Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.05.2011.
09:04
Press A

Besplatnu vantelesnu oplodnju dali svojim klinikama!

Čak četiri od šest privatnih klinika koje imaju dozvolu da se u njima vantelesna oplodnja obavlja o trošku države zaposleni su članovi Republičke stručne komisije koji odlučuju kome će se dati novac iz budžeta.

Dr Aleksandar Ljubić smatra da je ova tema ozbiljna, ali opširnije drugi put

Republička stručna komisija za vantelesnu oplodnju ima deset članova, a njom predsedava prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra Srbije. On radi i u privatnoj klinici "Jevremova", koja je među onima sa dozvolom za oplodnju o trošku države.

U klinikama koje dobijaju novac od države da bi radile besplatnu oplodnju rade i dr Vesna Kopitović iz KC "Vojvodine", zatim dr Eliana Garaleić iz GAK "Narodni front" i dr Nebojša Radunović iz KCS-a, koji radi u "Bis intermedikus", klinici u vlasništvu njegove žene. S druge strane, kako piše "Pres", Specijalna bolnica za lečenje steriliteta "Spebo" iz Leskovca svetski priznatog genetičara Miodraga Stojkovića već dve godine ne može da dobije dozvolu da se i u njoj obavlja oplodnja o trošku države. Stojković kaže da je to zato što "u Komisiji sede ljudi ljubomorni na njegove uspehe".


Predsednik Komisije prof. dr Aleksandar Ljubić nije želeo preko telefona da objasni kako je moguće da dozvolu imaju bolnice gde rade članovi Komisije.


"To je ozbiljna priča, o kojoj hoću s vama u ponedeljak da razgovaram, ali telefon nije pravi način za to", rekao je dr Ljubić.


"Smetaće im i leskovačka gramatika"

 

Vlasnik Specijalne bolnice za lečenje steriliteta "Spebo" i profesor genetike na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu Miodrag Stojković poručio je dr Eliani Garaleić da čovek koji završi veterinu, biologiju, medicinu ili bilo koji fakultet može da se bavi embriologijom, ako je doktorirao mikrobiologiju.
"Podsetite dr Garaleić da je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, koji ju je upravo i dobio zbog vantelesne oplodnje, završio agronomiju. Ne bi me čudilo da idući put ne dobijem novac iz budžeta zato što mi u Leskovcu ne znamo gramatiku", poručio je Stojković.

Član komisije dr Eliana Garaleić, koja radi i u Opštoj bolnici "Medikal centar", kaže da VTO-om ne može da se bavi neko ko je po struci veterinar.


"Da li je bilo gde u svetu dozvoljeno da neko ko je veterinar ima konsultacije sa ljudima?! A Stojković je veterinar. Genetika je širok pojam. On jeste veliki ekspert i cenjen stručnjak u oblasti genetike, ali ne i u oblasti lečenja steriliteta. Pitajte ga ima li diplome i potvrde za to čime se bavi", rekla je dr Eliana Garelić.

Ona smatra i da u Komisiji nema sukoba interesa jer, navodno, ovo telo ne odlučuje o tome koja će klinika dobiti dozvolu.

"Da bi neka bolnica bila na spisku tih klinika, mora da zadovolji određene kriterijume koje propisuje RZZO. Među članovima komisije ima onih čije su privatne klinike dobile to pravo ali ne zbog toga što je neko kao njen vlasnik ujedno i član Komisije, nego zato što je ona ispunila uslove", ocenjuje Garaleićeva.


Član komisije dr Ivan Tulić iz KCS-a nije želeo da komentariše to što pojedini članovi rade u privatnim klinikama sa dozvolama. "Ne znam šta da kažem", rekao je dr Tulić i dodao "da Komisija ne odlučuje o tome".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online