Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.04.2011.
01:39
Beta A

"Ruska politika prema Kosmetu šteti Srbiji"

Bivši komesar za proširenje EU Oli Ren ocenio je 2007. da veći deo srpskog rukovodstva "ne može ili neće" da prihvati realnost da ruska politika prema Kosovu i Metohiji dugoročno šteti interesima Srbije i da ta politika počiva isključivo na sopstvenom interesu Moskve, objavljeno je na "Vikiliksu".

Brine za srpsku budućnost: Oli Ren

Ren je na sastanku sa bivšom američkom ambasadorkom u Finskoj Merilin Ver (Marilyn Ware) u julu 2007. godine "nevoljno predvideo" da Rusija verovatno nikad neće podržati rezoluciju Saveta bezbednosti UN o nezavisnosti Kosmeta, objavljeno je u depeši iz ambasade SAD u Helsinkiju, koju je preneo "Vikiliks".

"Ruska strategija u UN je veoma jednostavna. Ukoliko se reši problem Kosova, Srbija će biti oslobođena tereta oslanjanja na Rusiju i moći će odmah da ubrza put ka EU", pojasnio je evropski komesar.

Kako se dodaje u depeši, Ren je ocenio da je Rusija odlučna da ne izgubi "klijentelistički odnos" prema Srbiji i ona će samo na osnovu toga uložiti veto na rezoluciju SB UN o Kosmetu.

"Ruski stav prema Kosovu ima veze samo sa interesima Rusije, a nikakve veze s Kosovom i, što je verovatno najgore od svega, potpuno je suprotan dugoročnim interesima Srbije", prenose se Renove reči u depeši koja je datirana sa 20. julom 2007.

Ren je ocenio da veći deo srpskog državnog vrha, uključujući (tadašnjeg) premijera (Vojislava Koštunicu) i ministra spoljnih poslova (Vuka Jeremića), ne može ili neće da prihvati stvarnost, a predsednik (Boris) Tadić, koji to razume, "nema hrabrosti ili
instrumente" da odvuče Srbiju od Rusije i približi je Zapadu.

Ren je, kako se navodi, dodao da SAD i EU treba da pokušaju da uvere srpsko rukovodstvo da Rusija ne radi u najboljem interesu Srbije, ali da će, dugoročno gledano, SAD i EU morati da se pripreme na jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova.

Ukoliko Moskva posle četiri meseca nastavi da opstruira "moramo da budemo spremni da kažemo Rusiji da ne može da diktira evropsku bezbednosnu politiku", rekao je Ren, a prenosi "Vikiliks".

Jednoglasje među svih 27 članica EU neće biti moguće, dodao je Ren, ali još možemo da pošaljemo jasnu poruku Rusiji ukoliko "SAD i 15 do 20 zemalja članica" jednostrano priznaju Kosmetu.

On je, međutim, upozorio da će jednoglasje EU biti ključno za uspeh buduće evropske misije na Kosovu posle proglašenja nezavisnosti, pošto bi "koalicija voljnih, a bez punog madata EU bila katastrofa".

POVEZANE VESTI

Utorak 26.04.2011. 11:11
Oli Ren je apsolutno u pravu Rusi samo smetaju. Srpski nacionalni interes je jasno formulisan u Londonskom Ugovoru iz 1915 godine. Sa verom u Boga treba da se uzme ono što su međunarodne sile priznale 1915, a ne po rezoluciji Tadić/ Ešton. Ustani čika Pero - Mrkonjiću da vodiš Srbe do pobede.Ko ne zna reč je o kralju Petru I koji se u Bosni borio sa puškom u ruci za Srbstvo. Učite decu SRBSKOJ istoriji.
Utorak 26.04.2011. 09:16
Jadni je narod koga Rusi hrane i Amerikanci i EU brane ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online