Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 29.05.2011.
13:09
S. M. Tomić - Vesti A

Mladiću će suditi i na samrti

Kad se čovek krije godinama od sveta koji mu je ili stalna pretnja ili u njemu vidi heroja i ratnika za primer, to sigurno nije lak život. Ratko Mladić je u poslednjih 16 godina postao mit, moderan srpski hajduk kojeg su okivali u zvezde, ili nazivali kukavicom, čiji je talac ceo srpski narod. Koliko je platio cenu rata i mira nekadašnji general JNA i ratni komandant Vojske Republike Srpske, prema prvim informacijama posle njegovog hapšenja, odgovor je dao psihoterapeut dr Zoran Đurić sa Instituta za neuropsihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Zoran Đurić, psihoteraput: Mladiću će se suditi i na samrti
 








U kakvom je psihološkom stanju nacija zbog hapšenja haškog begunca generala Ratka Mladića?

- Narod je podeljen na one koji u njemu vide heroja, pravednika, osvetnika, nekog ko se usudio da ih štiti. Oni protestuju i burno reaguju. Drugi smatraju da je vreme hajduka prošlo pre 150 godina, i da je od biblijske preporuke "oko za oko, zub za zub" svet uveliko napredovao. Definisao je šta su krivična dela, a šta nisu, a da osveta nije civilizacijski. Međutim, i ovu drugu grupu ponele su strasti, jer su i oni podlegli arhaičnoj ideji da protivnika treba - ućutkati.

Neki Mladića smatraju junakom, drugi kukavicom.

- Za tradicionaliste on je heroj koji će osvetiti sve srpske rane i uvrede. Za moderniste je on retrogradan istorijski lik jer nije sam shvatio da mu je nacija talac ili bar oni tako veruju. Za treće je Mladić samo učesnik u ratu koji je loše prošao. I drugi su odgovorni za moralne i političke greške u ratnim zbivanjima devedesetih.

Da li ćes nas Evropa sada od srca zagrliti?

- Ne znači da će nas sad mnogo voleti što ćemo im predati Mladića. To je naivno verovanje. Oni koji imaju interes da nas drže u podređenom položaju sada će potezati hapšenje Gorana Hadžića, Kosovo... Ako ne budemo dobri, opet će nas izbombardovati, kao što sad bombarduju Libiju.

Šta biste rekli o Mladiću na osnovu fotografije koju smo dosad mogli da vidimo?

- Vidi se da je on iscrpljen čovek, opalih snaga.

Mnogi se pitaju zašto nije pucao kad je obećao da se neće predati.

- Pitanje je da li je on za to sposoban sa oduzetom rukom. On izgleda kao potpuno drugi čovek u odnosu na onog koji je vodio vojsku. On je telesno i psihički potrošen.

Radovan Karadžić se prerušavao, pojavljivao u javnosti, čak radio kao dr

Dragan Dabić, bioenergetičar.

- Karadžić je uživao u prerušavanju, a Mladić nije imao tu energiju. Karadžić je s lakoćom glumio nekog drugog i to mu je donosilo osećaj uspeha. To je nalik na dečju igru "traže me, a ne mogu da me nađu", s tim što tu igru igra odrastao čovek. Mladić je nešto drugo, on je bolestan čovek koji za tako nešto nema snage.

Vojislav Šešelj se sam predao Haškom tribunalu, koji su bili njegovi motivi?

- Lider radikala je verovao da može da pobedi sudije i vrati se kao prvak sveta u pravu i pravdi. To je mogla da mu bude odskočna daska u političkoj karijeri. Ali kao što može da mu bude korist, može da mu bude i šteta. Ako ga osude na 50 godina robije, on korist neće moći da dočeka. A otišao je da im pokaže ko je gazda, rešen da se bije sa njih 20.

More, Ratko, ne ori drumove


Da li su kulturna matrica, tradicija, epska poezija uticale da se u mnogim glavama pitanje Ratka Mladića rešava kao pitanje života i smrti?

 

- Iza mita o usamljenom beguncu koji ima usamljenu ideju zbog koje se bori, u stvari se krije politički motiv. U Srbiji ima milion i po ljudi bez osnovne škole. Pošto su neobrazovani, oni se lako prepuštaju emocionalnim zanosima - ja ću biti junak. Obrazovan čovek se uvek pita da li je baš sve tako i teško će pobrkati cara Lazara sa Slobodanom Miloševićem ili Ratka Mladića s Markom Kraljevićem. Od svega korist ima samo politika.

Mladić je bio povučen, čak nije imao ni ličnu kartu na drugo ime.

- Verujem da se on nije krio što je sam želeo. Čini mi se da su više drugi insistirali na njegovom skrivanju, jer su imali interese da se on ne vidi. Sad je taj interes iscrpljen, pa su ga predali.

Njegov advokat tvrdi da je doživeo moždani udar još 1998. godine.

- Ko doživi moždani udar, njemu je oštećen deo mozga i opada mu moć mišljenja i opažanja. Statistika kaže da je 90 odsto šanse da čovek umre u roku od 10 godina posle infarkta mozga. Meni izgleda da je Mladić stigao do te crte. On izgleda veoma loše.

Da li je on onda sposoban za suđenje u Tribunalu?

- Ako je njegovo zdravlje ovako ugroženo kao što izgleda, onda je on nesposoban za tako nešto. Ali verujem da će mu suditi, jer i u Hagu vladaju niske strasti. Haška suđenja donose posebnu erotiku, zavisi samo ko je gore, ko je dole.

Mladić se krio 16 godina, da li je imalo smisla bežati i biti otpadnik od društva?

- Karadžić i Mladić dolaze iz Republike Srpske koju niko ne podržava i protiv nje je ceo uticajni svet, pa samim tim i protiv Mladića i Karadžića. Jasno je zašto su se skrivali tolike godine. Ako su verovali u to za šta su se borili, imali su razloga da se kriju.

Trener psihodrame

 

  • Doktor Zoran Đurić rođen je u Vranju. Osnovnu i srednju školu završio je u Smederevu, a Medicinski fakultet u Beogradu.
  • U periodu specijalizacije prošao je put od smederevske bolnice, preko rada u kazneno-popravnom domu, pa do "Laze Lazarevića".
  • U mladosti je obožavao i igrao odbojku, ali se na kraju priklonio psihijatriji i od 1989. je specijalista te oblasti. Objavio je oko 50 naučnih i stručnih radova u inostranstvu i zemlji. Radi i kao sudski veštak.
  • Sa dr Zoranom Ilićem i dr Jasnom Veljković vodi Beogradski psihodramski centar. Sa Jasnom Veljković autor je knjige "Psihodrama i sociodrama".
  • Oženjen je i otac četvoro dece.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 13:11
ma, nece docekati ni da mu se procita optuznica.
Nedelja 29.05.2011. 16:14
E,moj konju bradati,glava ti je ko junetu od tri godine a mozak u njoj luta ko po pustinji.Sikter bre.Ko pita tebe za misljenje govedino stara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online