Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 19.05.2011.
00:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sabor SPC aminovao protestnu notu Vatikanu!

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve koji zaseda u Beogradu, prema rečima izvora "Vesti" iz srpskog episkopata, primio je k znanju i saglasio se sa sinodskim predlogom sadržaja protestne note, koja se u ime vrha SPC upućuje Vatikanu.

Iz Patrijaršije u Beogradu kreće protest ka Svetoj stolici
 

U pismu se između ostalog izražava žaljenje zbog hodočašća i poklonjenja pape Benedikta XVI grobu kontroverznog kardinala blaženog Alojzija Stepinca, u okviru posete poglavara Rimokatoličke crkve Zagrebu 4. i 5. juna. Protestna nota Vatikanu je, kako prenose upućeni u vrhu SPC, diplomatski upućena preko apostolske nuncijature (vatikanske ambasade) u Beogradu.


Podsećanja radi, kardinal Stepinac je posle Drugog svetskog rata osuđen na 16 godina pod optužbom za komandnu odgovornost za ratne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima, koje su počinili ili inspirisali njegovi potčinjeni katolički sveštenici u ustaškoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, čije je osnivanje i sam Stepinac pozdravio.
 

Rusi na protestu pred Patrijaršijom

U sredu popodne održani su već tradicionalni mirni antiekumenistički protesti pred Patrijaršijom. Među učesnicima viđeni su i ugledni gosti, intelektualci iz "Ruske narodne linije", koji su danas doputovali iz Rusije u Beograd, a potom odlaze u Banjaluku na međunarodnu konferenciju o Jasenovcu.

Gomilanje funkcija

Kada je reč o postavljenju vladike jegarskog Porfirija Perića, vikara (pomoćnika) episkopa bačkog, za vojnog episkopa, među učesnicima crkvene skupštine izbio je incident. Pitanje gomilanja funkcija kod pojedinih vladika, prema rečima jednog od episkopa sa Sabora, otvorio je vladika braničevski Ignjatije (Midić), s obzirom da je Perić već na čelu Republičke radiodifuzne agencije. Osim toga, u crkvenom životu pomoćnik je vladike bačkog Irineja (Bulovića) i iguman manastira Kovilje, pri kojem je i centar za lečenje narkomanije.


- Midića je podržao i malo temperamentnije se nadovezao vladika banatski Nikanor Bogunović, ali ništa spektakularno se nije desilo. Tek da se razdrmamo iz učmale atmosfere za vreme čitanja izveštaja Sinoda, Patrijaršijskog upravnog odbora i eparhijskih arhijereja - prenosi naš sagovornik.


"Prizivanje duhova"

Monotoniju saborskih sednica, kako kažu pojedini učesnici, "razbijaju i neki uveseljavajući novinski izveštaji."

- Vrlo duhovit je bio jedan napis u kojem se kaže da smo se, umesto na priziv Svetog duha, sabrali u "tradicionalnom obredu prizivanja duhova". Pojedinim arhijerejima se "digla kosa na glavi" od takvog neznanja, dok su se drugi slatko nasmejali, a neki su u šali primetili da su novinari možda u pravu, jer ništa ne biva bez Božje volje. Osim toga, kad vidimo "izvor" u mediju, ne treba nam kladionica da pogodimo šta je ko za koji medij rekao, jer se međusobno poznajemo i znamo šta ko od nas zastupa, kakav je kome rečnik i način izražavanja - priča naš sagovornik i kroz smeh dodaje da i njega nije teško otkriti

Večera kod Karađorđevića

Princ organizovao susret u Belom dvoru

Članovi Svetog arhijerejskog sabora u sredu su bili gosti na svečanoj večeri u Belom dvoru na beogradskom Dedinju. Ovaj tadicionalni susret sa crkvenim visokodostojnicima u vreme održavanje crkvene skupštine organizuje princ Aleksandar Drugi Karađorđevic od svog preseljenja u Srbiju pre 10 godina.

 

Pošto je reč o muškom susretu večere se održavaju bez princeze Katarine.
Sa ove tradicionalne svečanosti su izostali vladika bihaćko-petrovački Hrizostom (Jevrić), koji je predstavljao Šematizam svoje eparhije u Domu vojske Srbije u Beogradu, kao i istočno-američki Mitrofan (Kodić) i raško-prizrenski Teodosije (Šibalić), jer su bili na promociji sa Jevrićem.

 

Najvažnije tačke na kraju

Portparol Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda vladika bački Irinej (Bulović) rekao je novinarima da su izveštaji vladika o stanju u eparhijama i tekuća pitanja iz života Crkve bili glavna tema zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC. Najvažnije tačke - podela eparhija i izbor episkopa - poslednje su na dnevnom redu, a prve odluke o njima očekuju se u petak i tokom vikenda.

 

- O konkretnim odlukama moći će da se govori tek kada budu razmotreni svi događaji i aktuelni zadaci u unutrašnjim, ali i odnosima SPC sa drugim crkvama - objasnio je Bulović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2011. 01:05
За нас верујуће, а и оне друге, врло лепа и охрабријућа вест из Патријаршије.
Četvrtak 19.05.2011. 03:07
Zbog cega se dopisivati sa Vatikanom?! Pa ce Vatikan da upakuje povratno pismo, pa ce onda tamo ga vamo ga - da uslijedi komunikacija BEZ IKAKVE POTREBE. Prekinite vec jednom i odmaknite se od djavoljeg gnijezda Vatikana. O Gospode Boze, oni nasli da izrazavaju zaljenje jer je papa posjetio grob Alojzija Krepanog....Bolje im je da su uputili jedno pismo - poziv na dijalog i izmirenje rascinjenom vladiki Artemiju. Zabole papu, eto ici ce gdje je vama milo EM drago! Ljudi, ljudi...mh...
Četvrtak 19.05.2011. 03:16
p.s. doci ce papa na grob Krepanog Broza...da se revansira i ugodi protestnoj noti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online