Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 06.05.2011.
13:06
Vestionline A

EU nam dala 3,6 milijardi evra

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije izjavio je danas da je od 2001. do sada Srbija od Evropske unije (EU) dobila 3,6 milijarde evra bespovratne pomoći, a ako bi se uračunali i nekomercijalni krediti, pomoć bi iznosila 6,9 milijardi evra.

Božidar Đelić novinarima pre početka konferencije povodom 10 godina saradnje EU sa Srbijom rekao da se građani pitaju gde je taj novac investiran.

Naveo je da je samo u energetiku uloženo 1,2 milijarde evra, od čega su značajna sredstva uložena u Elektroprivredu Srbije, "tako da Srbija 11 godina nije imala nijedan dan restrikcija".

EU naš ''dobročinitelj'': Božidar Đelić

Dodao je da je novac upotrebljen i za unapređenje rada institucija, pravosudni sistem, ali i za unapređenje vodovoda.

"Najveći pojedinačni donator Srbije je Nemačka koja je uložila 980 miliona evra, od čega je 450 miliona bespovratne pomoći", kazao je potpredsednik vlade.

Đelić je najavio je da će 10. maja u Zagrebu biti sastanak o budžetu EU, na kojem će zemlje Zapadnog Balkana zatražiti za sebe više novca od Unije u pretpristupnim godinama, dok bi se pomoć linearno smanjivala pošto budu primljene u Uniju.

"Zapadni Balkan ne traži više novca, već da se on bolje rasporedi", smatra Đelić.

Dodao je da će zemlje Zapadnog Balkana na sastanku predložiti i da svoje budžete svake godine dostavljaju EU da bi ona bila njihov garant za izlazak na tržište kapitala, "što bi imalo za posledicu jeftinije zaduživanje".

Ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Dirk Nibel (Niebel) je kazao da je Nemačka mnogo novca uložila u razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji. On je rekao da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU i ukazao da Srbija mora da radi na izgradnji pravne države, demokratiji i poštovanju ljudskih prava, kao i na razvoju tržišne ekonomije, što je uslov za ulazak u Uniju.

Petak 06.05.2011. 16:43
EU nam je dala 3,6 milijardi evra kazete g.Djelicu. Da moguce ali nam je zato 1999 zajedno sa SAD napravila stetu od 100 milijardi evra.Hocete li molim vas da prestanete vise sa tim vasim evrofanatizmom po kojem ste opstepoznati.
Petak 06.05.2011. 13:39
Hohštapler neviđen, njemu je dika da nema restrikcija struje. Ekspert, kada bi sve fabrike radile kao 1998 ( godina pred bombadovanje ) mi bi struju uvozili. Prodali su te fabrike jer "država je loš gazda", otpustili radnike, dobili bespovratnu pomoć, zadužili zemlju astronomski. Ima kod nas u ulici jedan idiot koji se hvali kako je sve po kući prodao pa zajmi od plate do plate. Ali kaže kada uđe u kafanu konobari mu se klanjaju. Daće Bog da nas EU odbije u oktobru, pa u bajbok, da vidimo di su ti silni novci nestali.
Petak 06.05.2011. 13:22
da dala nam.......a ko to treba da vrati i kada i na koji nacin.....providni ste vise
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online