Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.04.2011.
04:52
Vestionline A

''Znamo gde su masovne grobnice''

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da bi u slučaju trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji trebalo da se proveri mjesto za koje srpsko tužilaštvo ima pouzdane informacije da je masovna grobnica, i da se ta provera uradi pred zajedničkom ili mješovitom međunarodnom komisijom. Komentarišući odluku Haga da osudi Anta Gotovinu na 24 godina robije, Vukčević je kazao da to nije presuda Hrvatskoj.

Strasti će se stišati: Vladimir Vukčević

Vukčević je za "Večernje novosti" rekao da Tužilaštvo Srbije ima i druge argumente u ovom slučaju, na koje niko dobronameran ne može da se ogluši, ali da će ih izneti onda kada bude dobilo garanciju da će oni biti pravosudno valorizovani.

"Naglašavam da su na spisku nestalih i Albanci koji su odbijali poslušnost komandantima OVK i njihovoj politici. Rešavanjem slučaja nestanka Srba na Kosovu ili na severu Albanije uspeli bismo da rasvetlimo sudbinu skoro svih nestalih Srba sa Kosova i Metohije. Prema ažuriranim podacima, kao nestala vodi se još 1.821 osoba, među kojima je više od 540 Srba i drugih nealbanaca", precizirao je Vukčević.

On je dan pošto je Savet bezbednosti UN potvrdio da je primio inicijativu Srbije da odredi specijalnog izaslanika za slučaj "trgovine ljudskim organima", rekao da od UN očekuje da se drže principa pravde za žrtve i da budu van uticaja politike.

"Sve drugo su detalji oko kojih se lako dogovara kada se donese odluka o telu koje će sprovoditi istragu", rekao je Vukčević. On je izrazio očekivanje da će istraga, kada započne, biti sprovedena efikasno.

"S obzirom na to da postoji dobra polazna osnova u izveštaju Unmika, koji je dugo bio zataškavan, očekujem da se istraga, kada započne, sprovede efikasno i da privede pravdi lica za koja već postoje ozbiljne indicije, ali i dokazi da su bila uključena u trgovinu ljudskim organima, što je bila samo jedna od aktivnosti koje su sprovodili kriminalni krugovi na Kosovu i Metohiji", rekao je Vukčević.

Vukčević je ocenio da je slučaj "trgovina ljudskim organima", posle izveštaja Dika Martija, poprimio međunarodne razmere.

"Savet bezbednosti još nije odlučio da li će poveriti nekom svom organu istragu, ali stižu glasovi iz Brisela, a i od velikih svetskih sila - Nemačke, Francuske, Engleske i SAD - da Euleks to može sam da istraži. Istrage još nema, jer nema njihove saglasnosti i ne prate rusku, kinesku, južnoafričku inicijativu da se prevaziđu problemi na terenu koje ima Euleks. Kada kažem problemi, mislim na zaštitu svedoka, na curenje informacija, na pritiske koji su izazvani političkim uticajem", kaže Vukčević.

On je ocenio da je "slučaj trgovine ljudskim organima" veliki izazov za međunarodnu zajednicu, ali da međunarodna zajednica ima snagu da ga iznese. Komentarišući presudu Gotovini i Markaču, Vukčević je rekao da presuda Gotovini nije presuda Hrvatskoj.

"To je ono što kao tužilac za ratne zločine želim da kažem. Ona individualizuje odgovornost vojnog i političkog vrha Hrvatske devedesetih i suočava hrvatsku javnost sa ratnom prošlošću. Ukoliko Žalbeno veće Haškog tribunala donese presudu koja će potvrditi činjenice iz optužnice koje se odnose na pojedinačna krivična dela, onda ćemo imati presudu sa 'oznakom' bez svake sumnje, dogodili su se ratni zločini: proterano je 250.000 Srba, poginulo oko 500 vojnika RSK, oko 700 civila, oko 1.800 nestalih, spaljeno oko 15.000 kuća. Verujem da će se strasti stišati i da će se hladne glave početi sa preispitivanjem odgovornosti pojedinaca u ratu u Hrvatskoj", zaključio je Vukčević.

POVEZANE VESTI

Petak 22.04.2011. 07:36
...ZNAMO DA ZNATE gde su grobnice i ZNAMO da nishta necete uchiniti da pravda izadje na svetlo dana.....izdajnici....
Petak 22.04.2011. 08:33
Nesretni Vukčević ne zna kako da se izvuku sada kada su protivno R1244 dozvolili da se montira Euleks. Da su tvrdo ostali na R1244 i vratili 1000 vojnika i policajaca sa UN kao jedinim faktorom na Kosmetu, stvar bi bila rešena odavno. Pa, Euleks i jeste doveden radi "sanacije terena ", već i vrapci znaju čije su tajne službe bile upetljane u sve što se dešavala na Kosmetu. Dali kozi da čuva kupus, pa sada Rusi i Kinezi treba da ispravljaju krivu Drinu. Neće bre niko normalan sa njima da ima posla, jer na kraju bude kako Eštonova kaže.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online