Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.10.2009.
04:17 >> 14:01h
Tanjug A

U toku rasprava o dijaspori u parlamentu

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su u četvrtak raspravu o Predlogu zakona o dijaspori i Srbima u regionu, tokom koje je opozicija najviše primedbi iznela na pojam države matice, ali i na izbor članova i samu svrhu Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koja je predviđena tim predlogom.

Naprednjaci su ukazali da se ne može tvrditi da je samo Srbija matična država Srba već da su to i Bosna I Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora.

Oni su naveli da se tvrdnjom da je samo Srbija matična država Srba nanosi ogromna šteta celokupnom srpskom stanovništvu.

Kako su istakli, Srbi su bili konstitutivan narod u Hrvatskoj "dok im (predsednik Hrvatske Franjo) Tuđman to nije oduzeo", aposlutnu većinu su činili u BiH što potvrđuju i srednjovekovni dokumenti pa i oni iz vremena turskog cartsva, a i sad su konstitutivan narod, a za Crnu Goru "nema potrebe da se ništa objašnjava".

Iz poslaničke grupe "Napred Srbijo" su ocenili i da se odnos prema dijaspori svodi "na obmanu i prebrojavanje novca koji stiže u Srbiju koji oni šalju svojim porodicama".

U raspravi je navedeno i da nije dobro definisan pojam matice, kao i da se sve u vezi dijaspore "sklanja iz političkog života Srbije, a "skupštinom, za koju se ne zna čemu će služiti I čime će se baviti se pravi geto od dijaspore".

I poslanici D S S smatraju da Srbi žive u nekoliko svojih matičnih država na Balkanu "u kojima Srbi nikako ne mogu biti nacionalna manjina".

Oni su kazali i da će u predviđenoj skupštini biti predstavnici koji će se tu naći voljom jedne stranke a ne dijaspore, i naveli da će "određeni brojljudi iz dijaspore pod kontrolom određene stranke da utiče na politiku Srbije".

Poslanicima D S S je replicirao ministar za dijasporu Srđan Srećković koji je precizirao da će se ta skupština sastajati jednom godišnje i da nema politikanstva ni dnevne politike.

On je podvukao da će uslove i način izbora delegate utvrđivati organizacije dijaspore, odnosno Srba u regionu i da se matična država ni na koji način u taj izbor neće mešati.

Poslanici razmatraju 125 amandmana koliko je podneto na predlog zakona.

Zakon o dijaspori pred poslanicima

Najviše primedbi na predložena rešenja izneli su poslanici radikala, koji su naveli da je on “mehanički” i da je napravljen “protiv dijaspore”, te poslanici Liberalno-demokratske partije, koji smatraju da je predloženi zakon nepotreban i da ga neće podržati, a zamerke su izneli i poslanici Demokratske stranke Srbije.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković

Ministar dijaspore Srđan Srećković istakao je da će predloženi zakon omogućiti promenu politike prema dijaspori i da će se, njegovim usvajanjem, otpočeti sa suštinski novom politikom.

 
Predloženi zakon predviđa konstituisanje Skupštine dijaspore i Srba u regionu, kao najvišeg predstavničkog tela koje će raditi na očuvanju i jačanju odnosa matice i dijaspore.


Predloženo je i konstituisanje Saveta za odnose sa Srbima u regionu, koji će, između ostalog, nadležnima predlagati mere za unapređenje ekonomske saradnje Srbije sa Srbima u regionu, kao i rešenja za povratak Srba u mesta ranijeg prebivališta.


Predviđeno je da sastav tog saveta čine predsednik Srbije, predsednik vlade, ministri nadležni za spoljne poslove, dijasporu, prosvetu, kulturu, za vere i za finansije, kao i predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, predstavnik Srpske pravoslavne crkve i komesar Komesarijata za izbeglice Srbije.


Prema tom aktu, Vlada Srbije donosi Strategiju očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a ustanovljen je i Dan dijaspore i Srba u regionu - 28. jun, na Vidovdan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online