Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 16.05.2011.
10:47
Blic A

Zapad izgubio poverenje u Tomu

Zapad je počeo podozrivo da gleda na naprednjake posle štrajka glađu i žeđu njihovog lidera Tomislava Nikolića. U Briselu se nezvanično, ali ozbiljno, postavlja pitanje šta će se dogoditi ako jednog dana dođe da štrajkuje ispred Evropske komisije, dok je Vašington stavio na led zahtev Nikolića da poseti SAD, piše "Blic" pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske krugovime.

Stranci ne razumeju što je Toma zapeo za štrajk i ne žele da im to uradi u Briselu

Nikolićev štrajk, pomalo zaboravljen u domaćoj javnosti, i dalje je jedna od glavnih tema političara u Vašingtonu i Briselu zaduženih za Balkan, kao i u diplomatskim krugovima u Beogradu. Zapadnjaci su još zbunjeni tim potezom. O njihovim sadašnjim razmišljanjima o stranci koja je privukla njihovu pažnju posle raspada radikala i brzog rasta rejtinga, za "Blic" svedoče ljudi koji imaju učestale kontakte sa diplomatama.

"Zapadnjaci ne razumeju njegov potez, jer to nije način političke borbe danas u Evropi. Redovno me pitaju 'kako mu je to palo na pamet', a ja im odgovaram 'zašto ste vi očekivali da naprednjaci postanu drugačiji nego što su bili u SRS?'. Štrajk bi mogao da se vrati kao bumerang i na domaćoj sceni pred izbore u vidu pitanja: kako će da vas spase onaj ko na prvu krizu legne u krevet", rekao je za "Blic" Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa.

Prva Nikolićeva konstatacija posle povratka u politički život bila je da je "uveren da poverenje građana u njega i njegovu stranku nije poljuljano i da će njegov štrajk glađu i žeđu radi raspisivanja prevremenih izbora dati rezultate". Ovo će se najverovatnije, sudeći po reakcijama koje ne jenjavaju, ispostaviti kao Nikolćev san.

"Štrajk ih je sve iznenadio jer ga nisu razumeli, ni razloge ni takvu odlučnost vezanu za pitanje datuma izbora, a nisu razumeli ni kuda sve to vodi. Nedavno sam se vratio iz Brisela i tamo, kao i ovde, svi štrajk smatraju kontraproduktivnim, naročito u svetlu poverenja koje je SNS stekla poslednjih godina. Opšta ocena je da je to nerazuman čin", rekao je Saša Mirković, direktor spoljnih komunikacija B92. 

Mirković dodaje da su neke diplomate otvoreno iznosile tezu da bi posle tako nerazumnog čina "Nikoliću moglo da padne na pamet da, ako ne bude više u opoziciji, isti metod primeni i u nekom drugom važnom gradu, kao što su Brisel ili Hag".

Aleksandra Joksimović. bivša zamenica ministra spoljnih poslova, objašnjava da štrajk žeđu i glađu u političkoj borbi koja se odnosi na izbore nije u EU uobičajen i prihvatljiv.

"Strani političari od svih svojih partnera očekuju da ih unapred obaveste i objasne im naredne političke korake. Oni očekuju najavu, vole i naučeni su da ih obaveste čak i mediji. Nikolić je evropske partnere iznenadio, a oni t ne vole. U EU postoji uverenje da taj potez nije bio neophodan", kaže Joksimovićeva.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2011. 10:54
"Strani politicari od svojih partnera ocekuju da ih unapred obaveste i objasne im naredne politicke korake".Svaka cast, odlicno je razumela sta se od njih trazi i kome polazu racune,umesto srbskom narodu cije interese treba da zastupaju.
Ponedeljak 16.05.2011. 11:27
Рејтинг му је пао, и то страшно много.... Зато и се и не појављује у јавности. Нек народ мало заборави на његову срамоту... Мој глас на изборима сигурно неће добити!
Ponedeljak 16.05.2011. 12:00
a jes dugo i imao poverenje ha ha ha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online