Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 08.05.2011.
08:46
Alo A

Dinkić: Đilas i Dačić uz mene

Mlađan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije, otkriva u intervjuu za jedan beogradski list zašto je uprkos oštrim kritikama koje ne prestaje da deli svojim koalicionim partnerima siguran da će za svoj zakonski projekat decentralizacije Srbije pribaviti podršku svih vladajućih stranaka.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije: Mlađan Dinkić
 

Dinkić tvrdi da je uz inicijativu URS-a stao i gradonačelnik Beograda i zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas, ali i lider socijalista Ivica Dačić. Zbog toga aktuelnu svađu sa Sašom Paunovićem (DS), predsednikom opštine Paraćin, vidi samo kao buru u čaši vode.


- Nema varnica između nas i DS-a. Paunović je reagovao lično, a ne iz nekih političkih razloga. Povređen je činjenicom što je na čelu Stalne konferencije gradova i opština, koja bi po prirodi stvari trebalo da bude predlagač ove peticije za decentralizaciju, a ne sme da kaže da je saglasan s njom, a zapravo jeste.

 

Vlada i dalje spora

 

Ima li boljitka posle rekonstrukcije vlade?


- Vlada i dalje radi sporo.


Ali, vaši ministri i potpredsednica vlade sede i dalje u takvoj vladi?


- Da, ali oni rade brzo, a ostali uglavnom ne mogu da ih prate, čast izuzecima. Jasno je da kada je kapiten među najsporijima, onda ni ceo tim nije motivisan da brže trči. Premijer je na funkciji koja očito prevazilazi njegove sposobnosti. On je veoma pristojan čovek, ali spolja deluje kao da je silom prilika na mestu za koje uopšte nije zainteresovan.


Nije li to kadriranje u drugoj partiji, zbog čega su se u DS-u toliko naljutili da su vas izbacili iz vlade?


- Ne kadriram drugima. To što su se oni naljutili zbog moje konstruktivne kritike i dobronamernih sugestija je njihov, a ne moj problem.

Naprednjaci ne rastu zato što imaju sjajne programe i ideje, već isključivo zbog grešaka postojeće vlade, zbog njene sporosti, autističnosti i bezidejnosti.

 

Zabranjuje mu, kako ste rekli, centrala, dakle Boris Tadić?

- Ne verujem da mu iko brani. Kod Paunovića se radi o klasičnoj autocenzuri. On ne zna kakav će biti stav njegove centrale, a plaši se da kaže svoj lični stav - to je njegov najveći problem.


Da li vi znate stav te centrale?


- Iz DS-a će sami reći kakav je njihov zvaničan stav. Razgovarao sam sa Draganom Đilasom i imam utisak da je lično saglasan sa našim idejama o decentralizaciji, koje su u interesu stanovnika svih gradova i opština.

Palmu ste odvojili od socijalista, sa delom DS-a ste zaratili, LDP je ovog puta na vašoj strani... Da li vas iznenađuje ovolika zbrka na političkoj sceni, a vi ponovo u centru toga?


- Nisam iznenađen. Zadovoljan sam što smo uspeli da u prvi plan izbacimo ideju o decentralizaciji, o nužnosti promene sadašnjeg centralističkog sistema, razbijanju monopola partijskih centrala kako bismo omogućili da više novca da ostane građanima na lokalu i da se brže rešavaju problemi. Do sada je našu peticiju potpisalo 280.000 građana, a biće ih mnogo više do kraja maja. Međutim, na političkoj sceni imate i centraliste, kojima ova tema sasvim sigurno ne odgovara.

 


Na koga mislite?


- Centralisti su svi oni koji upravljaju strankom tako što postavljaju poslušne partijske vojnike na funkcije predsednika opština, bez obzira na njihovu sposobnost.


Mislite na Tadića? Njegovog vojnika Paunovića ste optužili da sluša samo "tatu“ u Beogradu?


- Ne mislim na Tadića. Govorim o tome da ima političara u Srbiji kojima se ova inicijativa verovatno suštinski ne sviđa, ali će je na kraju podržati zbog toga što je masovna. Nisam, na primer, video da je neki predsednik opštine iz SNS-a potpisao peticiju, a jeste Zoltan Bilicki, predsednik opštine Ada, koji je iz DS-a, Jugoslav Stajkovac, prvi čovek Aleksandrovca, koji je bio na listi DSS-a, pa Milivoj Vrebalov iz LDP-a iz Novog Bečeja, Zoran Milenković iz Varvarina, koji je iz SPO. Potpisao je i Peter Knezi iz SVM-a, predsednik opštine Bečej, i Meho Mahmutović iz Ljajićevog SDPS-a, gradonačelnik Novog Pazara, Naravno, tu je lider JS-a i prvi čovek Jagodine. Juče mi je Momo Čolaković iz PUPS-a najavio da će i njegovi poslanici glasati za zakone koji proizlaze iz peticije.


Koji stranački lideri su vas zvali da podrže ovu narodnu peticiju?


- Sa mnogima sam već razgovarao jer niko ne može da prenebregne 280.000 građana koji su dosad ovo podržali. Kao što sam već rekao, razgovarao sam sa gradonačelnikom Beograda i zamenikom predsednika DS-a, a podržali su nas i Rasim Ljajić, PUPS, Savez vojvođanskih Mađara, Vuk Drašković... Verujem da će i DS ovo podržati. Ivica Dačić mi je rekao da je imao dilemu šta se događa sa siromašnim opštinama, poput njegove Žitorađe. Onda sam mu objasnio naš predlog koji podrazumeva da opštinama ostaje ne samo dvostruko više od poreza na plate, već da siromašne opštine dobijaju i neizmenjen iznos transfera iz republičkog budžeta, plus dodatni transfer solidarnosti. Ispostavilo se da njegova Žitorađa spada u red dvadesetak opština koje će imati najveće povećanje lokalnog budžeta.


Sad ispada da će SPS podržati URS zbog Dačićeve Žitorađe...


- Ne, nego zbog opština poput Žitorađe. Važno da se svim siromašnim opštinama sistemski omogući najveći rast budžeta kako bi se zaustavio trend odlaska mladih u veće gradove i demografsko pražnjenje. Imajući u vidu taj razgovor sa Dačićem, verujem da će nas i SPS podržati. Imamo pozive i od nekoliko predsednika opština iz redova socijalista koji su izrazili želju da potpišu peticiju.


Odakle onda ovolika stidljivost partija da tu podršku i saopšte?


- Možda im to u ovom trenutku nije prioritet, što ja razumem.


Jeste li ubedili Tadića?


- Nisam imao priliku da o tome sa njim razgovaram, ali verujem u podršku DS-a.


Jeste li popravili komunikaciju sa Vojislavom Koštunicom posle razmenjivanja komplimenata sa njim?


- Mi sada nemamo nikakvu direktnu komunikaciju, ali ostaje činjenica da je vreme dok sam radio kao ministar finansija u njegovoj prvoj vladi, srpska privreda imala rast od sedam do osam odsto godišnje i da smo 2006. imali u budžetu čak dve milijarde evra viška. Nikada u istoriji, ni pre ni posle toga, Srbija nije imala budžetski suficit. Zbog tog suficita smo bili u prilici da značajno povećamo plate lekarima, profesorima, za čak tridesetak odsto.


Deluje logično da pomislimo da biste s njim ponovo sarađivali?


- Ipak, ostaje i činjenica da smo se 2007. razišli zbog spoljne politike, kada je Koštunica postao potpuni evroskeptik, a moja stranka se zalaže za što brže evropske integracije. Svakako da zbog razlika u spoljnoj politici postoji prepreka za našu saradnju u ovom trenutku. Ne znam da li će se njegov stav u vezi sa EU promeniti. Mi naš stav sigurno nećemo menjati.


Jeste li i vi spremni da, kao Tomislav Nikolić, sednete za sto s liderom DSS-a i uverite se da li je nešto revidirao od te 2007?


- Spreman sam da razgovaram i saslušam bukvalno sve političare u Srbiji, bez obzira na to da li su na vlasti ili u opoziciji. URS sigurno neće praviti nikakve predizborne koalicije za republičke izbore, ni sa DSS-om, niti sa nekim drugim iz te grupacije, već želimo da našim programom samostalno zaslužimo podršku birača.


Imali ste buran izlazak iz vlade, kritikovali ste i DS i vladu, ishvalili ste Koštunicu... Zašto ne bismo poveraovali da ćete pokušati da se nađete i SNS-u, ako bude prilike?


- DS je naš dugoročni strateški partner. Nisam kritikovao tu stranku, već neke konkretne ljude iz DS-a, što je makar za mene velika razlika.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2011. 09:10
udruzenje politickih kriminalaca. olos i otpad politicki. udruzuju se djavoli kako bi prevarili narod i izbegli odgovornost za sve pljacke od dvehiljadite. isti ljudi, naopaki zele da vladaju i dalje srbijom, samo pod drugom firmom. ovo se samo nama moze dogoditi. politicke zveri i pljackasi srbije su tu. i ne zele na robiju. oni zele srbiju da drze u bukagijama, kao do sada. a bice jos gore. samo treba pazljivo procitati, pogotovo imena politicara koji su uz pljackasa banaka. sve olos do olosa.
Nedelja 08.05.2011. 09:35
Империјин намештеник за уништење банкарског система и за пљачку привредних ресурса.
Nedelja 08.05.2011. 09:24
Е мој динкићу, иза тебе стоји билдеберг а иза нас Србско срце и душа!!! Даће Бог да дочекам дан наплате "дуга" вама који свесно радите против Србије!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online