Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.05.2011.
15:15
Beta A

"Kosovo za Srbiju nikad neće biti država"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je u autorskom tekstu za današnji Dnevnik da Evropa pred Srbiju ne treba da postavlja nemoguće zadatke, a takav zadatak bi bilo insistiranje da se sa Kosovom uspostave bilateralni odnosi kao sa svakom drugom državom. "Kosovo za Srbiju nije i nikada neće biti država", naveo je Ivanović i dodao da je potpuno pogrešna teza zagovornika podele Kosova koji posežu za EU kao argumentom, tvrdeći da nam se kandidatura smeši i da je bavljenje Kosovom nepotrebno gubljenje energije i vremena.

Oliver Ivanović: 
 

"To je potpuno pogrešna teza. Jer, sve i da na taj način 'rešimo' pitanje Kosova, ništa brže ne bi bilo naše približavanje EU, pošto su za Evropu reforme u svim oblastima srpskog društva, kao i završetak saradnje s Haškim tribunalom, neuporedivo važnije teme od toga šta ćemo mi i kako s Kosovom", naveo je Ivanović.

Državni sekretar smatra da mnoge stranke u Srbiji o Kosovu znaju veoma malo i ponekad izgledaju "nezgrapno i nespretno, nudeći rešenja samo naizgled laka i prijemčiva".

"Treba li uopšte podsećati na to da je i Slobodan Milošević pokušao da kosovsko pitanje reši na 'lak način'. Rezultat smo svi i videli i na svojoj koži osetili. Naprosto, za Kosovo nema ni lakih, ni brzih rešenja", ocenio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, Srbija neće sačuvati obraz ni insistiranjem na zadržavanju severa Kosova, jer bi time prekršila sve principe na kojima je do sada gradila odbranu teritorijalnog integriteta, ali bi i "pustila niz vodu značajan deo srpskog stanovništva koji živi južno od Ibra".

"Posledično, impuls podela mogao bi da se prenese i pogodi i neke druge delove Srbije. Pri tome ne mislim samo na Preševo, gde bi tamošnji Albanci nesumnjivo istakli separatističke zahteve, nego i na Sandžak, gde i bez toga jačaju veoma radikalni krugovi. Pa čak i na Vojvodinu, u kojoj bi se takođe osetila nova energija kod onih koji zagovaraju veću samostalnost pokrajine", naveo je Ivanović.

Srbija i dalje podržava paralelne institucije na Kosmetu

 

Srbija nastavlja podršku paralelnim strukturama na Kosovu i do sada je, smatra se, potrošila milijarde evra sa jedinim ciljem: sprečavanje integracije Srba u institucije Kosova, piše danas prištinski dnevnik "Zeri".

 

Dnevnik navodi da samo ministarstvo za Kosovo u Vladi Srbije ima više od 100 zaposlenih i godišnji budžet veći od 40 miliona evra.

 

"Zeri" prenosi izjavu državnog sekretara u srpskom ministarstvu za Kosovo Olivera Ivanovića da to ministarstvo ima budžet od 41 milion evra godišnje, ali i da sarađuje sa drugim ministarstvima Srbije, koja su odgovorna za izgradnju i investicije u raznim sektorima tamo gde žive Srbi na Kosovu.

 

Prema njegovim rečima, investicije uglavnom idu na škole, kuće i puteve.

 

"Pomenuo bih izgradnju 15 škola tokom 2010. u raznim mestima: Mitrovica, Vučitrn, Prilužje i tako dalje", rekao je Ivanović i dodao da su ove investicije legalne.

 

"Do sada nismo imali problema sa investicijama", naveo je on.

 

Prema informacijama dnevnika "Zeri", ukupna suma koju troši Beograd za paralelne struktre na Kosovu je oko 250 miliona evra godišnje. Vlada Kosova sa druge strane, ove investicije naziva nelegalnim, ali nikad do sada nije pokušala da ih spreči.

 

"Razmotrićemo svaku mogućnost da takve investicije budu legalne i da se poštuju zakoni Kosova", rekao je zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči i dodao da Kosovo poštuje mogućnost svake države za donacije, ali samo onda kada to ide preko budžeta Kosova.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2011. 15:18
Nicija nije do zore gorela pa nece ni Siptarska.KOSMET JE SRBIJA BILO I BICE za vjek i vjekove.A dusmani neka CRKNU.
Nedelja 22.05.2011. 15:40
Nemaju albanci razloga da spreče ulaganje u škole, kuće i puteve kao što se ulagalo od 1945 na ovamo. Razlika je samo u tome što su nekada sredstva ubirana na Kosmetu, a sada to ide iz drugih izvora. Ivanović je obećao da će država Sbija organizovati popis na Kosmetu tokom oktobra meseca, eto prilike da pokaže koliko je ozbiljan. Ili je planirao da u oktobru više ne bude na toj fiunkciji pa nikom ništa. Nije potrebno da se u temu odmah ubacuje Vojvodina gde su Srbi većina i orijentisani da Vojvodstvo Srpsko bude deo Srbije još od 1848 godine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online