Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 23.05.2011.
20:39
Vestionline A

Eparhija raško-prizrenska ostaje nepodeljena

Raško prizrenska eparhija ostaje, za sada, u dosadašnjem obliku i neće se deliti na rašku i prizrensku, jer bi to bilo preuranjeno s obzirom na opšte prilike, saopštio je danas episkop bački Irinej, govoreći o radu Sabora SPC, koji je doneo više odluka vezanih za organizaciju nekoliko eparhija u inostranstvu važnih za rad SPC.

Još nije vreme za podelu eparhje raško-prizrenske: Episkop bački Irinej

Prema račima episkopa Irineja, postojala je sa mnogo razloga za ideju da se osnuje zasebna eparhija u raškoj oblasti, koja bi bila odvojena od eparhije prizrenske, a koja obuhvata Kosovo i Metohiju i jedan deo prostora centralne Srbije, van prostora Kosova i Metohije, ali je odložena do daljnjeg.

Sabor smatra, kaže episkop Irinej, da bez stvaranja neophodnih uslova i bez mogućnosti zloupotrebe takve jedne podele za dalje rasitnjavanje i raseljavanje našeg naroda na prostoru južno od Ibra, ta tema treba da sačeka bolja vremena.

Što se tiče eparhija SPC u inostranstvu osniva se eparhija austrijsko-švajcarska, sa sedištem u Beču, izdvajanjem iz dosadašnje eparhije srednjeevropske, koja će obuhvatati crkvene opštine i ostale crkvene jedinice sa teritorije Austrije, Švajcarske i Italije, saopštio je episkop Irinej.

Prema njegovim rečima, osnivanje eparhije diktiraju realne potrebe jer se pre svega radi o veoma velikom prostoru.

"Imali smo zaista veliku eparhiju u Evropi, koja je obuhvatala Nemačku, Švajcarsku i Austriju sa blizu ili čak više od milion naših zemljaka, većinom pravoslavnih", rekao je episkop Irinej, navodeći da će ona biti manja, ali ne mnogo, od eparhije koja je ostala na prostoru Nemačke.

Crkva Svetog Save u Libertvilu
Episkop Irinej kaže da na prostoru severene Amerike postoji uglavnom zadovoljavajuće prisustvo naše Crkve, ali se osniva zasebna eparhija za sav prostor južne i centralne Amerike, izuzev Meksika, jer spada u severnoamerički kontinent. Pored postojećih eparhija, na tlu Amerike osniva se zasebna eparhija za južnu i centralnu Ameriku.

Govoreći o odlukama vezanim za američki kontinent, episkop Irinej je rekao da je doneta odluka da manistir Svetog Save u Libertivilu bude stavropigijalni, što znači neposredno pod jurisdikcijom poglavara SPC, čime se ostvaruje još neposrednija povezanost.

Episkop Irinej je rekao da će verovatno biti još sličnih upravnih, administrativnih odluka tokom Sabora. "Mislim da su ove odluke veoma značajne, olakšaće plodniju misiju naše Crkve na tim prostranstvima kuda su nas život i istorija rasejali", zaključio je episkop bački Irinej.

Ponedeljak 23.05.2011. 22:36
Znaci da papisti nemaju vecinu na Saboru i da ovaj put njihovi predlozi nisu prosli. Njihova ideja je bila podela Eparhije rasko-prizrenske, zbog Tadicevih potreba(izdaje) oko Kosmeta Podela eparhija u svetu je samo trebalo da bude paravan. Podelom eparhija papisti zele da proizvedu nove njima verne episkope(od sopstvenih vikarnih) kako bi time stekli vecinu za odlucivanje. Izgleda da je otpor svetosavskih episkopa veci nego sto su papisti ocekivali.
Ponedeljak 23.05.2011. 23:21
Hvala ti BOŽE izgleda da vaga u SPC saboru nije baš sasvim na strani nevjernika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online