Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.05.2011.
08:54
Press A

Vlada dala 100.000 evra za spas Markovićeve firme

Izdavačko preduzeće "Stubovi kulture - Vreme knjige", u vlasništvu aktuelnog ministra kulture Predraga Markovića, dobilo je krajem 2009. godine od državnog Fonda za razvoj kredit od 100.000 evra po veoma povoljnim uslovima. Kako prenosi internet sajt "Pištaljka", u vreme dodele kredita Fond je bio u nadležnosti Markovićeve stranke G17 plus.

Predrag Marković na štandu svoje izdavačke kuće na Sajmu knjiga 

U dodeli kredita "za obrtna sredstva", prema oceni "Pištaljke", nisu navedeni jasni kriterijumi, a u donošenju odluke su učestvovale Markovićeve partijske kolege. Kreditna procedura je realizovana ekspresno, za svega tri nedelje, a dati su mu netržišni uslovi za otplatu, što ukazuje da je 100.000 evra poslužilo za "gašenje požara" u firmi ministra Markovića, a ne za razvoj.


Ministar Predrag Marković rekao je za "Pres" da nema ničeg spornog što je njegovoj firmi odobreno 100.000 evra kredita.

"'Stubovi' jesu aplicirali i dobili kredit od Fonda za razvoj, koji se sada redovno otplaćuje", kratko je rekao Marković.

Verica Kalanović neobaveštena

 

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović kaže da je firma Predraga Markovića dobila kredit u skladu sa zakonom i procedurama Fonda za razvoj, pod istim uslovima kao i stotine drugih preduzeća.
"Komentar da je kredit dat kako bi se spasla Markovićeva firma jeste zlonameran. Nisam do danas ni znala da se radi o njegovoj firmi. Marković nije tražio nikakve urgencije, već je dobio kredit kao bilo koji poslodavac", kaže Kalanovićeva.

Prema podacima Agencije za privredne  registre, Marković ima 100 odsto vlasničkog udela u preduzeću "Stubovi kulture". Sednicom je predsedavala Vesna Kovač (sekretar Ministarstva ekonomije), a prisustvovali su i tadašnja ministarka za NIP Verica Kalanović (potpredsednica G17) u svojstvu predsednice komisije Fonda za razvoj, kao i Ivica Kojić iz Ministarstva ekonomije.


Ostalo je nejasno po kojim kriterijumima su članovi UO Fonda ekspresno odobrili 100.000 evra kredita, pošto se to iz Markovićevog zahteva ne vidi. U formularu su upisani samo informativni podaci o privrednom društvu i navedeno je da je prosečan broj zaposlenih 28, a da nije planirano zapošljavanje novih radnika.

Njegov kreditni zahtev je u Fond primljen 8. decembra 2009, a kredit je odobren 21. decembra. Već 25. decembra on je potpisao ugovor o kreditu. Bankarsku garanciju kao instrument za obezbeđenje urednog vraćanja kredita, koju je Marković dostavio Fondu, izdala je Privredna banka Beograd, na čijem čelu je Čedo Petrović, takođe kadar G17 plus. Samo četiri dana kasnije Fond je prebacio celokupan iznos od 9,6 miliona dinara na račun "Stubova kulture".


Bez tih 100.000 evra firma ministra Markovića bi doživela fijasko, pokazuju bilansi za 2009. Tu godinu "Stubovi" su okončali sa knjiženim prihodima od 34,5 miliona dinara i neto dobiti od svega 7.000 dinara. To praktično znači da bi u bilansima Markovićevog preduzeća bio neminovan minus da nije realizovan sporni kredit. 

Utorak 10.05.2011. 09:40
Znači odbrana Kalanovićeve se zasniva na izjavi - meni je naređeno da tako uradim i ne znam ko je u pitanju. Može tako da konkuriše i na mesto dželata, i tamo samo povuče polugu i kvrc ode vrat. Moralna i etička ravan je ista. Jezivi su u neodgovornosti totalnoj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online