Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 16.05.2011.
20:17

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Intelektualci traže povratak Artemija

Grupa nezavisnih intelektualaca iz Srbije i dijaspore uputila je pismo Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, čije je zasedanje počelo danas, apelujući da Sabor preispita svoju prošlogodišnju odluku o raščinjenju vladike Artemija Radosavljevića i njegovog uklanjanja sa trona Eparhije raško-prizrenske. Vest-online to pismo prenose u celosti.

Srpski intelektualci uputili pismo Svetom arhijerejskom saboru SPC
 

SPC NA PREKRETNICI: RASKOL ILI SABORNOST
(Otvoreno pismo srpskih intelektualaca i prijatelja istine iz sveta Svetom arhijerejskom saboru SPC)

Vaša Svetosti,
Vaša Preosveštenstva,

"A pred našim duhovnim očima da nam je sloga i jevanđelska ljubav i da ih uzajamnim praštanjem čuvamo kao zenicu oka. Onome, pak, ko nas zlurado zapita ko je ovde ostao pobednik a ko pobeđeni da znamo, i mirno i jasno i sebi i njemu, odgovoriti: Ovde su se srela braća koja su to bila i ostala"

Patrijarh Pavle,
o značaju prevazilaženja raskola
(Na Sretenje Gospodnje 1992, u Sabornoj crkvi)


U vremenu kada je Srbija bolesna od posledica paklenika i umorna od lažnih vođa i proroka - jedino ne posustaju sudionici "artemijevštine", gluvi i slepi na otpočeti raskol među Srbima.

Tako se jedna ishitrena, uslužna i ostrašćena odluka Svetog arhijerejskog sinoda (slučaj razrešenja upravljanja Eparhijom raško-prizrenskom vladike Artemija) pretvorila u besporedak i dinamičan sled novih zabrana za njegovo preosveštenstvo, stradalnog Artemija, i njegovu duhovnu decu. Zar je, onda, čudno što je Pirejski mitropolit Serafim (sa iskustvom 20-godišnjeg sekretara Velikog crkvenog suda Grčke crkve) obračun sa vladikom Artemijem okarakterisao posve "nekanonskim progonom i bezakonom osudom."

Po njegovom mišljenju, ovakvo "flagrantno kršenje Kanonskog prava" proizvodi "odluke koje su nevažeće, neosnovane i nepostojeće." Preosvećeni, dalje, smatra da uvedeni besporedak vređa "kanonsku verodostojnost sudskih organa najsvetije Svetosavske srpske crkve, kao i kanonsko načelo koje važi u autokefalnim pravoslavnim crkvama."

Na pragu takvog razumevanja tumačimo i pokušaj patrijarha srpskog, GG Irineja, u Vaskršnjoj poslanici 2011 - a pred majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC - da nas podseti kako "Vaskrsli Hristos... poziva na samožrtvenu ljubav, na uzajamno mirenje i bratsko praštanje."

Zato podsećamo i na "Pismo srpskih intelektualaca povodom raskola u Americi" ("Glas crkve", 1987, br, str. 16 i 17.) čija je brižnost za "našu Crkvu i sudbinu srpskog naroda u celini" - danas aktuelnija i potrebnija pred novim raskolom kao iskušenjem samoistrebljenja. Ondašnja želja da se Sveti arhijerejski sabor uzdigne do "smisla za istoriju" i "zaceljenja rana na živom telu naše Crkve i naroda" a posebno na "stradalničkom Kosovu" nije izgubila na mudrosti i pokazivanju jedinog puta spasavanja sabornosti crkve i naroda.

Svojevremeno upozorenje Sv. Justina Ćelijskog da je raskol najveće zlo Hristove crkve, "lični greh svakoga od nas, i svenarodni greh" - elita SPC je odgurnula u arhiv, praveći se kao da ne zna kakav je polom zadesio svetosavski i svetolazarevski narod povodom uspostavljanja davnog Titovog "američkog raskola".

Oglušiti se o ova upozorenja - pisana u ime prevladavanja "strasti, oholosti, taštosti i nepogrešivosti" - ne znači li odricanje od svetosavskog identiteta i guranje sopstvenog naroda u beslovesni vir sekularizovanog hrišćanstva. Zar je to primer da se opomenu oni koji bi da nas dele a koji su zamenili Sv. Trojicu novim trojstvom kome su nadnačela: prestiž, profit i progres?

Zar je to odgovorno vraćanje spokojstva svetu koji hita militantnoj pomami, i uniženju sveukupne Božije tvorevine? Zar nas savest, brižnost i sveljubav ne obavezuju da ne budemo slični onima koji su, predvođeni Amerikom, tražili neopake 1999. od svog političkog trabanta i epigona, Vatikana, blagoslov za bombardovanje Srbije i srpskog naroda?

Uvereni da ćete, Vaša Svetosti i Vaša Preosveštenstva, razumeti ovaj glas molitvene brižnosti i hristolike savesti - nadamo se da će predstojeći Sveti arhijerejski sabor smoći snage i "Slučaj vladike Artemija" vratiti u bivalo stanje pre procesa i Crkvenog suda, kojih i nije bilo.

Na to nas upućuje naša vera koja je naša nada i ne manje naša nada koja je naša vera. A one počivaju u molbi da ćete se obući u ljubav (Kol. 3,14) i na sledujućem Saboru biti na visini istorijske odgovornosti, jer je ljubav izvršenje zakona (Rim. 13,10).

Kao čuvari biografije srpskog naciona, i njegovi zavetni molitvenici, Vi ćete, zato, znati zašto je ovaj Sabor (maj 2011.) važan i kako se, još uvek potencijalni raskol, može i mora prevazići.

U Beogradu, na dan Svetog Atanasija Velikog 15/2 maj 2011.
Celivajući Vaše svete desnice, do kraja odani na putu Svetog Save:

Protojerej-stavrofor dr Mateja Matejić
akademik, Srboljub Živanović
Predrag R. Dragić Kijuk
prof. dr Miroljub Joković
mr Vladimir Dimitrijević
Angelina Marković
prof. dr Ljubomir Protić
dr Vera Bojić
Slobodanka Borojević, Otava, Kanada
Nebojša Malić, Vašington DC, SAD
Džim Džatras, Virdžinija, SAD
dr Vladimir Umeljić, Ašafenburg, Nemačka
dr Đorđe Jovanović, Brisel, Belgija
Bogdan Zlatić
Nataša Jovanović
asis. mr Zoran Čvorović
prof. dr Milan Petrović
Duško M. Petrović
Ranko Gojković
prof. dr Milenko Bodin
dr Nikola Žutić
prof dr Aleksandar Lipkovski
Hadži Đorđe J. Janić
Zvonimir Đorović
mr Biljana Đorović
Kosta Dimitrijević
prof. dr Pavle Vasić, Univerzitet u Prištini
prof. dr Dragomir Kostić, Univerzitet u Prištini
prof. dr Dragiša Bojović, Univerzitet u Prištini i Nišu
prof. dr Slobodan Kostić, Univerzitet u Prištini
dr Marko Jakšić, Kosovska Mitrovica
Milan Mihajlović, književnik, Kosovska Mitrovica
Zoran Đorđević, istoričar umetnosti, K. Mitrovica
Dragan Ničić Cinoberski, književnik, Gračanica
Đorđe Jevtić, publicista, Gračanica
Miloje Dončić, književnik, Niš

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2011. 20:24
Хвала Богу и интелигенција се враћа истини! Сада је све на СПЦ! Последњи позив на покајање и спас! ПОМОЗИ БОЖЕ!
Ponedeljak 16.05.2011. 20:24
Dzabe su ovi intelektualci trosili papir, ovi popovi furaju svoj fazon!
Ponedeljak 16.05.2011. 20:28
spc mora uvaziti glas naroda srbije !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online