Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.05.2011.
13:53
Vestionline A

Kosmet: Ministri protiv modela dve Nemačke

Vlasti samoproklamovane države Kosovo odbacile su mogućnost da model saradnje dve Nemačke može biti primenjen u slučaju uspostavljanja novih odnosa Beograda i Prištine.

Da li je model dve Nemačke prihvatljiv za Kosmet?
 

Ministar inostranih poslova Enver Hodžaj je izjavio da ne treba prihvatiti ovaj model, između ostalog i zbog toga što je, kako je kazao, "Kosovo nezavisno i suvereno i ima snažnu državnost koja je dobro konsolidovana unutar i van njegove teritorije".

"Model dve Nemačke je model hladnog rata i apsolutno ne može biti model nikakvog poboljšanja nijednog odnosa na Balkanu'', rekao je Hodžaj listu "Koha ditore".

"Mislim da Srbija treba da prevaziđe stav promovisanja zaleđenih sukoba i spoljne politike koja je karakteristika diplomatije hladnog rata'', kazao je Hodžaj reagujući na izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da je jedan od mogućih načina za rešavanje problema i model dve Nemačke nakon rata.

Taj model, objasnio je Tadić, ne primorava Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, ali istovremeno ostavlja prostor za adresiranje mnogih životnih problema koji pritiskaju oba naroda.

I bivši ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni je protiv modela dve Nemačke.

"Ovaj model podrazumeva da se jednog dana Kosovo i Srbija mogu ponovo spojiti i upravo ta činjenica, bez razmatranja drugih stvari, ovaj model čini neprihvatljivim kao rešenje'', rekao je Hiseni i dodao da se "Kosovo i Srbija više nikada neće spojiti''.

Hiseni je bio član prištinske delegacije u pregovorima sa Beogradom, kada je u posredničkoj trojci međunarodne zajednice bio i nemački diplomata Volfgang Išinger.

Posrednička trojka je tada obema stranama predložila sporazum u 14 tačaka. Predlog je odbijen i nije prihvaćen ni model dve Nemačke.

Skender Hiseni je rekao da je imao informacije da je Srbija još tada, 2007. godine prihvatila ovaj model.

"Ja sam siguran da je Srbija još tada bila spremna da prihvati ovaj model. To nisu glasno nikada rekli, ali smo mi kategorično odbili taj predlog. Srbija nije ni prihvatila, ali ga nije ni odbila'', rekao je Hiseni.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2011. 14:54
Nije pošteno da se tako grubo odnose prema šarenima, pa imaju istoga gazdu. Mogli su da odćute bar do juna meseca. Sludili su ih načisto, onaj Dačić nudi celu Metohiju, Patrijaršiju, Dečane, Gračanicu i ostale svetinje. Onaj Tadić opet pristaje na sve osim da pre izbora prizna državu Kosovo. Raspašće im se koalicija zbog toga što su zaboravili na rezoluciju EU od 19 januara po kojoj ih niko više ništa ne pita o Kosmetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online