Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.04.2011.
15:53
Vestionline A

Ni govora o podeli Kosmeta

Zamenik pomoćnika amričkog državnog sekretara, Tomas Kantrimen, izjavio je da podela Kosmeta nije, niti će biti tema o kojoj će se razgovarati i dodao da je obema stranama jasno stavljeno do znanja još na početku da o tome neće biti reči tokom dijaloga.

Kantrimen je Radiju “Slobodna Evropa” rekao da sever Kosova nije tema podele  teritorije, nije, niti će biti deo ovog dijaloga i to su obe strane znale još pre njegovog početka.

Među pitanjima o kojima se može razgovarati je vladavina zakona.

Tomas Kantrimen

“Ovo je jedino moranje koje međunarodna zajednica deli sa Vladom Kosova, uspostavljanje vladavine zakona u delu teritoriuje gde je vladavina zakona veoma slaba i mislim da o ovome treba da se razgovara u dijalogu, ali odgovornost primenjivanja ostaje međunarodnoj zajednici i Vladi Kosova i mislim da će biti napretka u narednoj godini”, rekao je on.

Američki zvaničnik je kazao da dijalog nema za cilj niti je za očekivati da reši sve teške probleme tokom samo jedinog susreta.

“Mislim da smo svi mi, Priština, Beograd i Brisel na čelu, očekivali da će ovo biti usporeni proces koji će rezultirati sitnim sporazumima, sa nadom da će se preći na krupnije i važnije”, rekao je on, dodavši da je dijalog od velike važnosti za narod na Kosovu i Metohiji, bilo to u kratkom, srednjem ili dugoročnom vremenskom periodu.

On je ocenio da ljudi u Prištini koji kritikuju učešće vlade u dijalogu nemaju realan  alternativan plan za ispunjavanje ovih ciljeva.

“Bilo bi dobro kada bi Kosovo uspelo da realizuje svoj suverenitet i članstvo u međunarodnim organizacijama bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Evropske Unije i međunarodne zajednice u celini, ali to nije realnost. Put prema realizaciji ovih ciljeva razvija se u saradnji sa Evropskom Unijom i tu je obuhvaćeno i fleksibilno učešće u dijalogu”, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Po njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su gost u ovim pregovorima, pozvane od strane Evropske Unije i da one na njima vrlo malo pričaju.  "Tamo gde možemo da pružimo pomoć i iznesemo ideje, kako bi obe strane postigle kompromis, onda pričamo više”, dodao je on.

Kantrimen smatra da je "Evropska Unija budućnost za Kosovo i stoga želi da vide bolji i pozitivniji odnos između EU-a i Kosova."

SAD će pomoći istragu Martijevih navoda

Govoreći o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosmetu, on je rekao da su optužbe ozbiljne i da ih na taj način SAD i tretira.

“Postoji potreba da se slučaj istraži od strane Euleksa kako bi se znalo o događajima koji su se desili pre mnogo godina. Sjedinjene Američke Države su spremne da pruže direktnu podršku u ovoj istrazi. Kosovo, Albanija i Srbija moraju u potpunosti da sarađuju u ovoj istrazi koju će voditi Evropska Unija. Svi su rekli da će sarađivati i mi to i očekujemo od njih”, rekao je Kantrimen.

On je izrazio očekivanje da će "Vlada Kosova i narod raditi na izgradnji njegovog novog pozitivnog imidža."

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2011. 19:02
Šta će nama Kantrimen da govori ono što se zna. Srbija je 9 septembra 2010 podnela rezoluciju koautora Ešton / Tadić kojom se prihvata mišljenje MSP. Tačka. Na osnovu ove rezolucije Parlament EU je 19 januara ove godine doneo rezoluciju na koju Srbija nije imala primedbi. Tačka. Rezolucija sadrži tačku 5 - o statusu pregovora nema kao i tačku 7 -Srbija ima da rasformira paralelene organe na Kosmetu. Izjava Kantrimena je odgovor na prodaju magle onog nesretnog Stefanovića " da se radi na podeli Kosova". Koliko puta neki Kantrimen treba javno da kaže da žuti LAŽU NAROD i da je Kosmet međunarodno priznata celina, pa ili EU ili Kosmet. Sveti Car Lazar ih samo gleda iz carstva nebeskog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online