Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.05.2011.
20:05
Vestionline A

Stefanović: Priština politizuje razgovore

Razgovori pregovaračkih timova u okviru četvrte runde dijaloga Beograda i Prištine završeni su u Briselu i očekuje se da će biti nastavljeni u sredu. Pred početak susreta, koji je trajao oko tri sata, šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borislav Stefanović i Edita Tahiri, izrazili su očekivanje da će u ovoj rundi biti zatvorena neka od pitanja o kojima je razgovarano tokom prethodnih susreta dva tima.

Stefanović: Pregovori kompleksan proces
 

"Pokušaćemo da nađemo rešenja za neka pitanja koja smo ranije otvorili. U tom smislu smo optimisti. Naši predlozi su dobro pripremljeni u skladu sa evropskom praksom", rekao je Stefanović.

"Realno je da napravimo dogovor oko pitanja katastra, matičnih knjiga i slobode kretanja. To su teme koje mi deluju da su najbliže rešavanju, ali po svakoj od tih tema i dalje postoji po jedna prepreka koju je postavila Priština, tako da se ja nadam da ćemo naći kompromisno rešenje", dodao je on.

Edita Tahiri očekuje "značajan uspeh u nekoliko važnih polja kao što su sloboda kretanja, slobodna trgovine i energetika".

"Očekujem da ćemo u ova dva dana doći do okvirnog sporazuma po ova tri pitanja i da ćemo dalje razgovarati o drugim pitanjima koja su otvorena u prošlosti i da ćemo otvoriti neka nova pitanja kao što su nestale osobe, kulturno nasleđe i obrazovanje", rekla je ona.

Stefanović je rekao da je ohrabren podrškom EU da se dijalog nastavi istom dinamikom, a možda i intenzivira ne samo češćim susretima u Briselu, nego i na drugim mestima, za šta je Beograd pokazao da postoji mogućnost odlaskom delegacije u Prištinu. Upitan o tome insistira li srpska strana na pitanju statusa, Stefanović je rekao da nije Beograd taj koji pokušava da ovo pitanje nametne u okviru svake teme.

"Za nas je taj status rešen i ukorenjen je u našem Ustavu. Upravo je suprotno. Priština insistira na tome i stavlja pitanje statusa u svaku temu o kojoj pričamo. Ako sve može da bude pretvoreno u političko pitanje, ako u svemu vide neophodnost da stavljaju svoju takozvanu nezavisnost, onda shvatate da je ovo zaista problematičan i kompleksan proces. Mi ne insistiramo na tome, mi želimo da nađemo konkretne odgovore", rekao je on.

Utorak 17.05.2011. 21:20
Може он да преговара у име жутих и њима сличних. Не може да преговара у име Српског народа. Нећемо се претерано начекати да се тамо ствари реше онако како треба. Само мало стрпљења, још пар годиница.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online