Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 20.05.2011.
00:13
Vestionline A

Tadić: Nema uslovljavanja Kosmetom

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručili su da se priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije ne postavlja kao uslov za evrointegracije Srbije.

Žoze Manuel Barozo i Boris Tadić
 

Predsednik Srbije je naglasio da se Srbija rukovodi kopenhaškim kriterijumima koji su potpuno jasni.

"U njima ne postoji odrednica da neka država na putu ka EU mora da prizna nezavisnot neke druge države ili dela svoje teritorije i Srbija se toga drži", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da nikada do sada u razgovorima sa evropskim zvaničnicima nije postavljan takav uslov.

Tadić je rekao da je Srbija svesna da i Evropska unija ima svoje unutrašnje konflikte i da joj novi ne trebaju i naglasio da se konflikt između Srba i Albanaca mora rešavati, ali tako da to ne podrazumeva da Srbija bilo kada prizna nezavisnost Kosova.

"Mi znamo koje su naše crvene linije i nećemo ih preći, naglasio je Tadić.

Na zajedničkoj konferenciji sa novinare Barozo je precizirao da se priznavanje nezavisnosti Kosmeta ne postavlja pred Srbiju u njenom procesu evrointegracija, ali će pitanje Kosmeta biti uzeto u obzir prilikom izrade mišljenja EK.

"Potvrđujem da se kao uslov pred Srbiju ne postavlja ni proces pregovaranja između Beograda i Prištine ni priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Problemi na Kosmetu međutim postoje i treba ih rešavati", rekao je Barozo.

"Srbija polako ostavlja za sobom teške događaje iz prošlosti i mi pozdravljamo hrabrost u suočavanju sa time. Kada je reč o Kosovu i Metohiji moramo naći pragmatično rešenje kako bi se rešili problemi koji utiču na svakodnevni život ljudi", rekao je Barozo.

Zato i podstičemo dijalog između Beograda i Prištine, dodao je predsednik EK.

POVEZANE VESTI

Petak 20.05.2011. 08:33
Svima je jasno da priznanje nije uslov nego se traže dobrosusedski odnosi prema rezoluciji od 19 janura koja se oslanja na rezoluciju Srbije od 9 septembra 2010 da sa uvažavnjem prihvatamo mišljenje MSP, koje smo opet mi tražili ničim izazvani. Posao je završen i od Tadićeve predizborne parole -Kosovo je Srbija, ostalo je - Kosovo je komšija. Tako isto Istočna i Zapadna Nemačka se nisu priznavale međusobno ali su bile u svim svetskim forumima. Dakle da se mi pogledamo lepo u oči i u rezoluciju EU gde piše tačka 5 razgovora o statusu nema i tačka 7 da Srbija rasformira paralelene organe. O tom dokumentu ni reči u Skupštini, evo 4 meseca kako to važi.
Petak 20.05.2011. 05:52
SRBIJA NEMA ALTERNATIVU !
Petak 20.05.2011. 13:38
...ovakve nebuloze koje se uporno ponavljaju samo jos mogu da izazovu nagon na povracanje...svaka druga normalna ljudska reakcija je definitivno iscrpljena...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online