Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 16.05.2011.
12:41 >> 13:37h
Vestionline A

I Srbiji i Americi podela Kosmeta grozna

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je danas da je protiv podele Kosova i Metohije dijaloga Beograda i Prištine. On je upotrebu reči podela ocenio kao groznu, dok Danijel Server, ekspert Centra za evroatlantske odnose Džon Hopkins univerziteta, smatra da bi podela bila užasna ideja jer bi značila i podelu Srbije.

Složni oko toga da podela nije dobra, ali ne i čije je Kosovo i Metohija

Ivanović je za RTV B92 rekao da odbacuje mogućnost podele teritorije, jer je takva ideja protivustvana, s obzirom na to da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije.

On je rekao da ideja o podeli Kosmeta zvuči "grozno", jer se predviđa podela na teritoriju južno i severno od Ibra, pri čemu severni deo čini samo pet do šest odsto teritorije pokrajine, a u ekonomskom smislu još i manje.

Ivanović je istakao da je protiv dijaloga Beograda i Prištine zato što se razgovora samo o tehničkim pitanjima, a ne i o statusu Kosova i Metohije, i da ti razgovori služe samo kao "šlagvort" za jačanje prištinskih institucija. On je kritikovao i posetu šefa beogradskog tima Borislava Stefanovića Prištini i politiku Vlade Srbije kojom se, kako je rekao, otežava ionako težak položaj Srba na Kosmetu.

Predsednik SNV Severnog Kosova je naveo da se slaže sa stavom SNS da "ako nemamo Kosovo, nemamo ni Srbiju".

Američki ekspert Danijl Server smatra da "ne bi bilo podele Kosova bez podele koja bi zadesila i Srbiju, jer šta god bi Srbija dobila na severu Kosova, Albanci bi isto to zahtevali u Preševskoj dolini".


"Za razliku od američkih zvaničnika koji ne vole ni da čuju reč "podela", ja nemam ništa protiv da se ona pominje, ali sam siguran da bi podela bila užasna ideja i da bi ona, zbog onoga čime je bremenita, zamrla čim bi se otvorila", istakao je Server u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.


On je pozdravio odlazak šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića u Prištinu i naglasio da podržava što više dijaloga, kao i da se svojevremeno zalagao i da predsednik Srbije Boris Tadić poseti Kosovo i Metohiju.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Ddačić rekao je za prištinski list "Zeri" da je podela Kosmeta jedino realno rešenje, a da je sve ostalo gubljenje vremena. 

Goranci za podelu KiM

 

Građanska inicijativa Goranaca podržala je predlog Ivice Dačića o podeli Kosova i Metohije, kao jedinom brzom i trajnom rešenju. "To rešenje, osim što bi odslikalo realno stanje na Kosovu, doprinelo bi, u diplomatskom smislu, pravednom rešenju, jer nijedna strana ne bi sve dobila niti sve izgubila", navodi se u saopštenju.
Građanska inicijativa Goranaca bi u podeljenom Kosovu tražila za opštinu Gora, koja je naseljena isključivo Gorancima, status Distrikta, kao što opština Brčko ima u BiH, ističe se u saopštenju koje je potpisao Orhan Pamuk.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2011. 13:18
Svi se oni jave kada je sve već gotovo. Čim se onaj nesretni Stefanović pojavio u američkoj ambasadai da mu upišu ocenu u rokovnik, bilo je jasno da je zastavica pala jer je Srbija u cajtnotu. Trebale su masovne demonstracije Srba da budu odmah po usvajanju EU rezolucije od 19 januara. Tamo u tački 5 piše da razgovora o statusu nema i u tački 7 da Srbija mora da rasformira paralelene organe na Kosmetu. Onda je Ivanović širio bajke o popisu na Kosmetu koji će organizovati Srbija i slične uspavanke za narod.
Ponedeljak 16.05.2011. 13:02
Ja sam pesimista po pitanju Kosova,jer Siptari su imali dozvolu pa i pomoc velikih sila da nam uzmu Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online