Četvrtak 27. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 20.05.2011.
12:47
Đ. Barović - Vesti A

Tražio od hrvatskog tužioca da sam sebi sudi

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije predmet protiv hrvatskog državnog tužioca Mladena Bajića, optuženog za progon Srba u zatvoru Lora kod Splita, posle gotovo godinu dana istrage, na kraju je prosledilo hrvatskom državnom tužilaštvu, odnosno samom Mladenu Bajiću koji posle nekoliko nedelja razmatranja predmeta - odbacio krivičnu prijavu protiv samog sebe kao neosnovanu!

NAREDIO ZATVARANJE SRBA: Mladen Bajić

Sredinom prošle godine, hrvatski novinar Domagoj Margetić podneo je srpskom tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv Bajića par meseci pošto je Haški tribunal istovetnu prijavu odbacio s obrazloženjem da ne otvaraju nove istrage, te da je to sada posao lokalnih pravosuđa.


Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da je Srbija ustupila Hrvatskoj ovaj predmet pre nekoliko meseci.

IGNORISAO DOKAZE: Vladimir Vukčević

Uz krivičnu prijavu, Marketić je Srbiji dostavio i brojna dokumenta koja navodno potvrđuju tvrdnju da je Bajić naređivao da se civili srpske nacionalnosti deportuju u vojni zatvor Lora, ali i da je bio prisutan i znao za najmanje dva slučaja mučenja i ubistva.


"Smatrao sam da je nelogično da krivičnu prijavu podnesem u Hrvatskoj gde je Bajić na čelu Tužilaštva. Neprijatno sam iznenađen što je Srbija u tajnosti ipak ovaj predmet ustupila Hrvatskoj.

Domagoj Marketić

Početkom nedelje sam primio i zvanično obaveštenje da mi je prijava odbačena", objasnio je Marketić za hrvatske medije.


Jedan od koautora krivične prijave protiv aktuelnog državnog tužilaštva Hrvatske, predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić kaže za "Vesti" da bi najbolje bilo da se i u Hrvatskoj i u Srbiji uvede pravni protektorat.


- Tako bi se barem za ubuduće izbegli ovakvi apsurdi. Ovo je situacija kao u nekoj jeftinoj parodiji. Ako se ovako nastavi zaista ću pomisliti da ni Franjo Tuđman ni Slobodan Milošević nisu mrtvi, već se i dalje dogovaraju kao na početku rata - kaže ogorčeno Majić i dodaje da je za njega bilo očekivano da Bajić odbaci optužbe protiv samog sebe.


- Svi koji su se usudili da mu se suprotstave i postave pitanje šta je on radio tokom rata proglašavani su ili za ubice, falsifikatore ili ludake. Među tim ljudima sam i ja koji sam jednom nogom već u zatvoru, ali neću odustati da se ispita tačna uloga Mladena Bajića u zločinima počinjenim u Lori - tvrdi Majić.

Znao za ubistva Srba u Lori

 

Mladen Bajić je, od 1992. do 1996. godine, bio zamenik vojnog tužioca u Splitu. U vreme kada su se dešavali zločini u Lori, on je mogao da odlučuje ko će biti poslat u vojni logor, a odmah zatim je unapređen u republičkog tužioca.

 

U prijavi koju su potpisali Margetić i publicista Darko Petričić stoji da su 14. juna 1992. godine mučena i ubijena dvojica zatvorenih civila iz vojnog logora Lora, Nenad Knežević i Gojko Bulović, a da je Mladen Bajić to znao, što navodno dokazuju zapisnik o uviđaju i službena beleška.

POVEZANE VESTI

Petak 20.05.2011. 13:53
Imali su Srbi istu takvu vladu u sred Beograda 41-45 - ljoticevce, one sto su u Kragujevcu Srbe muskarce i srpske djake prikupljali i vodili Nijemcima na strijeljanje... Dno dna...
Petak 20.05.2011. 19:34
Svaka cast gospodine Margeticu!!! Vi se iz petnih zila i dalje borite za istinu, iako znate da upravo ta borba moze biti pogubna i za vas same! Zato, svaka cast na istrajnosti, a prije svega na hrabrosti!!! Na vasoj stranici "Necenzurirano.com" sam procitala nevjerovatne stvari, i moram reci da vam se DIVIM na vasem radu! Istina ponekad nevjerovatno manevrira, i cini nam se jako cesto da nema nade da ce stici... Ali ipak stize, cesto kad se najmanje nadamo, ona ipak zakuca i na nasa vrata... Neka vas Bog cuva i neka vam da snagu da istrajete do kraja u vasoj borbi, te da istina sto prije ugleda svjetlo dana! S velikim postovanjem
Petak 20.05.2011. 17:03
konkurs za vic godine i dalje je otvoren.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online