Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 08.05.2011.
16:17
Vestionline A

Odšteta generalu Trifunoviću

Ministarstvo pravde i penzionisani general JNA Vlada Trifunović potpisali su sporazum o naknadi štete, prema kome će mu država Srbija isplatiti 6,2 miliona dinara zbog neosnovanog boravka u pritvoru, izjavila je ministarka pravde Snežana Malović.

Osim Trifunoviću, po 4,2 miliona dinara naknade za neosnovan boravak u pritvoru i zatvoru trebalo bi da bude isplaćeno i pukovnicima JNA u penziji Berislavu Popovu i Sretenu Raduškom, kazala je Malovićeva i time potvrdila ranija pisanja medija o odšteti generalu Trifunoviću.

General Trifunović danas živi u devet kvadrata jednog beogradskog hotela

Ona je istakla da je generalu Trfunoviću naneta velika šteta, koja je posle gotovo 20 godina najzad delimično ispravljena.

Prema njenim rečima, odustajanjem tužilaštva od njegovog daljeg gonjenja u martu prošle godine, demokratska Srbija je jasno izrazila stav prema generalu.

"Da je bilo više genelara poput Trifunovića, koji je postupio ispravno jer su životi mladih ljudi vredniji od nečijih fikcija i pomračenog uma, ne bismo se u ovako stravičnim razmerama suočavali sa zločinima koji su počinjeni na svim stranama”, naglasila je ministarka pravde.

Malovićeva je uverena da će "istorija zabeležiti da Trifunović ničim nije ukaljao ugled i čast Srbije, kako je ocenio Miloševićev režim, već da je, naprotiv, postupio kao častan i pošten čovek, vojnik i general”.

Iznosi za naknadu štete utvrđeni su shodno tarifi predviđenoj za naknadu prema broju dana koje je Trifunović "tamničio" bez osnova.

Sporazumom o naknadi štete izbegnut je dugotrajan sudski postupak, veliki sudski troškovi do čega bi došlo da je Trifunović podneo tužbu protiv države.


Spasao vojnike, a proglašen za izdajnika

General Trifunović je bio u pritvoru 547 dana, od 8. novembra 1991. do 15. aprila 1992. godine, a na izdržavanju zatvorske kazne od 26. decembra 1994. do 18. januara 1996. godine.

Raduški je proveo 465 dana u pritvorskoj jedinici i u zatvoru, dok je Popov bio 446 dana "iza rešetaka".

Oficiri JNA Trifunović, Popov i Raduški su 1994. godine bili osuđeni zato što su u

Osuđen u Hrvatskoj, istraga u Sloveniji


General Trifunović je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, a i u Sloveniji postoji optužnica protiv njega.


Zahtev za rehabilitaciju generala Trifunovića i njegovih saradnika uputile su 6. marta prošle godine Građanske inicijative, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih za ljudska prava i "Milenijum" iz Niša i list "Danas", pošto je Vrhovni sud Srbije poništio presudu protiv generala Trifunovića.

 

septembru 1991. godine, posle višednevne opsade i oružanih sukoba, izveli akciju izvlačenja oko 280 vojnika iz garnizona u Varaždinu u Hrvatskoj.

Nakon toga, tadašnje Vojno tužilaštvo je 30. januara 1992. optužilo generala Trifunovića i njegove saradnike za podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je u martu prošle godine od optužnice protiv penzionisanih oficira JNA, jer je procenjeno da su okrivljeni prilikom povlačenja iz kasarne u Varaždinu 1991. postupali u krajnjoj nuždi.

Trifunović je novembra 1991. godine udaljen sa dužnosti, posle čega mu je smanjena i plata, a nakon toga je penzionisan.

U Beogradu mu je suđeno tri puta, pa je tako 26. decembra 1994. godine osuđen na 11 godina zatvora zbog veleizdaje. Vrhovni sud donosi konačnu odluku osuđujući Trifunovića na sedam godina robije zbog predaje naoružanja i vojne opreme jedinice. Bio je na izdržavanju kazne skoro dve godine.

Dvadesetak generala u penziji tražilo je aboliciju za generala Trifunovića i oficire Raduškog i Popova, da bi januara 1996, pod pritiskom demokratske javnosti, tadašnji predsednik SRJ Zorana Lilić abolirao oficire daljeg izdržavanja kazni, ali je presuda protiv njih ostala na snazi.

Trifunović je ostao i bez stana u Hrvatskoj, koji mu je oduzet uoči ratnih sukoba i trenutno živi u beogradskom hotelu Bristol u sobi od devet kvadratnih metara.

Nedelja 08.05.2011. 17:33
Trebao je lepo kao Kukanjac da ih zaglavi negde da ih pobiju, pa bi imao i stan i penziju i Bog da ga vidi. I onako su to regruti koje nije ni poznavao. Lepo mu je onaj rekao kada je vratio tu decu - nama trebaju mrtvi heroji a ne regruti. Sada sa 60.000 evra u džepu može da kupi grobno mesto, da kupi pištolj i da se ubije posle 20 godina i razorenog braka i mizernog života.
Nedelja 08.05.2011. 17:50
" izveo akciju spašavanja vojnika" jel to neki novi , demokratski naziva za spašavanje sopstvene guzice bežanjem glavom bez obzira?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online