Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.05.2011.
12:06
J. Arsenović - Vesti A

Pljušte tužbe zbog mržnje

Dok su juče čelni ljudi srpskog fudbala "ojačani" političkim vođama i predsednicima FIFA i UEFA, uživali u svečanom otvaranju Kuće fudbala u Staroj Pazovi, 14 miliona evra vrednom objektu, najvažnija sporedna stvar u Srbiji nastavlja da se urušava, prelivajući nerešene međuklupske odnose i na politički teren.

Inscenirani sukob ili gnev zbog suđenja

Posle skandaloznog završetka finala Kupa Srbije kada su igrači Vojvodine nezadovoljni suđenjem napustili teren, iz Novog Sada je stigla najava da će njihov klub pojedinačno tužiti svakog igrača Partizana jer su navijače suparničkog kluba vređali na nacionalnoj i verskoj osnovi.
 

Prema rečima tehničkog direktora Vojvodine Radisava Rabrenovića, klub ima podršku iz vrha vojvođanske vlasti da se stvari "isteraju na čistac". Da su pokrajinski političari poraz Vojvodine dočekali kao sopstveni poraz od Beograda govori i to da će gradske vlasti uručiti trofej "Kup je naš" navijačima, bez obrazloženja zašto to čine.
 

- Izgleda da je svima normalno da Beograđani vređaju ljude iz Novog Sada i Vojvodine potpuno nekažnjeno. Prošla su, valjda, vremena devedesetih kada se na linč pozivalo samo zato što je neko druge vere ili nacije. Godinama u našem gradu slušamo skandiranja "mađarske p...." sa istočne tribine kada dolaze Partizan i Zvezda i svi ćute i žmure na to, a povici "mrzim Beograd" okarakterisani su kao maltene poziv na puč ili secesiju - rekao je Rabrenović.
 

Kome su pevali?

 

Kako piše beogradska štampa, pesma zbog koje će fudbaleri Partizana biti tuženi nastala je kao osveta Srđanu Kuprešaku Kupretu, bivšem vođi navijača Partizana, koji je "promenio klupske boje" i postao jedan od viđenijih pristalica "lala", i otud stih "uz Partizan odrast'o sam ja".

 

Da li su aktuelna dešavanja u fudbalu, jednom od najpopularnijih, ali najmanje uspešnih sportova u Srbiji, odraz nekontrolisanih navijačkih strasti, nedefinisanih vlasničkih odnosa ili ipak posledica upliva mafije i politike?
 

- U ovoj zemlji se ništa ne konstituiše u velikoj udaljenosti od politike, ali je u ovom slučaju bila jedna posebna doza napetosti i pregrejanosti. Sve je to nezavršena priča iz Đenove, naša vlast nije imala ni želje, ni hrabrosti da se izbori sa huliganima - smatra sociolog sporta Dragan Koković.
 

On kaže da je preterano praviti paralelu prošlonedeljnog incidenta sa finala Kupa i zlokobnog prekida utakmice između Dinama i Crvene zvezde pre 21 godinu.

Radisav Rabrenović, Ratko Butorović i Miodrag Pantelić
 


 

- Takav fatalni scenario ne treba i ne može da se desi. Ali je sigurno da parola "Mrzim Beograd" i prijem fudbalera kod premijera Pajtića može da bude dvostruko protumačen. Na drugoj strani imamo tendenciju beogradizacije i kada je u pitanju fudbal i očiglednog forsiranja nekih klubova. Vojvodina je oštećena, što je potvrdila i sudijska komisija, ali nije smela da napusti utakmicu. Svi su se akteri osramotili, ali je kod nas je ukinut stid, a navijači se instrumentalizuju zarad nečijih ličnih interesa - zaključio je Koković.
 

Predsednici kao vlasnici

 

Nema kluba bez političara zaštitnika, ali kada se desi incidenti poput onog u Đenovi, kada su srpski navijači divljali ili ovonedeljnog na "Marakani", vlast se uvek iznenadi i najavi radikalne promene.


Pre desetak dana ministar životne sredine i funkcioner Demokratske stranke Oliver Dulić postao je novi član Upravnog odbora FK Crvena zvezda, pridružujući se tako svojim kolegama Aleksandru Antiću iz SPS-a i Goranu Vesiću, takođe demokrati u upravljačkom organu popularnog kluba. U Partizanovom UO sedi potpredsednik SPS-a Branko Ružić, dok na sajtu FK Vojvodina piše samo ime predsednika kluba Ratka Butorovića, bez navođenja članova UO. Pri čemu se upadljivi i kontroverzni Bata Kan Kan ponaša kao vlasnik, iako su svi veći srpski klubovi sportska društva sa društvenom svojinom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.05.2011. 12:11
VIDITE OVOG BUTUROVICA POZNATIJEG U NOVOM SADU KAO BATA KANKAN NABIO NEKO CEBE PREKO GLAVE COVEK POLUDEO OD PARA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online