Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.04.2011.
12:07
Lj. Ivanović - Vesti A

Pravi Vaskrs u zavičaju

Vaskršnje praznike tradicionalno veliki broj naših sunarodnika koristi za put u rodni kraj. Kolone automobila iz Nemačke, Austrije, Švajcarske i Skandinavije već u četvrtak popodne formirale su se na mađarsko-srpskoj granici kod Horgoša.

- Ove godine, kao i prošle, Vaskrs se poklapa po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru. Zato smo pojačali timove. U četvrtak i petak nadali smo se pojačanom pritisku na ulasku u Srbiju, a u ponedeljak na izlasku. Mađarski službenici su učinili isto. Ove godine postoje i novi carinski propisi o kojima, na žalost, veliki broj naših građana, naročito onih koji žive u dijaspori, malo zna. Unos deviza u Srbiju je i dalje neograničen, ali se svaka suma, veća od 10.000 evra, mora prijaviti prilikom ulasku u zemlju, po nedavno usvojenom Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Ako neko nosi više od 10.000 evra, a ne prijavi sumu i carinik to otkrije, novac će biti oduzet - kaže za "Vesti" Zlatko Rajčić, šef carinske ispostave na graničnom prelazu Horgoš.


 

Vozači se još nisu navikli da prate signale za "crvene" odnosno "zelene" trake koje razdvajaju one koji imaju, od onih koji nemaju šta da prijave carinicima za pregled.


- Lako se može, zbog nepažnje, počiniti carinski prekršaj. Vozač koji stane u

Presretači na autoputu


Mnogim vozačima se dolazak u Srbiju osladi do te mere da nagaze na papučicu gasa. Međutim, vreme "pregovaranja" s policijom je prošlost. Novi policijski radari snimaju prekršaje, a podaci se automatski šalju centrali Saobraćajne policije, pa nikakvo ubeđivanje sa saobraćajcem neće biti od pomoći.


- Pored toga imamo i presretače. To su neobeležena vozila, koja prate i snimaju prekršioca, a kazna stiže na kućnu adresu iako ga policija nije zaustavila. U određenim situacijama presretači zaustave vozača koji krši propise - kaže Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

"crvenu" traku prijaviće cariniku da nosi robu koja bi mogla biti podložna carinjenju, a na službeniku je da proceni da li je to slučaj. Ako, pak, vozač stane u "zelenu" traku, tako izjavljuje da nema ništa za carinjenje, a službenik ipak otkrije suprotno, za bilo kakvu prijavu carinjenja je kasno, jer je prekršaj već počinjen. Imamo problema sa putnicima iz srpske dijaspore, koji ne poznaju prava i obaveze na ulasku ili izlasku iz Srbije - dodaje Rajčić.


Na put je poranio Ilija Ostojić iz Kopenhagena.


- Ja sam penzioner i krenuo sam put Beograda da budem malo sa svojim bližnjima za praznike. Put je dug i naporan, ali sada, kad sam prešao našu granicu, već se nekako osećam kao kod kuće i ostatak vožnje će biti lak - kaže Ostojić.
Put Bačke Topole krenuo je i bračni par Đeri.


- Idemo iz Vizbadena i put nam je bio dug. Srećom, dan je lep, gužve na granici nema, pa nam je sve išlo naruku. U ponedeljak se praznik završava, pa moramo nazad put Nemačke - uz osmeh kaže Čaba Đeri.


Put Srbije su u četvrtak poslepodne i uveče krenuli uglavnom putnici iz najudaljenijih krajeva Evrope - Skandinavije, severa Nemačke i Švajcarske. Oni iz Italije, Slovenije, delova južne Austrije kraće putuju kroz Hrvatsku.


- Rado čitam "Vesti" - rekao je Radenko Raduški koji je iz Minhena krenuo u svoj Novi Sad za praznike. - Ma šta rado? Svakoga dana su nam vaše novine u kući! Ne mogu da verujem da se vraćamo kući, a vi nas na granici sačekujete - kaže Radenkova supruga Ristuša.


Za to vreme njihove ćerke, već umorne, jedva čekaju da pedantni carinik što pre pregleda prtljažnik.


- Svakog dana sam uz vaš list i zadovoljan sam kako nas informišete. Drago mi je da ste ovde da nas dočekate. U Minhenu sa "Vestima", a u Srbiji opet sa Vama - uz osmeh kaže Radenko.  

Plavi pasoš - u istoriju


Ministar unutrašnjih poslova u više navrata je koristio priliku da srpsku dijasporu pozove da vreme provedeno u otadžbini iskoristi i za vađenje novih, crvenih pasoša, ukoliko žele da izbegnu gužve, zakazivanja i redove pred ambasadama i konzulatima Srbije u inostranstvu.


Našim iseljenicima ili privremenim radnicima u inostranstvu omogućena je zamena dokumenata po hitnom postupku od 48 sati i veliki broj njih je to i iskoristio. U MUP-u kažu da produženja roka važenja plavih pasoša posle 31. decembra ove godine neće biti!

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2011. 12:19
Paz' majku mu,ako imam više od deset soma a nisam im rekao da mi oduzmu???? Hvala na obaveštenju,da znam,da se slučajno ne zajebem da dođem u Srbiju da potrošim pare. I ona ljadžanska cimanja na aerodromu,kao šatro odakle ti sat???? To je za carinu!More nek se nose,Sejšeli su mnogo jeftiniji i niko te ne cima za gluposti,Viktorijini vodopadi,a u Srbiji samo represija i aps,imaš lap top,odakle ti,gde ti je račun,odakle ti skup sat,vidi vidi,nove cipele,italijanske......Sramota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online