Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.05.2011.
16:24
Vestionline A

Kandidatura i bez hapšenja Mladića

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao je da hapšenje haških optužnika Ratka Mladića i Gorana Hadžića nije uslov Srbiji za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Vuk Jeremić i Žan Aselborn
 

"Moguće je da Srbija postane kandidat bez hapšenja Mladića i Hadžića", rekao je Aselborn na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem.

Aselborn je kao primer naveo slučaj Hrvatske koja je stekla status kandidata i pre nego što je uhapsila haškog optuženika Antu Gotovinu.

Šef diplomatije Luksemburga je istakao da hapšenje haških optuženika predstavlja političku volju i rezultat efikasnosti saradnje srpske vlade i Haškog tribunala.

Aselborn je ocenio da u tom smislu postoji napredak, jer je Vlada Srbije uvela strukturne reforme policije koje doprinose većoj efikasnosti.

"Verujem da će u bliskoj budućnosti Srbija moći da uhapsi i izruči Hagu Mladića i Hadžića", rekao je on.

Aselborn je, takođe, naveo da treba imati u vidu i sve napore koje srpska vlada ulaže da bi privela pravdi Mladića i Hadžića i dodao da EU treba to da uzme u obzir kada bude donosila krajnju procenu.

"Luksembrug podržava viznu liberalizaciju"

Aselborn je rekao da će njegova zemlja nastaviti da podržava viznu liberalizaciju, uprkos problemima sa kojima se suočava vezano za lažne azilante iz Srbije i izrazio očekivanje da će Beograd do kraja godina steći status kandidata.

"Vizna liberalizacija je veoma važan korak na putu Srbije u EU i Luksemburg je oduvek podržavao. Ona, međutim, ima i neželjene efekte za moju zemlju, koja se suočava sa ogromnim brojem lažnih azilanata. Uprkos tome, Luksemburg će nastaviti da podržava viznu liberalizaciju", rekao je Aselborn.

Šef srpske diplomatije je poručio da je Srbija na dobrom putu da reši problem lažnih azilanata, najavljujući sprovođenje novih mera u narednim danima kako bi bili poštovani svi kriterijumi Evropske komisije i tako otklonjena "potencijalna kriza" vezana za to pitanje.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o pitanju Kosova, a Aselborn je naglasio da je članstvo u EU "veoma različito" od pitanja Kosova, dodajući da ipak treba "imati u vidu da postoje elementi koji su dodirne tačke".

On je kao posebno pozitivnu istakao prošlonedeljnu posetu šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije Prištini, navodeći da je to bio prvi put da su vođeni direktni razgovori dve strane bez međunarodnih faktora.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 21:43
zuti cine sve da nam ne uvedu ponovo vize....jasno im je da ako do toga dodje dignuce se kuka i motika hahaha.....joj koji su to olosi lele sta im je sve stalo uraditi ovaj prodati iz ove nase lepe SRBIJE samo da bi sacuvali fotelje
Sreda 18.05.2011. 17:40
Ako udjemo u eu idu nam crni dani.Sve moramo prilagoditi njihovim standardima i ocekivati milostinju.Mi kao pravi domacini ne pripadamo eu.Volio bih da nasa Srbija samostalno uspe i da nas narod zivi od svog rada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online