Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 23.04.2011.
17:07
Beta A

U maju odluka o pozivu papi

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej rekao je da će odluka o tome da li će papa Benedikt XVI biti pozvan na obeležavanje 1700. godina Milanskog edikta u Nišu 2013. godine biti doneta u maju, na Saboru SPC.

"Što se tiče eventualnog poziva papi da tada dođe - to je stvar naše crkve, mi o tome razgovaramo, u dogovoru sa ostalim pravoslavnim crkvama. Moje lično mišljenje je da će jubilej biti zgodna prilika da budu prisutni predstavnici svih hrišćanskih crkava", kazao je patrijarh Irinej za subotnje izdanje lista "Danas".

Patrijarh Irinej

Patrijarh je dodao da neki imaju drugačije mišljenje, da će se o tome razmisliti, a da će konačan stav verovatno biti poznat u toku Sabora SPC u maju. "Tada ćemo znati na kom nivou će proslava biti održana, odnosno da li će biti pozvan i papa", naveo je patrijarh Irinej.

Milanski edikt, koji je izdao car Konstantin Veliki 313. godine, omogućio je slobodu hrišćanstva - prestanak progona hrišćana, slobodu propovedanja i slobodu crkve koja je nesmetano mogla da se širi, kazao je patrijarh povodom velikog jubileja jednog značajnog dokumenta za razvoj hrišćanstva.

Po mišljenju mnogih, naveo je patrijarh, centalna jubilarna proslava velikog jubileja trebalo bi da bude u Nišu, gradu u kojem je rođen car Konstantin.

"Po mišljenju mnogih, Niš je najpogodniji jer nije ni na Istoku ni na Zapadu, što bi 'odgovaralo' i jednima i drugima, i Istočnoj i Zapadnoj crkvi. Biće tada i drugih proslava u mestima gde je car Konstantin živeo i delovao, ali je najprirodnije i najpogodnije da centralna proslava bude u Nišu", naveo je patrijarh.

Poglavar SPC je naveo i da je želja grada Niša da ima obeležje, monogram Konstantinov, i da taj simbol bude istaknut na vidnom mestu i vidljiv sa svih strana.

"Želja je da on bude što viši, to Niš zaslužuje kao mesto rođenja cara Konstantina, mesto ranohrišćanskih grobnica, mesto jubileja Milanskog edikta. A videćemo koliko će to biti moguće", kazao je patrijarh Irinej upitan o najavama da će Niš taj jubilej dočekati sa "najvišim krstom u Evropi".

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2011. 17:15
da. to je on. dedinjski salonski popadija. pa, neka pozove vatikansku sotonu. a za krst ce da vidimo. ima raznih varijanti. od zolje pa na dalje. to je to. urusena vojska, raskol u SPC. uboga li si srbijo. dobro da jos postojis ko te je sve zajahao...
Subota 23.04.2011. 23:16
Свим правоверним као и редакцији желим срећан Васкрс. Христос васкрсе!
Subota 23.04.2011. 22:08
Dakle radi se o pozivu na obeležavanje Milanskog Edikta, a ne Niškog edikta. Katolička crkva će obeležiti taj dan u Milanu št je normalno i to u Milanskoj katedrali koja je podignuta od uplaćenih Indulgencija - iskupa oproštaja grehova. Odluka o tome hoće li Papa doći u Niš zavisi od toga koliko će organizator uplatiti za zaštitni znak i autorsko pravo. Dakle sve zavisi od Đilasa i njegove firme za marketing. Ostaje nerešen onaj katolički krst sa super brzim panoramskim liftom i zabavnim sadržajima za provod u podnožju Raspeća. Na onaj pravoslavni krst ne treba obraćati pažnju, to je samo za Srbe i azilante.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online