Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.05.2011.
08:42
Vestionline, Beta A

Srbija obeležava Svetski dan slobode medija

U Srbiji se danas obeležava 3. maj, Svetski dan slobode medija, a novinarska udruženja ukazuju na ugroženost slobode izveštavanja i sve veće siromaštvo medija i novinara.

Teško stanje u medijima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Granski sindikat medija "Nezavisnost", Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije pozvali su vlast da reši slučajeve ubistava novinara i da popravi uslove za rad medija koji su teško pogođeni ekonomskom krizom.

NUNS i sindikat "Nezavisnost" su od Vlade Srbije zatražili da u saradnji s medijskim i novinarskim asocijacijama pristupi konačnoj izradi dugo obećavane strategije razvoja medija koja treba da posluži i kao platforma za temeljnu rekonstrukciju medijskog zakonodavstva u skladu sa evropskim standardima.


Pet minuta gromoglasne tišine

Povodom Svetskog dana slobode medija, UNS i Sindikat novinara su u 11.55 u Pionirskom parku organizovali akciju ''Pet minuta gromoglasne tišine''.

Oni su pored spomenika Ćitaocu novina, pročitali proglas u kome se ukazuje na loš polozaj novinara u Srbiji.

UNS i sindikat u proglasu ističu da novinari žive "u bedi, korupciji i strahu", a javnost je nezadovoljna odsustvom istraživačkog novinarstva, manjkom kritičkih sadržaja i mišljenja u medijima.

Plate novinara su niže od prosečnih plata u Srbiji, ne poštuju se njihova sindikalna prava, a država ne čini gotovo ništa da pomogne medijskoj industriji da preživi krizu, upozorava UNS.

Nakon čitanja proglasa, dodeljena je nagrada ''Zora'' za slobodu medija koja je ove godine pripala osnivaču "Vikiliksa" Džulijenu Asanžu, ali će mu, iz opravdanih razloga, nagrada lično biti uručena naknadno.

Pritisci u Srbiji, ali i u Francuskoj

Nagrada UNS-a za novinarstvo bez granica uručena je francuskom novinaru, književniku i uredniku kulture u "Figaro" magazinu Žak Kristofu Buisonu, koji je, kako se navodi u obrazloženju jedan od najboljih poznavalaca srpske kulture u evropskim medijima, a u poslednjih 15 godina napisao je više od 100 članaka i tri knjige o Srbiji i znamenitim Srbima.

Buison je istakao da se mediji u Francuskoj i Srbiji suočavaju sa sličnim problemima, kao i da su novine danas pred izumiranjem, jer je Internet promenio način na koji se informacije tretiraju.

On je naveo da su mediji, bilo francuski ili srpski, pod finansijskim i političkim pritiskom, što novinarima otežava bavljenje istrazivačkim novinarstvom.

“Stanje u medijima nikada gore“

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović istakao je da na 10. godišnjicu akcije, stanje i položaj novinara nikada nije bio gori posle 5. oktobra.

Stanje nikad gore, upozorava Nino Brajović

"Sami smo odgovorni što nismo dovoljno odlučni, hrabri i solidarni sa kolegama koji štrajkuju zato što mesecima ne primaju plate", naglasio je on.

Brajović je dodao da je "cinična poruka vlasti da su novinari sami odgovorni za srozavanje te profesije".

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa je podsetila da trenutno u Srbiji štrajkuju zaposleni u radio Smederevu, novinari niške TV 5 , kragujevačke "Svetlosti" , kao i da je radio Despotovcu blokiran račun.

"Od početka privatizacije medija bez posla je ostalo 4.000 zaposlenih, a prema procenama otkaze će u ovoj godini dobiti više od 400 kolega, navela je ona.

Država za stanje u medijima krivi i novinare

Državna sekretarka Ministarstva kulture zadužena za informisanje Dragana Milićević-Milutinović ocenila je da je položaj novinara i medija u Srbiji danas možda najlošiji u novijoj istoriji, ali i da odgovornost za to ne snosi samo država.

"Razlozi lošeg položaja novinara i medija uopšte su višestruki, i mogu se tražiti kako u nedostatku zakonske regulative, tako i u posustajanju novinara", rekla je Milićević-Milutinović.

Ona je poručila da će država učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se situacija u medijima poboljšala, ali je istakla da mnogo toga zavisi i od samih novinara.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.05.2011. 10:20
Novinari umesto mitinga treba da odu u Požarevac da se poklone Miloševiću i traže oproštaj. Bila je i slobodna BK televizija i sve moguće i nemoguće radiostanice, štampa je pisala šta joj padne napamet, izlazilo se na demonstracije zbog režimskog TV dnevnika, šerpe, lonci, pištaljke. Sada ostade samo "gromoglasna tišina" pred završnu, grobnu tišinu.
Utorak 03.05.2011. 09:45
Hahahhahahaaa! Kakva komedija! Kakva sloboda medija u Srbiji, pa to ne postoji vec, recimo... pa jebem li ga, niotkada..., a narocito ne u zadnjih 10 godina. Ne smeju da zovu na medije sposobne ljude, znaju da ce da im uzdrmaju rezim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online