Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.12.2009.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Srbi se odrekli Radovana

Zbog nedostatka novca, pravni savetnici Radovana Karadžića će ga 25. januara obavestiti da više nisu u stanju da nastave da mu pomažu. Jedan od njih, Goran Petronijević za "Vesti" objašnjava o čemu je reč, ali i kako je moguće da su Albanci za odbranu Haradinaja sakupili oko devet miliona evra, a Srbi za Karadžića - ni dinara.

Goran Petronijević, jedan od pravnih savetnika Radovana Karadžića

- Da zlo bude veće do sada nas niko nije pozvao barem da pita da li nam nešto treba u pripremi odbrane Karadžiću. Zaista mi nije jasno šta to Srbi očekuju u budućnosti. Busamo se u grudi da smo narod koji je najsložniji kada je najteže, a verujte da Srbi odavno nisu bili u ovakvoj opasnosti. Proces protiv Karadžića u Hagu je poslednja mogućnost da se raskrinkaju laži kojima smo kao narod anatemisani zbog Srebrenice i Sarajeva. Ovakvo zabijanje glave u pesak će proizvesti nesagledive posledice?

Na koje posledice mislite?

- Ako se ne utvrdi prava istina za događaje u Srebrenici i Sarajevu slobodno računajte da Republika Srpska više neće postojati, a pitanje je i kakva sudbina očekuje Srbiju. Zaista mi je neverovatno da to politički lideri ne vide.

Pa, jeste li se obraćali zvaničnicima Republike Srpske ili Srbije?
- Obraćali smo se svima. Imali smo najpre nezvanične kontakte, a nedavno smo im se i zvanično obratili. Međutim, do današnjeg dana niko ni u ime države ili svoje nam nije odgovorio ili dao i jednog jedinog dinara.

Da li ste razgovarali sa Miloradom Dodikom?
- Obratili smo mu se i očekujemo odgovor. Nemamo prava više da ćutimo. Ako je poenta da celo srpstvo brane samo Karadžić, osmorica njegovih pravnih savetnika i još desetak volontera, onda je to srpstvo propalo.

Svestan situacije

 

Šta na ovu situaciju kaže Karadžić?
- Jako mu je teško, ali je svestan situacije u kojoj smo se našli i to nam je i rekao.
 

Da li je spreman da se brani potpuno sam?
- Zar ima neki drugi izbor?

Koliko Haški tribunal duguje novca?
- Od marta nismo primili ni dinara, a da apsurd bude veći Sekretarijat nam je odredio sedam puta manje sredstava nego za druge timove odbrane mada je proces protiv Karadžića najkompleksniji i najobimniji predmet u istoriji međunarodnog krivičnog prava.

Igra Tribunala
 

Goran Petronijević sumnja da je problem oko finansiranja odbrane Karadžića zapravo nova, perfidna igra Haškog tribunala.
- Taman smo uspeli da odložimo početak suđenja, a dolazimo u finansijski ćorsokak, jer bez novca ne možemo da valjano pripremimo odbranu, a tražimo samo ono što nam je odobreno. U Haškom tribunalu su svesni te činjenice zbog čega i mislim da je reč o opstrukciji - kaže Petronijević.

Jel tajna o kojoj sumi je reč?
- Nije nikava tajna. U mnogo manje složenim predmetima za predpretresnu fazu odbrana je dobijala oko 500 časova, odnosno između 72 do 96 evra po satu. Sekretarijat nam je odobrio od 20 do 25 evra. U pretresnoj fazi odbrana je u drugim slučajevima dobijala između 35.000 do 38.000 evra mesečno, a mi manje od 6.000 evra. Ali, čak ni to nismo dobili.

Pa kako ste onda radili?
- Uglavnom smo sve finansirali iz svog džepa, ne očekujući da Haški tribunal neće da plati ono što je sam odredio. Morate shvatiti da je porodica Karadžić na ivici bede i da on zaista nema mogućnost da finansira svoju odbranu. Istovremeno, mogli smo da pomažemo dok smo imali novca, ali i naše rezerve su "utanjile".

Nije valjda da su advokati "švorc"?
- Da bi advokat imao para, on mora da radi. Problem je što ukoliko se bavimo ovim slučajem, onda nemamo mogućnost da se angažujemo u onim komplikovanim slučajevima u zemlji koje zaista možemo dobro da naplatimo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.12.2009. 12:48
Ljudi, Srbi, dajte u ime Boga da se jednom slozimo i da pomognemo covjeku. Gosp. Petronijevic je u pravu kad kaze:" Ako smo na to spali da Karadzic i nekoliko njegovih pravnih savjetnika brane Republiku Srpsku, onda od tog Srpstva nema nista!" Moze se sve to organizovati preko crkve ili da pravni savjetnici otvore ziro racun za finansijsku pomoc. Ja cu prvi da uplatim. Nadam se da ce ovaj apel sto vise Srba procitati. Nije ljudski da jednostavno zaboravimo covjeka, koji se borio za nasu buducnost.
Petak 11.12.2009. 11:26
Zamislimo da se svaki Srbin odrekne samo po 1€, ali svaki od nas. Vec bi bio koji milioncic u roku od nekoliko dana. Tako da je ovo jos jedna prilika da se pokazemo koliki smo Srbi. Nadam se da ce ta kampanja uskoro da se pokrene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online