Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 08.05.2011.
18:50
J. L. Petković - Vesti A

Sparks: Na KiM ludilo, prikočite malo

Pitanje automobilskih tablica na severu Kosmeta prilično ilustruje frustrirajuću situaciju u kojoj se nalazimo. U normalnom društvu, u normalnom svakodnevnom životu, ne očekujemo da tablice sa jednim ili nekim drugim slovom budu razlog za potencijalno nasilje. To oslikava ludilo u kojem se nalazimo. Trebalo bi da sve strane malo prikoče, uzmu vazduh i pogledaju malo ozbiljnije iz druge perspektive. Nadamo se da će se dijalogom Beograda i Prištine situacija popraviti, normalizovati i stvoriti više prostora za kompromise u vezi sa pitanjima kao što je ovo, objasnio je zamenik šefa misije Euleksa Endi Sparks, gostujući u emisiji "Slobodno srpski".

Građanima severa KiM on je savetovao da na automobilima ostave registarske tablice koje su i do sada imali.


- Trebalo bi da izbegnemo konfrontacije i sukobe jer to je besmisleno. Moj savet je da radite kao što ste i do sada radili i da damo šansu dijalogu, objasnio je Sparks.

Izbeći konfrontacije: Endi Sparks
 


Zvaničnici Euleksa već dugo podvlače da im je glavni prioriet uspostavljanje vladavine prava na severu Kosova.


- Ne kažem da je sever Kosova jedini ima takav problem sa kriminalom, korupcijom... Sigurno toga svega ima i južno od Ibra, i bilo gde u regionu. Ali, poseban problem je ko sprovodi zakon - recimo u sudu Mitrovice koji radi bez

Ne može policija protiv volje naroda

 

Komentarišući najave generalnog direktora Policije Kosova Rešata Maljićija da će preuzeti sve mere za obezbeđivanje reda i zakona u severnom delu KiM, bez obzira na stav Euleksa, Sparks je rekao da "treba da zna da nijedna policija na svetu ne može da funkcionise suprotno od želja lokalnog stanovništva".


- To uvek vodi u nevolje. Kosovske vlasti će morati da odmere kakve su posledice takvih odluka i onda da preuzmu odgovornost, rekao je zamenik šefa Euleksa.

lokalnih sudija i tužilaca; ili kako radi lokalna kosovska policija kojoj bi komandni lanac trebalo da bude Priština, a koju većina ne prihvata. Euleks je jedina organizacija koja može, bar teoretski, da funkcioniše uz saglasnost obe strane. Činimo najbolje što možemo, ali nas obe strane stalno instrumentalizuju u zavisnosti od političke situacije, objasnio je Sparks.


Na pitanje po koje bi zakone sudije trebalo da primenjuju, zamenik šefa Euleksa kaže da je "princip da sudija u svakom slučaju odlučuje koji je važeći zakon za određeni slučaj".


- Ako se držimo tog principa problemi oko toga da li primenjujemo srpski ili kosovski zakon nestaju. Ima puno nagomilanih slučajeva, a postoji mnogo slučajeva još iz perioda UNMIK-a, rekao je Sparks, naglasivši da Beograd i te kako može da pomogne u rešavanju problema rada suda.


U emisiji koja se svake nedelje emituje na nezavisnoj kosovskoj TV mreži - na srpskim televizijama Herc, Puls i Mir, Sparks je poduvukao da bez obzira na mnoga negativna mišljenja i stavove o efiksnosti i radu Euleksa činjenica da su sudije te misije donele 131 presudu, forenzičari prikupili podatke o 230 nestalih, kao i da se neprestano nadgledaju, prate i savetuju institucije vladavine prava.


- Kosovo nije zemlja meda i mleka tako da bi bilo cinično da se kaže da su međunarodne misije zainteresovane za ovdašnju naftu ili zlato. Gde je taj med i zlato? Mi smo ovde da bismo pomogli da ovaj region ne sklizne ponovo u rat i šefovi država odlučuju da li ćemo s tim da nastavimo ili ne.

Čekamo dokaze o trgovini


- Kada je reč o trgodini organima Euleks je otvorio preliminiranu istragu. Spremni smo, voljni i imamo mogućnosti i nadležnost da nastavimo sa ispitivanjem navoda koje je gospodin Marti naveo. Svima smo rekli da nam ukoliko imaju konkretne dokaze, i sada čekamo na to, objasnio je Endi Sparks, dodavši da Euleks ima mogućnost da zaštiti svedoke i da taj posao veoma dobro obavlja.

 


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2011. 15:51
Postovani gospodine Sparks. Dozvolite mi da vam objasnim ono sto ovdje na Balkanu, specijalno na KIM znaju i vrapci na grani: Vi ste ovdje dosli kao "milosrdni andjeli", ali s'kasetnim i radioaktivnim bombama da "odradite" posao za vase profit-politicare ( Klintonove, Blera, Busove administrativce, Ahtisarija, Kusnera...) koji su unaprijed uzeli pare od Taci&Co da bi Taciju&Co napravili drzavu kao njegovo privatno vlasnistvo. Vama je dobrobit naroda na KiM zadnja rupa na svirali, a vi ste tu sve dok Taci&Co smatraju da za pare koje daju imaju to sto su platili, jer ukoliko se desi drugacije, Tachi&Co po starom oprobanom kodeksu kriminalaca sigurno nece imati obzira prema "partnerima"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online