Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.05.2011.
15:18
Vestionline A

Albanci sa juga Srbije žele razmenu teritorije

Dok Albanci sa juga centralne Srbije ponovo traže pripajanje opština Preševo, Bujanovac i Medveđa Kosovu i Metohiji predstavnici Srba poručuju da je to neostvarivo i da je reč samo o njihovim “pustim željama”. Albanci sa juga Srbije prihvataju i podelu Kosmeta, prema kojoj bi oni bili deo nove države Kosovo, a sever Kosova i Metohije bi pripao Srbiji.

Albance sa juga Srbije ne zanima sever Kosmeta

Lider Demokratska partije Albanaca i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da teritorije tri opštine treba da budu deo Kosmeta, kao i da to pitanje treba da bude tema dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine.

"Ako su tema tog dijaloga prava Srba na severu Kosova, smatramo da paralelno treba razgovarati i o ostvarivanju prava Albanaca u Preševskoj dolini", kazao je Mustafa.

On je kazao da Albanci s juga Srbije ne insistiraju da budu učesnici u tim pregovorima, ali zahevaju da budu deo tog dijaloga, jer nisu zadovoljni načinom na koji Vlada Srbije, bez uspeha, pokušava da reši njihove probleme.

"Vlade su se smenjivale, a naši problemi obrazovanja, diploma, slobode kretanja, jezika i pisma, kao i ekonomski su uvek isti", naveo je Mustafa.

Prema njegovim rečima, Albanci "preševske doline" žele da budu deo Kosova i MetohijE i to su do sada, pdosetio je on, više puta poručivali nizom usvojenih dokumenata - referendum iz 1993. godine, kao i političkom platformom 2006. godine.

Mustafa smatra da je podela Kosmeta rešenje za budućnost regiona jer bi "preševska dolina" bila pripojena Kosmetu, a sever pokrajine Srbiji, a svi zajedno bili bi, kaže, deo Evropske unije.

On je potvrdio da su o tome u subotu, na skupu u Gnjilanu, kome su prisustvovali politički predstavnici Albanaca juga centralne Srbije, doneti zaklučci koji će biti upućeni predstavnicima međunarodne zajednice.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Bujanovac Stojanča Arsić ocenio je da su subotnji zaključci sa sastanka iz Gnjilana samo "puste želje" pojedinih albanskih lidera sa juga Srbije.

On je rekao da je reč o željama predstavnika "albanske desnice" na jugu centralne Srbije za koje, kako je rekao, oni sami znaju da ništa ne predstavljaju i služe u dnevno političke svrhe.

"Staro društvo, stare ideje, stari i toliko već poznati stavovi, koji su namenjeni lakovernim albanskim biračima. Učesnici gnjilanskog skupa su svi do jednog pripadnici albanske političke desnice kojma su jako dobro poznti stavovi međunarodne zajednice da su Bujanovac, Preševo i Medveđa deo Srbije", naveo je Arsić.

Predsednik Nacioanlnog saveta Albanca Galip Bećiri nije želeo da komentariše "gnjilanske poruke". Bećiri, inače, pripada Partiji demokratskog delovanja čiji je lider Riza Haljimi, koji je jedini narodni poslanik iz reda Albanaca u srpskom parlamentu. Haljimi je jedini politički predstavnik Albanaca s juga centralne Srbije koji nije učestvovao na skupu u Gnjilanu.

"Imao sam poziv, ali nisam učestvovao na skupu u Gnjimlanu", rekao je Bećiri.

Predsednik opŠtine Medveđa Slobodan Drašković je poručio da ta opština "nije deo priče o preševskoj dolini", kao i da on ne veruje u podelu Kosmeta.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.05.2011. 23:08
Amerikanci su razvuceni na vise ratista,Evropa je upotrijebila svih 20 bombi na Libiju,a Srbi su ljuti!Siptari razmislite u sta se upustate!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online