Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 23.05.2011.
17:33
A

Pomor ribe u ''Pustoj reci''

U Pustoj reci u opštini Bojnik nastao je pomor riba, ali i drugih životinja, saopštili su danas predstavnici lokalnog udruženja sportskih ribolovaca "Pusta reka" i preduzeća "Južna Morava" iz Niša koje gazduje rekama na ribarskom području "Srbija-istok".

Predsednik "Puste reke" Čedomir Petrović kazao je Beti da je "ekološka katastrofa" otkrivena u subotu, a da su nadležne inspekcije boravile i danas na terenu.

"Sav riblji fond je nestao. Uginuli su i rakovi, žabe, školjke, pa čak i zmije. Sa ovakvom katastrofom se nismo do sada suočili", kazao je Petrović.

I dalje nepoznat uzrok ove ekološke katastrofe
 

Direktor "Južne Morave" Nikola Kumanović rekao je da se pomor riba u Pustoj reci može porediti sa pomorom u Bovanskom jezeru 2008. godine.

"Ovo je veliki pomor, ali ne možemo da utvrdimo o kojim se količinama ribe radi, jer je na obalama ostala samo jedna trećina ili četvrtina", kazao je Kumanović.

Pomor riba potvrdila je Beti i inspektorka Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine u oblasti zaštite vode od zagađenja Gordana Vukašinović, koja nije znala da kaže šta je izazvalo uginuće.

"Uzeli smo uzorke vode i uginulih riba sa nekoliko lokacija na reci, kao i uzorke otpadnih voda iz obližnje hladnjače 'Jugvoće', koje ćemo poslati na analizu Vetrinarskom zavodu u Nišu. Kada dobijemo rezultate znaćemo šta je uzrok velikom pomoru ribe", kazala je Vukašinovićeva.

Petrović i još nekoliko ribolovaca tvrde da je riba uginula na potezu od oko 40 kilometara, od izliva kanalizacije "Jugvoća" u Konjuvačku reku, koja se nekoliko desetina metara dalje uliva u Pustu reku, pa do njenog ušća kod Doljevca.

U toj firmi je rečeno Beti da hladnjača ne radi sedam meseci i da na tom prostoru nije bilo nikakve proizvodnje.

"Prošle nedelje smo samo prali sudove i utrošili jedan litar deterdženta. Uzrok pomora najverovatnije leži na drugom mestu", kazao je jedan od direktora "Jugvoća".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2011. 17:50
Најчешће је у питању људски фактор. Да ли је немар или намера ,то ће се ваљда открити.
Ponedeljak 23.05.2011. 20:52
Mnogo zagadjujemo prirodu i to ce se samo nama obiti o glavu kad - tad. Kada zagadjuje prirodu,covek je sam sebi najveci neprijatelj.
Ponedeljak 23.05.2011. 21:29
leeeele breeee zlikovci...potepashe ni sav riblji fond.....pridvorchani bre da se istrazi koj gi e utepaja......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online