Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.05.2011.
02:21
Politika A

Hram Svetog Save oslikavaju Rusi

Izradu mozaika u Hramu Svetog Save finansiraće Rusija uz pomoć Ruske pravoslavne crkve. Za 17.000 kvadratnih metara mozaika biće potrebno oko 40 miliona evra. Time je "spremnost ruske strane da pomogne u finansiranju” postala stvarnost.

Hram Svetog Save
 

Razgovori sa ruskom stranom o eventualnoj donaciji vođeni su osam godina, a tačku na njih stavila je poseta premijera Ruske federacije Vladimira Putina, koji je u martu ove godine, prilikom zvanične posete Srbiji, obišao i Hram Svetog Save. Plan je da se donacija odvija po etapama, kako se budu odvijali radovi.

Posle posete Srbiji, mitropolit Ilarion Alfejev, u jednom intevrjuu govorio je o radovima na Hramu Svetog Save ponavljajući spremnost Ruske pravoslavne crkve da pomogne nastavak radova, ističući da se radi o "projektu bez presedana”, jer će mozaikom biti pokriveno 17.000 kvadratnih metara, kao i da jedan kvadrat staje dve do dve i po hiljade evra.

Inače, radovi na Hramu Svetog Save bili su tema na sednici najvišeg crkvenog tela Svetog arhijerejskog sabora kojem je predstavljen izveštaj o radovima na Hramu, što je redovna tačka prolećnog zasedanja.
 

Preko 3 000 kvadratnih metara mozaika
 

Protoneimar Hrama, profesor dr Vojislav Milovanović kaže da će u prvoj fazi radova biti urađeno 3.100 kvadratnih metara mozaika u velikoj kupoli, lucima naosa i pilonima, stubovima, kupolnog tambura. Sinodska Komisija za realizaciju mozaičkih kompozicija trebalo bi da raspiše konkurs za izradu likovnih rešenja.

"Konkurs će biti međunarodnog karaktera. Kao očekivani rok za realizaciju prve faze radova na izradi mozaika naveli smo šest meseci za odabir rešenja i 18 meseci za realizaciju odabranog rešenja", objašnjava prof. dr Milovanović.

Kompozicije će se zasnivati na vizantijskoj ikonografskoj perspektivi kod prikazivanja arhitektonskih prostora i artefakata, dok će se autori kod likova nebeske hijerarhije držati načela vanvremenosti i uobičajenih distinkcija koje definiše Pseduo-Dionisije Areopagit, navodi se u izveštaju koji je juče predstavljen Saboru. Mozaici će se izvoditi teserama, kockicama, od prirodnog kamena, stakla, staklene paste i, eventualno, keramike.

"Što se tiče ostalih aktivnosti, najveći deo kamenorezačkih radova u unutrašnjosti Hrama, ali i u eksterijeru završeni su. Takođe, u toku je druga faza izgradnje porte koja podrazumeva završetak kružnog platoa porte kod Ulice Bore Stankovića, a radovi se izvode i na parceli na kojoj je planirana izgradnja Patrijaršijske zgrade", dodaje prof. dr Milovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online