Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 29.05.2011.
20:48
Beta A

Vlasi: Podela Kosova otvara pitanje Preševske doline

Bivši komunistički funkcioner Azem Vlasi izjavio je da na Kosovu niko neće da razgovara o podeli, ali da bi nametanje ideje pripajanja severa Kosova Srbiji istovremeno otvorilo pitanje podele Srbije, odnosno pripajanja Preševske doline Kosovu.

Azem Vlasi
 

"O toj ideji se, međutim, ne diskutuje, jer nije realna. Treba da shvatimo da je geopolitička karta Balkana, koja je nastala nakon raspada bivše Jugoslavije, konačna", rekao je Vlasi Radiju slobodna Evropa.


Ideju o podeli Kosova, odnosno "razgraničenju", poslednji put je nedavno izneo potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, a predsednik Srbije Boris Tadić je posle toga rekao da je "svaka ideja dobrodošla". Vlasi je naveo da postoji nova realnost - sedam novih država na prostoru bivše Jugoslavije.


"Politička pamet nam nalaže da se okrenemo budućnosti i razgovaramo o uređenju naših odnosa. Moramo jednom zauvek shvatiti da je Jugoslavija bila jedini okvir za neku formu zajedničkog života Srba i kosovskih Albanaca. Nestankom Jugoslavije definitivno je nestala mogućnost da Kosovo i Srbija budu u jednoj državi. Kad u jednoj državi nisu mogli ostati Srbija i Crna Gora, u kojima žive dvanaroda po svemu najbliža, kako bi onda Kosovo i Srbija mogli ostati u zajedničkoj državi", upitao je Vlasi.


Da živimo kao dobre komšije

Vlasi dodao da postoji mogućnost da Kosovo i Srbija žive u dobrokomšijskim odnosima.


"Mislim da je moguće izgraditi dobrosusedske odnose. Nametanje ideje o podeli, o razgraničenju, kako god je nazvali, samo govori o tome da se Srbija još nije oslobodila recidiva prošlosti. Priča o tome da još nije sve razjašnjeno oko granica Srbije i Kosova podrazumeva otvaranje tog pitanja i na drugim punktovima bivše Jugoslavije. A videli smo dokle nas je to dovelo i kroz šta smo sve prošli", rekao je Vlasi.


Povodom situacije na severu Kosova, Vlasi je naveo da se radi o nametnutom pitanju koje ima za cilj da dovede u pitanje "status Kosova kao celine", ali da otvaranje pitanja podele Kosova automatski otvara pitanje odvajanja Preševske doline od Srbije.


"Ako se kaže da bi Srbi sa severa Kosova radije živeli u Srbiji nego na Kosovu, pa i Albanci iz Preševske doline bi, ako ih pitate, rekli da bi više voleli da žive u državi Kosovo nego u Srbiji", rekao je Vlasi ističcići kako je nezavisnost Kosova, odnosno Kosovo kao nova država, "definitivna činjenica".

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 20:49
tragicna cinjenica je da si ti jos uvek ziv.
Nedelja 29.05.2011. 21:13
DOBIO BI TI OD RANKOVICA MNOGO TOGA......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online