Petak 28. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 28.05.2011.
20:42
Vestionline A

Skupština Srbije "punom parom" u EU

Tekući saziv Narodne skupštine od jula 2008. godine do kraja 2010. ispunio je 95 odsto svojih obaveza prema Nacionalnom planu integracije Srbije u EU, usvojivši 155 od 164 predložena zakona, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, otvarajući debatu Proces proširenja Evropske unije (EU).

Dejanović je u obraćanju učesnicima sastanka Veća članica Međunarodnog evropskog pokreta u Domu Narodne skupštine naglasila da je Skupština Srbije postala snažan stub evropskih integracija zemlje.

Slavica Đukić-Dejanović

Ona je podsetila da je još 13. oktobra 2004. Skupština usvojila Rezoluciju o pridruživanju EU, kojom je članstvo u EU postalo nacionalni cilj, a parlament se obavezao na usklađivanje srskog zakonodavstva sa tekovinama EU.

Skupština Srbije je napravila korak napred saradnjom sa Evropskim parlamentom i parlamentima zemalja EU i svojom rešenošću da se, ne samo bavi zakonima i aktima, već unapređuje proces donošenja zakona i sa građanima radi na standardizaciji evropskog zakonodavstva, rekla je Dejanović.


Ona je napomenula da je Skupština Srbije promenila odredbe Poslovnika o radu, regulisala odnos sa nezavisnim telima i inicijativu o poslaničkim mandatima donela uz poštovanje redosledan kandidata sa izbornih lista.


Izglasali smo i ukidanje blanko ostavki iz pravnog života, što je bila preporuka Evropske komisije, dodala je Dejanović.


Predsednik Međunarodnog Evropskog pokreta Pat Koks je rekao da je proces proširenja najmoćniji izraz "meke moći EU" i da to što postoji zamor od proširenja u mnogim državama EU, ne znači da on ne treba da se nastavi, već da bi trebalo da se komunicira sa javnim mnjenjem.


On je ukazao da se u pojedinim društvima postoji bojazan od gubitka identiteta, ulaskom u EU.


Ja sam Irac, ali Irac Evropljanin, a Irska je manja država od Srbije, dodao je on
"Od vas se ne traži da u Uniji budete manje Srbi, vi ćete i dalje slaviti svoj identitet, kome ćete samo dodati evropski", rekao je Koks.


Prema njegovim rečima, osim tehničke pripreme u pristupanju, ključna je priprema za demokratske tekovine kroz međusobnu komunikaciju.


Koks je ukazao da je suština evropske integracije kreativno pomirenje, istakavši da je EU najuspešniji mirovni proces na svetu i dodao da na mapi EU nedostaje Zapadni Balkan.
"To je kao kad vam nedostaju prednja dva zuba, a želite da imate lep osmeh", zaključio je Koks.

Subota 28.05.2011. 21:54
Ви пуном паром једино уништавате Србе и Србију.
Subota 28.05.2011. 23:16
Drugarica Slavica nam skrece paznju na saradnju sa Evropskim Parlamentom koji je 19 januara doneo rezoluciju o Kosmetu. Tacka 5 razgovora o statusu nema i tacka 7 Srbija mora da rasformira paralelne organe na Kosmetu. Dakle dileme nema, treba doneti odluku da se ukidaju paralelni organi, ajde sta se ceka, ne mora sve Tadic da uradi. Gospodin File je rekao da Srbiji istice vreme, juni mesec je vec tu, propusticemo ispitni rok.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online