Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 19.05.2011.
13:52
Vestionline A

''Slučaj KiM podseća na pravo jačega''

Strogo pridržavanje agendi o centralizovanoj Bosni i Hercegovini i učvršćivanje secesije Kosova i Metohije, bez obzira na posledice, je i površno i neodrživo, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Na godišnjoj konferenciji Ekonomist magazina u Atini, Jeremić je naglasio da jačanje Balkana zahteva da svako poštuje legitimna ograničenja onog drugog, odnosno da niko ne treba da bude u situaciji da dobije sve dok drugi ne dobiju ništa.


Jeremić je rekao da mora prestati upotreba istrošenih metoda rešavanja izazova u kojima se spolja nameću već određena rešenja, ocenivši da takva rešenja podsećaju na pravo jačega.

Učvršćavanje secesije KiM je neodrživo: Vuk Jeremić
 


Jeremić je rekao da će Srbija nastaviti da ispoljava pozitivan uticaj u Bosni i Hercegovni, jer čvrsto veruje da predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda moraju da dođu do konsenzusa o očuvanju legitimiteta i održivosti.

To, kako je naglasio, zahteva uzajamno poštovanje, pragmatizam i volju za kompromis oko velikog broja pitanja. Jeremić je ocenio da uspeh tog procesa zavisi od što skorijeg ukidanja Kancelarije visokog predstavnika i takozvanih Bonskih ovlašćenja.


"Apsurdno je da jedna suverena država koja je sada članica Saveta bezbednosti UN bude pod vlašću 'stranog regenta' čija izvršna ovlašćenja mogu da se porede samo za najdespotskijim režimima", istakao je on.


Ne postoji apsolutno nikakvo opravdanje za održavanje takvih mera u srcu Evrope 21. veka, upozorio je Jeremić. Govoreći o Kosovu, Jeremić je ponovio da Srbija ne priznaje niti će priznati takav pokušaj otcepljenja, dodajući da je taj stav određen voljom naroda i Ustavom Srbije.


On je rekao da demokratska Srbija već tri godine ulaže napore protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, koristeći isključivo diplomatska sredstva radi povratka kosovskih Albanaca za pregovarački sto.

''Nadamo se da će se nastaviti tim putem, uz jačanje volje za kompromisom u kojoj leži rešenje za uspeh dijaloga da bismo došli do rešenja koje će Savet bezbednosti moći da podrži'', rekao je on.


Jeremić je ponovio da je neophodno sprovesti sveobuhvatnu, nezavisnu istragu o trgovini ljudskim organima, koja mora da ima međunarodni mandat i odgovornost.
Po njegovim rečima, Savet bezbednost UN će morati da bude uključen u tu istragu kao i u sve prethodne istrage o ratnim zločinima na Balkanu, bez obzira ko ih je počinio i kakvu političku ulogu imaju.

Zapadni Balkan je područje stabilnosti u svetu sve češćih nepredvidivih promena i ovo je trenutak u kome nam se pruža jedinstvena prilika za trajno rešavanje otvorenih pitanja Bosne i Kosova, ocenio je Jeremić.

On je rekao da se moraju načiniti napori da se ojačaju ona područja sveta koji prolazi kroz period transformacija u kojima stabilnost može biti dugoročna, navodeći da su Srbija i Grčka deo takvog područja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2011. 14:21
Pa nije Ekonomist magazin doneo rezoluciju Parlamenta Evrope od 19 januara o Kosmetu. Na to se reaguje u Strazburu ili Briselu gde se vode razgovori sa Editom Tahiri, a ne u Atini ili Azerbejdžanu.
Četvrtak 19.05.2011. 17:12
vaš pozitivan utjecaj i dovodi do propasti srpskog bića.
Četvrtak 19.05.2011. 14:05
razlika izmedju realnosti=istine i diplomatija je samo ova rech "podseca".....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online