Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.12.2009.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Pravda na strani Srbije

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, na inicijativu Srbije koju su podržale Ujedinjene nacije, u toku je proces utvrđivanja legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Tim povodom, Dušan Bataković, šef srpske delegacije i ambasador Srbije u Parizu, ekskluzivno za "Vesti", govori o izazovima koji su ne samo pred ovim sudom već i pred Ujedinjenim nacijama i celokupnom međunarodnom zajednicom.

 Dušan Bataković, šef srpske delegacije pred sudom u Hagu i ambasador Srbije u Parizu

Koliko se može verovati da će one sudije koje dolaze iz zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost KiM, imati isključivo stručni prilaz problemu i da neće pasti pod uticaj politika svojih država?
- Da ne verujemo da će mišljenje suda biti zasnovano na pravu, a ne na političkim sklonostima ili političkim mišljenjima određenih članova Suda, ne bismo mu se ni obraćali. Ovo je sud Ujedinjenih nacija, i bivalo je već ranije, da sudije glasaju nezavisno, dakle ne po političkom stavu svoje zemlje oko nekog spora, nego po zakonima na kojima počiva važeći međunarodni poredak i međunarodno pravo na koje se poziva Međunarodni sud pravde.

S obzirom na to da odluke Suda nemaju obavezujući karakter, postoji li nakon ovog suđenja bilo kakva šansa da se kosovski Albanci privole da ponovo sednu za pregovarački sto sa Beogradom?
- Odluka Suda imaće, kako očekujemo, značajnu moralnu težinu. Pojedine zemlje su već najavile da bi u slučaju pozitivnog odgovora Suda preispitale odluku o priznavanju ove samoproglašene, druge albanske države u Evropi. Ako odluka bude više u našu korist, onda bismo kroz sistem Ujedinjenih nacija, mogli da pokrenemo novi krug pregovora, koje bi, tada, bilo teško odbiti. Da Sud nema težinu zašto bi se kosovski Albanci, ne kao država, nego kao "autori deklaracije" uopšte pojavljivali u Hagu?

Da li se već sada može naslutiti da bi sud u Hagu mogao da donese dvosmislenu odluku koju bi obe strane mogle protumačiti da je doneta u njihovu korist?
- Očekivanja od ove odluke su velika, i to ne samo u Srbiji i na Balkanu. Kosovo je, zbog učinjenog presedana postalo svetsko pitanje. Naime, reč je o određivanju vododelnice između prava na samoopredeljenje i očuvanja teritorijalnog integriteta jedne države. Gde prestaje očuvanje integriteta a počinje pravo na samoopredeljenje? U kosovskom slučaju, po našem uverenju, međunarodno pravo je više nego očigledno na strani očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Odluka Suda, ma kako bila nijansirana, ipak će više dati za pravo jednoj od strana u ovom sporu, očekujemo našoj.

Šta bi odluka Suda koja bi bila u korist srpske strane značila ne samo za Srbiju, već i za druge zemlje sa secesionističkim pokretima?
-Već sam napomenuo da je ovde ulog veoma veliki, i da se nisu za raspravu slučajno prijavile samo sve stalne članice Saveta bezbednosti, nego i druge veoma važne i uticajne zemlje, poput Brazila, Vijetnama ili Argentine. Za nas je od posebne važnosti stav onih članica EU koje nisu priznale Kosovo: Španije, Rumunije i Kipra, koje su se prijavile za raspravu. Pravni poredak koji danas važi, sprečava jednostrano sprovedenu secesiju, ukoliko nisu ispunjeni mnogi drugi preduslovi. Njih u kosovskom slučaju nema, štaviše, Rezolucija 1244 jasno garantuje integritet SRJ - danas Srbije - a sva pozivanja na Rambuje (koji Srbija inače nije ni potpisala, pa se ne može smatrati važećim sporazumom), ugrađena u Rezoluciju 1244 su kondicionalna - odnosno nisu obavezujuća. Presuda u korist Srbije, bila bi snažna poruka svim drugim secesionistima, da se nasilno i jednostrano otcepljenje neće naknadno legitimizovati.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online