Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.12.2009.
11:02
Vestionline A

Novi zakon: Teško do atesta za gas

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje da vozači koji imaju ugrađen uređaj za gas moraju da imaju i obavezan atest, ali veliki broj vozača još nije izvadio ovaj dokument tako da su se na mestima gde se to radi stvorile velike gužve i redovi od nekoliko stotina automobila.

Vozači su nagrnuli da što pre dobiju ovaj dokument, a naš reporter je bio juče u centru za kontrolu vozila u Vinči. Oko pet sati ujutru bio je dvanaesti u redu, a do početka radnog vremena u 9 sati iz njega se stvorila kolona od oko 300 vozila.

Kada je centar počeo da radi prvo je preko reda ušlo tridesetak automobila, što su svi protumačili da je "opet radila veza", a portir na ulazu je samo kratko prokomentarisao da su upravo ušli oni koji imaju "reklamaciju", što je naravno izazvalo buru negodovanja iznerviranih vozača.

Ljudi koji su od pre zore čekali u redu su počeli da ulaze tek u 11 sati, ali u krug centra je pušteno samo 12 vozila.

 

Apel AMSS: Uradite atest što pre

 

Zorica Bilibajkić iz AMSS kaže da procedura dobijanja atesta traje nekoliko sati. Prvo se  započne tehnički pregled, na primer u njihovom centru u Ruzveltovoj ulici u Beogradu, što košta 1000 dinara, zatim vozači moraju da odu po uput u MUP u Ljermontovoj (1460 dinara). Zatim urade atest i to se konstatuje na liniji tehničkog pregleda (3600 din.). Onda opet moraju da se jave policiji da se to zabeleži u saobraćajnu dozvolu, ukoliko je naravno sve u redu.

Bilibajkićeva kaže da njihova linija za pregled u Ruzveltovoj ulici radi od 8 do 15 časova, s tim što preporučuje da vozači dođu i malo ranije, recimo oko sedam sati kako bi ušli na vreme.

I u AMSS isto kažu da su prva vozila bila u redu već oko šest sati, tako da su stvorene velike gužve.
 

Činjenica je da je umesto da ranije završe vađenje atesta, veliki broj vozača sačekao poslednji momenat pred primenu zakona, zbog čega su se stvorile ogromne gužve ispred ustanova koji rade ateste.

U Beogradu se atesti za uređaje za gas mogu dobiti u AMSS, na Mašinskom fakultetu i u pomenutom Institutu u Vinči.

Kazne za neposedovanje atesta po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja su između 6.000 i 20.000 dinara. Čak i oni koji poseduju atest, a nemaju dokaz o tome biće kažnjavani sa 5.000 dinara.

Cela procedura dobijanja atesta zajedno sa vanrednim tehničkim pregledom i potrebnim dokumentima u MUP-u košta oko 7.500 dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online