Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.05.2011.
10:43
Blic A

Beograđani protestovali zbog noćne prohibicije

Oko 2.000 ljudi okupilo se sinoć u parku na Topličinom vencu, protestujući zbog odluke Gradske skupštine o zabrani prodaje alkohola posle 22 sata, koja je juče stupila na snagu. Protivnici zabrane prodaje alkohola spontano su pristizali u park, a inicijativa za protest, kako su istakli, pokrenuta je putem društvene mreže "Fejsbuk".

Mladi u parku kod hotela "Palas", koji je jedno od glavnih gradskih mesta za letnje druženje na otvorenom, odbijaju odluku gradskih vlasti

Okupljeni su glasnim ovacijama izrazili svoje nezadovoljstvo i delili letke kojim najavljuju da će pokrenuti inicijativu za obaranje ovakve odluke.

"Represija nikada nije dala rezultat i sada imamo na delu mlade koji se okupljaju oko ideje da piju, a ne radi muzike ili filmova. Poenta ovoga nije da želimo da se opijamo, već da država ne može da nas ograničava u banalnim stvrima. Ukoliko država želi da zaštiti mlade od konzumiranja alkohola, onda treba da počne da sprovodi zakon koji kaže da se maloletnim licima ne sme prodavati alkohol", kaže Igor Miletić, organizator i idejni tvorac grupe na "Fejsbuku" koja je okupila više od 2.500 ljudi.
 

Ustavni sud Srbije je 31. marta van snage stavio odluku Novog Sada da se zabrani prodaja alkohola posle 23 sata, pa Beograđani poručuju da "ako ovakva odluka ne važi u Novom Sadu, ne može da važi ni u Beogradu".

"Odluka gradskih vlasti je u potpunosti besmislena i nadam se da će biti ukinuta kao što se desilo u Novom Sadu", rekao je Stefan Nerandžić, jedan od učesnika skupa.

Neki od okupljenih izrazili su i žaljenje što skup nije bolje organizovan, ali da se nadaju da će imati efekta. "Mislila sam da će organizacija biti bolja jer će kada popiju piće koje su kupili pre deset sati svi otići kućama, pa bi bilo bolje da su studentske organizacije uzele učešća i osmislile neki program", kaže Ivana Božić (25).

Protest protiv noćne prohibicije pratila je i policija koja nije intervenisala jer je skup bio miran.

Komunalna policija je od sinoć počela kontrolu prodavnica i kafića, i kažnjavaće one koji ne budu poštovali odluku, kao i propis o jačini muzike i radnom vremenu kafića. Na osnovu ove odluke, beogradski kafići koji se nalaze u stambenim zgradama, moći će da rade samo do ponoći, a muziku mogu puštati do 23 sata. Petkom i subotom kafići će moći da rade nešto duže (do jedan sat posle ponoći).

Odbornici Skupštine grada usvojili su odluku o zabrani prodaje alkoholnih pića početkom februara. Zabrana prodaje alkoholnih pića posle 22 sata ne odnosi se na kafiće, kafane i klubove. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.05.2011. 10:48
sto pre najuriti braon vlasnika beograda. unistice najjaci beogradski brend. NOCNI ZIVOT. budala je postao beogradska stetocina kakvu beogradjani ne pamte. lako je njemu. oni se izivljavaju u kovilovu...a beograd pretvara u geto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online