Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.05.2011.
08:17
Politika A

OEBS: Započete reforme u Srbiji nepovratne

Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Mark Perin de Brišambo izjavio je da započete reforme u Srbiji moraju biti nepovratne i da demokratija nikada nije konačno stanje, već proces unapređenja učešća građana u procesu upravljanja.

Mark Perin de Brišambo
 

"Činjenica da građani Srbije i srpski mediji očekuju brže demokratske reforme za mene je i prirodna i ohrabrujuća. Ali, na napredak koji jedna zemlja čini, uvek treba gledati na relativan način. Moram da kažem da je put koji je Srbija prešla i impresivan i pozitivan... Ono što je bitno jeste to da se reforme koje su započete ne samo ukorene, već da postanu nepovratne", rekao je Brišambo u intervjuu beogradskoj "Politici".


On je istakao da je uspostavljanje sistema pravosuđa, koji građanima garantuje pristup pravosudnim organima, jedan je od najtežih izazova sa kojima se suočavaju zakonodavci i oni koji kreiraju politiku i da je Srbija postigla važan napredak.


"Stvaranje nezavisnih tela koja nadgledaju rad sudova, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, kao i pronalaženje optimalnog broja i lokacija za sudove neophodni su elementi nezavisnosti sudova i unapređenja pristupa pravosudnim telima", rekao je Brišambo, koji će u ponedeljak u Beogradu učestvovati u obeležavanju 10. godišnjice rada misije OEBS-a u Srbiji.


Generalni sekretar OEBS-a je ukazao da Skupština Srbije trenutno razmatra dva važna zakona - o finansiranju političkih stranaka i o promeni prakse po kojoj partijska rukovodstva kontrolišu mandate pojedinačnih poslanika, takozvane blanko ostavke.


"Ja mislim da ove dve inicijative predstavljaju dobre primere koji pokazuju da se Srbija bavi opštim institucionalnim pitanjima - transparentnošću i odgovornošću demokratskih institucija", naveo je on.


Brišambo je rekao da su politički i finansijski pritisci problemi sa kojim se suočavaju i mediji širom sveta.


"Ozbiljan problem u Srbiji jeste nasilje prema novinarima. Samo prošle godine naše misije su se oglasile povodom zaštite novinara, kada su postali mete verbalnih ili fizičkih napada ekstremističkih grupa. Vlada treba da nastavi sa stavom nulte tolerancije prema takvim slučajevima. Najbolji odgovor na ovu vrstu problema jeste postojanje jasnog zakonodavnog i političkog okvira koji reguliše oblast medija", kazao je generalni sekretar OEBS-a.

Ponedeljak 16.05.2011. 08:27
Jako brzo sprovode reforme svaka čast. Da su Nemci donosili nove zakone ovako brzo kao žuti zakon o povraćaju imovine, još bi Aušvic radio. Ali dobro, mora i Brišambo da nam širi optimizam na putu kroz maglu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online