Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 18.05.2011.
00:02
Beta A

EU: Tači je nevin dok se ne dokaže suprotno

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i evropski komesar Štefan File razgovaraće prilikom predstojeće posete Kosovu i s premijerom Hašimom Tačijem, jer EU smatra da i za njega važi "pretpostavka nepostojanja krivice" dok sud to ne utvrdi.

Iako je optužen za učešće trgovini organima, predstavnici EU razgovaraće sa Hašimom Tačijem
 

To su u Briselu stavili do znanja predstavnici Evropske komisije, odgovarajući na pitanje novinara da li će Barozo i File biti u kontaktu i s Tačijem i da li će sa zvaničnicima u Prištini razgovarati i o izveštaju Saveta Evrope o organizovanom kriminalu i trgovini organima.

Predstavnica za štampu komesara za proširenje Filea, Nataša Batler podvukla je da je to u nadležnosti Euleksa jer je reč o pravosudnom postupku.

"Nije to na dnevnom redu krupnih pitanja"

Ona je naglasila da EU "veoma ozbiljno uzima k znanju navode Saveta Evrope o zločinima", dodavši da će se "ako bude potrebno i o tome raspravljati, ali to nije na dnevnom redu krupnih pitanja o kojima će predsednik Barozo i komesar File razgovarati s premijerom Tačijem".

Na opasku kako objasniti da će Barozo i File nastojati da predoče vlastima u Prištini da moraju voditi bitku protiv organizovanog kriminala, dok će se ujedno sastati s predstavnikom vlasti koji je direktno optužen za upletenost u organizovani kriminal i trgovinu ljudskim organima, Batler je uzvratila da mora ukazati na načelo o kojem se "upravo toliko priča" nevezano s Kosovom.

To je "pretpostavka neokrivljenosti, odnosno da niko ne može biti smatran krivim sve dok se to ne utvrdi sudskim postupkom, a to je slučaj i s Tačijem", rekla je Nataša Batler.

Euleks pokrenuo uvodnu istragu

Zamoljena da objasni na osnovu čega je zaključeno da zločini navedeni u izveštaju

Saveta Evrope ne treba da budu uključeni u "krupna pitanja razgovora s Tačijem lično", Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, uzvratila je da su "navodi Saveta Evrope primljeni krajnje ozbilno, tako da je Euleks pokrenuo uvodnu istragu o tome".

Maja Kocijančič je dodala i da Euleks sada o tome razgovara s izveštačem Saveta Evrope Dikom Martijem "na koji bi način bilo najbolje pristupiti istrazi tih navoda", a ponovila je i stav EU da Euleks ima sva sredstva i da je sposoban da vodi takvu istragu, jer to, kako je navela, "nije političko pitanje".

Na pitanje novinara da li Evropska komisija kao uslov za članstvo Srbiji u EU postavlja rešenje odnosa s Kosovom, Fileova predstanica za štampu je navela da "nije ništa novo da Srbija, da bi ušla u EU, treba da normalizuje svoje odnose s Kosovom".

POVEZANE VESTI

Sreda 18.05.2011. 00:05
Izgleda da samo za Srbe vazi da su krivi dok se ne dokaze suprotno...ccc
Sreda 18.05.2011. 00:38
Zamoljena da objasni na osnovu čega je zaključeno da zločini navedeni u izveštaju Saveta Evrope ne treba da budu uključeni u "krupna pitanja razgovora s Tačijem lično", Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, uzvratila je da su "navodi Saveta Evrope primljeni krajnje ozbilno, tako da je Euleks pokrenuo uvodnu istragu o tome". Какав дипломатски одговор.... Како можете, г. Ештон, да идете на разговор са особом против које се води оптужница за злочине разних врста.За злочин против човечности!!! Данас се, изгледа, бити што покваренији више исплати него бити поштен!? Бара пуна крокодила..... Питам се да ли Сви Ви мирно спавате?
Sreda 18.05.2011. 01:57
SAMO DA COVEK "ZAZALI", STO TACI NIJE SRBIN.....TADA NEBI BILO NIKAKVIH SUMNJI......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online