Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 12.05.2011.
17:46
Vestionline A

''Vikiliks'': Šta je Jeremić pričao Amerima o KiM?

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je novoj ambasadorki SAD u Beogradu, u februaru 2010, izložio plan predsednika Srbije da 2010. treba bude "godina rešenja" na Zapadnom Balkanu, ali se u razgovoru pokazalo da se to svodi pre na očekivanja da će se drugi prikloniti stavovima Srbije, nego na to da će Srbija načiniti neki značajan korak.

Ovo se navodi u depeši o prvom susretu tada nove ambasadorke Meri Vorlik sa Jeremićem, poslatoj iz Ambasade SAD u Beogradu 2. februara 2010.

Želeo da bude viđen kao prijatelj SAD: Vuk Jeremić

U depeši objavljenoj na ''Vikiliksu'' 11. maja detaljno se prepričava razgovor još od 2. februara prošle godine, uz opasku da je srpski ministar, protivno protokolu i tradiciji, prvi susret sa ambasadorkom SAD organizovao u vrlo posećenom restoranu "Madera" u centru Beograda, što, pored drugog, govori i da on želi da u javnosti bude viđen kao prijatelj SAD.

Kada je reč o Kosmetu, Jeremić je, kako se navodi u depeši, preneo stav da će Beograd tragati za rešenjem koje je "manje ponižavajuće" za Srbiju, što podrazumeva i nastavak insistiranja da južna pokrajina može da učestvuje na međunarodnim forumirma samo zajedno sa predstavnikom UN.

Govoreći o Hrvatskoj, navodi se u depeši, Jeremić se složio da izbor Ive Josipovića za predsednika pruža nove mogućnosti za angažovanje na rešavanju teških pitanja, ali uz očekivanje da Hrvatska treba da prizna da je počinila etničko čicšćenje u Krajini, jer, se "samo tako može objasniti egzodus 250.000 Srba".

Crnogorci, braća i organizovani kriminalci

Crnogorce, dodaje se u američkoj diplomatskoj depeši, Jeremić naziva "istinskom braćom", ali smatra da su Srbi ozbiljno diskriminisani pri zapošljavanju. Srbi čine 35 odsto stanovništva, a samo ih je šet odsto u državnoj upravi što je neprihvatljiva diskrimacija, rekao je Jeremić. Naveo je takođe da borba protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori ugrožava stabilnost Srbije.

U depeši se ocenjuje da je Jeremić najproduktivniji bio kada se pričalo o BIH, rekavši da je rezolucija srpskog parlamenta o Srebrenici "strateška" u svom eksplicitnom priznavanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta BiH u celini, uključujući i Republiku Srpsku (RS). Jeremić se sa ambasadorkom SAD složio da je Srbija ključ demokratije i stabilnosti Balkana.

Prvi put ne puče puška u regionu

On je, piše u depeši, naglasio da je način na koji je Beograd reagovao na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, prekretnica u istoriji, jer je to prvi put za 600 godina da se u regionu odgovara pravnim i diplomatskim sredstvima, a ne oružjem.

U depeši se tim povodom ocenjuje da su srpski sagovornici, čini se, gluvi za efekat koji takvi komenatari imaju na zapadnjake i insistiraju i dalje da bi ih trebalo pohvalti što se nisu okrenuli nasilju. U prvom susretu sa srpskim ministrom ambasadorka SAD je, kako se dodaje, prenela neslaganje SAD sa tadašnjom idejom Srbije da se Generalnoj skuspština UN predloži da usvoji rezoluciju koja bi pozivala na ponovno otvaranje pregovora o statusu Kosova i Metohije.

Ona je pozvala Beograd da radi na rešavanju praktičnih pitanja na Kosmetu i da počne da razmatra konstruktivne načine za period posle ocene Međunarodnog suda pravde koji neće izazvati nestabilnost u regionu. Jeremić, navodi se u depeši, nije ulazio u detalje ali je rekao da će se Srbija ponašati odgovorno. Istovremeno je, međutim, ukazao da je postojeća situacija ponižavajuća za Srbiju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.05.2011. 18:06
Kud baš sada kada je Stefanović kod Hajredina. Opasan je taj Vikiliks kao da mu neko daje instrukcije da ova vlast ne bi ali eto mora. Mic po mic i eto nas da ispunimi rezoluciju EU od 19 januara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online