Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.05.2011.
14:47
J. L. Petković - Vesti A

Kosmet: Carina za robu iz Srbije

Od sredine june Kosmet će, prema najavama iz Prištine, uvesti carinu na uvoz robe iz Srbije. Iako se taj potez smatra kršenjem odredbama CEFTA sporazuma, zamenica premijera i ministarka trgovine Kosova, Mimoza Kusari Ljilja, tvrdi da je još prošle nedelje u Briselu predstavnicima Evropske komisije i CEFTA najavila da će, ako se ne pronađe rešenje za blokadu roba sa Kosova koju sprovode Srbija i BiH, njena Vlada biti prinuđena da odgovori uvođenjem carine na svu robu koja se uvozi iz susednih država.

Prištinske vlasti nezadovoljne su što roba koja se prozvodi na Kosmetu ne može da stigne do centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, jer nosi pečat nepriznate republike Kosovo. Zato kao prvu meru ostvarivanja reciprociteta najavljuju uvođenje carina.

Prazne priče?: Sa prelaza Merdare


- Ukoliko se ne nađe način da sve bude fleksibilnije, uslediće uvođenje 10 odsto carine na uvoz svih proizvoda iz Srbije. Ako se ni tu ne postignu rezultati onda se može tražiti pravi reciprocitet, objašnjava Safet Grdžalić, predsednik Privredne komore Kosova.

U Privrednoj komori Srbije veruju da neće doći do carinjenja robe koju srpske kompanije prodaju na Kosovu i Metohiji. I Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije ne veruje da će vlasti u Prištini ostvariti svoje plan. On smatra da je glasna najava carina samo posledica nepovoljnog položaja u kome su se našli proizvođači na Kosmetu.

- Jedna je stvar najava da će uraditi, a druga realizacija te najave. Prilično sam siguran da će odustati, odnosno da će ih EU pritisnuti da to ne sprovedu u delu. Jasno je da oni pokušavaju da nađu izlaz iz nepovoljne situacija u kojoj su se našli, jer kada stave pečat Republike Kosovo, Srbija i BiH tretiraće ih kao da nisu u slobodnoj carini predviđenoj CEFTA sporazumom.

Uvođenje carina bi poskupelo našu robu za 10 odsto, a njima bi napravilo mnogo problema, smatra Nikolić. Srpski zvaničnici smatraju da bi se najavljeni potez prištinskih vlasti loše odrazili i na dijalog Beograda i Prištine, koji je u toku.

Inicijativu prištinskog Ministarstva za trgovinu i tamošnje Privredne komore podržavaju vlasnici trgovinskih firmi na Kosovu. Oni smatraju da se uvođenjem carina na robu koja stiže iz centralne Srbije i BiH ništa ne gubi, već da će njihovi prozivodi postati konkuretniji.

Prema zvaničnim podacima, Srbija i BiH na Kosovo izvoze robu vrednu više od 300 miliona evra, a u taj iznos nije uračun izvoz koji se ostvaruje preko severnog dela Kosova, za koji se u najvećem broju slučajeva ne plaćaju porezi. Prema sporazumu CEFTA, za promet roba među zemljama potpisnicama se ne plaća carina već samo porezi, koji na Kosovu iznose 16 procenata.
 

Neće UNMIK za posrednika

 

U Briselu su vlastima u Prištini savetovali da postigne dogovor u okviru CEFTA sporazuma, ali oni ne žele da prihvate posredničku misiju UN.


- To podrazumeva da Kosovo ovlasti UNMIK da ga zastupa u sporazumu. Tako nešto jača ulogu Unmika i zbog toga se Vlada još od prošlog mandata protivi da to uradi, objasnila je Mimoza Kusari Ljilja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2011. 15:13
Opet ista priča, albanci se u Briselu dogovore a ovde neki mudrac izjavi "prilično sam siguran da do toga neće doći". Posle nastane trka kako ćemo i šta ćemo. Znaju i albanci kakva nam se čorba kuva u junu za razmatranje domaćeg zadatka . Ostaće nam opet šema izvoza za Kosmet preko Crne Gore i Makedonije ili lepo na granični prelaz i dobrosusedsko plaćanje carine drugoj državi a to albanci u stvari i hoće.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online