Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.05.2011.
20:14
Vestionline A

Azerbejdžanski salon za braću Srbe

Ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana Vuk Jeremić i Elmar Mamadjarov ocenili su da su bilateralni odnosi dve zemlje odlični, bez otvorenih pitanja, da postoji veliki potencijal za razvoj ekonomske saradnje i najavili posetu predsednika Azerbejdžana Beogradu u junu. Jeremić je naglasio da je Azerbejdžan, zemlja najbliži saveznik Srbije u muslimanskom svetu i da je neprocenjiva podrška teritorijalnom integritetu naše zemlje.

"Teritorijalna celovitost i suverenitet država je jedna od najvažnijih osnova na kojima počivaju Ujedinjene nacije i međunarodno pravo. Azerbejdžan poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i Srbija će nastaviti da poštuje integritet i suverenitet Azerbejdžana", istakao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je upozorio da su pred nama teški trenuci kada je reč o diplomatskim naporima da očuvamo teritorijalni integritet Srbije, jer se očekuje ofanziva da sve više zemalja prizna Kosovo.

Braća: Vuk Jeremić i Elmar Mamadjarov

Dvojica ministara razgovarala su i o bilateralnim odnosima sa akcentom na ekonomskoj saradnji, jer između dve zemlje nema otvorenih pitanja.

Spomenik Tesli u Bakuu?

Jeremić je, takođe, najavio posetu azerbejdžanskog predsednika Ilhama Aljijeva Srbiji u junu, što će biti prva poseta jednog predsednika Azerbejdžana našoj zemlji.

Kako se očekuje, tada bi trebalo da bude potpisano više sporazuma između Srbije i Azerbejdžana. Bilo je reči i o održavanju dana kulture i mogućoj izgradnji Kulturnog centra Azerbejdžana u Beogradu, a postignut je dogovor da u Bakuu bude podignut spomenik Nikoli Tesli.

Mamadjarov, čija je ovo prva zvanična poseta Srbiji, rekao je da dve zemlje dele iste stavove o glavnim pitanjima koncepta međunarodnog prava, u smislu očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Azerbejdžanski salon u srpskom ministarstvu

Šef diplomatije Azerbejdžana podsetio je da je prilikom posete predsednika Borisa Tadića Azerbejdžanu prošle godine, potpisano šest bilateralnih sporazuma, kao i da se očekuje potpisivanje još 20.

"Mi u Azerbejdžanu delimo stav Srbije o pitanjima glavnih koncepata međunarodnog prava u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta država. Smatramo da rešavanje sukoba mora da se zasniva na principima međunarodnog prava, jer će inače doći do vehih teškoća", naglasio je Mamadjarov.

Mamadjarov je rekao i da je naročito važno da dve zemlje razviju ekonomske odnose, jer na tom polju postoji ogroman potencijal.

Dvojica ministara otvorila su u zgradi Ministarstva spoljnih poslova azerbejdžanski salon kao donaciju Azerbejdžana Srbiji u "ime bratskih odnosa".

POVEZANE VESTI

Utorak 03.05.2011. 21:18
Dugo se nisu videli. Prošle godine u ovo vreme se vratili se Tadić i Jeremić drčno i prkosno kako će nas Azerbejdžan podržati u našoj rezoluciji kojom NE prihvatamo mišljenje MSP na sednici UN. Čak je bilo govora o izgradnji spomenika predsedniku Alijevu u Beogradu. Onda dođe onaj crni 9 septembar posle sastanka Tadić - Eštonova i naša kontra rezolucija DA prihvatamo mišljenje MSP. Puče tikva samo tako i bruka velika. Onda ajd po malo oko ministarske konferencije nesvrstanih, pa kod muslića iz Indonezije, i eto nama salon Azerbejdžana. Još jedna briljantna pobeda srpske diplomatije.
Utorak 03.05.2011. 20:31
Kakav paradoks.Albanci poticu negde iz podrucja danasnjeg Azerbejdzana, a danas ovi radi problema s Jermenima koji su bliza braca nama Srbima po veri, podrzavaju Sre , ane Albance, dok ovi verovatno podrzavaju nikog jer su kao ti suis generis......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online