Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 19.05.2011.
12:11
N. Jokić - Vesti A

Euleks na Kosovu štiti zločince i mafiju

Italijanski poslanik Pino Arlaki uputio je Evropskoj komisiji (EK) pet poslaničkih "pitanja za pismeni odgovor", u kojima traži objašnjenje zašto se novcem evropskih poreskih obveznika finansira "neefikasna" pravosudno - policijska misija EU na Kosovu (Euleks). "Vesti" ekskluzivno donose sadržaj Arlakijevih pitanja upućenih EK.

Pripadnici Euleksa na Kosovu i Metohiji

Arlaki je u Evropskom parlamentu (EP) član grupe socijalista od kojih je, kako rekao za "Vesti", dobio podršku za predlog da Spoljnopolitički odbor EP imenuje izvestioca o radu Euleksa. Arlaki nam je objasnio da sada, po proceduri, socijalistička grupa u EP treba da podnese predlog Odboru za spoljnu politiku EP za imenovanje izvestioca.


- To bi trebalo da se dogodi uskoro. Kakve god bile razlike među poslanicima, po mojoj oceni, raspoloženje za usvajanje ovakvog predloga postoji. Većina u odboru za spoljnu politiku smatra da stvari treba da se razjasne u vezi sa navodima iz "izveštaja Marti" - rekao je Arlaki.

Pino Arlaki

Jedan od njegovih motiva da EK uputi svoja nimalo prijatna pitanja bio je i podatak da Euleks poreske obveznike u EU košta 150 miliona evra godišnje.


- Italijanska Agencija za borbu protiv mafije, koja je po mnogo čemu slična Euleksu, košta tri puta manje. Kako je to moguće? Pa Kosovo je znatno manje od Italije. To nije normalno - kaže Arlaki za "Vesti", koje objavljuju njegovih pet pitanja.


1) Veza organizovanog kriminala i politike


Uloga misije Euleksa je da pomogne kosovskim institucijama, pravosudnim vlastima i agencijama za jačanje zakona u njihovom napredovanju ka uspostavljanju trajnijeg i snažnijeg pravosudnog sistema i carinskih službi. Ključni prioritet misije je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Iz (parlamentarnog) saslušanja rukovodioca Euleksa u EP 15. marta (2011), jasno proizilazi da Euleks ne ostvaruje svoju misiju na zadovoljavajući i efektan način.


O organizovanom kriminalu i o njegovim vezama sa predstavnicima političkih institucija poveden je mali broj istraga i to bez upuštanja u detalje. Posledica toga je da veliki broj kriminalnih dela može i dalje da ostane nekažnjen.


Kakve mere (Evropska)Komisija namerava da preduzme kako bi okončala neefikasnost i rasipanje novca poreskih obveznika Evropske unije?


2) Nestala lica


Posle rata na Kosovu 1999. godine - 1.869 lica se vode kao nestala. To pitanje zahteva brz odgovor. Stručnjaci EU iz Euleksa daju podršku Kancelariji za nestala lica i forenziku (OMPF) u njenom radu. OMPF, međutim, tvrdi da ima velikih teškoća jer radi na osnovu veoma siromašne dokumentacije nasleđene od Unmika, kao i da ima teškoća da zadrži zaposlene stručnjake koji se žale da su slabo plaćeni s obzirom na stručnost koja se od njih zahteva. Više izveštaja govori da OMPF-u nedostaje rukovodstvo kao i da je ova kancelarija bila izložena političkom mešanju. Štaviše, radna grupa koju čine stručnjaci Euleksa i OMPF - nije ostvarila svoje ciljeve.

U ćorsokaku: Potraga za nestalima i poginulima
 


S obzirom na to da je za mir u regionu i za pomirenje između zajednica neophodno otkrivanje istine koje bi omogućilo porodicama da ožale svoje bližnje, može li EK da kaže šta bi Euleks mogao da učini kako bi se izašlo iz "ćorsokaka" u kome se našla Kancelarija za nestala lica i forenziku?


3) Zaštita svedoka i sudija


Glavni cilj misije Euleks je da podržava vlasti na Kosovu u rešavanju svih pitanja iz oblasti vladavine prava i zakona posebno na planu rada policije, pravosuđa i carinske službe. Kosovo je oblast koja je već dugo središte kriminalnih aktivnosti. Brojni zvaničnici policijskih agencija EU ističu ulogu koju na Kosovu ima organizovani kriminal u trgovini drogom i ljudima. Neophodno je da kvalitet i transparentnost pravosudnog procesa budu znatno poboljšani ne samo da bi Kosovo dobilo pravosudni okvir već i da bi se poboljšalo poverenje u pravni sistem. U tom smislu treba da bude rešeno pitanje programa za zaštitu svedoka i sudija koji još ne postoje.


a) Kakva je strategija Euleksa da bi se prevazišlo odsustvo kasnog pravosudnog okvira na Kosovu?


b) Koje su mere preduzete za uspostavljanje programa za zaštitu svedoka i sudija?


4) Izveštaj o programu 2010.


Kancelarija šefa misije Euleks na Kosovu objavila je izveštaj "Euleks - izveštaj o Programu 2010". Ovaj tekst ima 69 stranica. Najveći deo teksta odlikuju "okrugle" formulacije, nejasne izjave, nerazumljive skraćenice i izrazi koji se odnose na nebitna pitanja unutrašnje organizacije institucija na lokalnom nivou i samog Euleksa. Ovaj izveštaj ne sadrži nijedan važan podatak ili statistiku ili referencu koji bi se odnosili na bilo koji tip kriminalnih dela počinjenih na Kosovu. Nema govora o podacima, informacijama i statistikama o velikim problemima kao što su politička korupcija, pranje novca, trgovina drogom, trgovina ljudima, ratni zločini, nestala lica, krivična nekažnjivost, policijska i pravosudna neefikasnost koji haraju regionom.


S obzirom na to da je izrada ovog izveštaja finansirana novcem poreskih obveznika EU - kako EK namerava da okonča ovako neprijatnu situaciju?


5) Drenička grupa

Izbegavaju istinu: Nema podataka o trgovini drogom
 


- Suzbijanje kriminala na Kosovu prevashodni je cilj misije Euleks. Prema različitim izveštajima, iza 10 do 15 odsto svih kriminalnih aktivnosti na Kosovu nalaze se pripadnici Dreničke grupe. Ta ilegalna organizacija, sastavljena od bivših pripadnika OVK, silom kontroliše šverc cigareta, eksploataciju prostitutki, trgovinu heroinom i drugim narkoticima. Pored toga postoje solidni dokazi da velika količina avganistanskog heroina prolazi preko Kosova ka zapadnoj Evropi.

Šta misija Euleks čini u borbi protiv ove vrste organizacije kako bi zaustavila nelegalnu trgovinu?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2011. 17:32
....okupacione snage su uvek hapsile....ovo je neshto sasvim normalno...a za ustanak je ili previshe rano ili prekasno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online