Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.04.2011.
14:42
Vestionline A

Istragu o trgovini organima da vode Ujedinjene nacije

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je ključni element predloga Srbije upućenog generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Munu da mandat za sprovođenje istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu mora dati Savet bezbednosti UN.

"Najvažniji razlog je taj što su svi ratni zločini na teritoriji bivše Jugoslavije istraživani sa mandatom Saveta bezbednosti, a oni koji su ih istraživali imali su zadatak da izveste SB o svojim nalazima", rekao je Jeremić posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Norveške Jonasom Garom Stereom.


To se, prema njegovim rečima, mora obezbediti i u ovom slučaju Jeremić je naglasio da ne vidi razlog zbog čega bi, ako se dokažu da su navodi o trgovini organima istiniti, međunarodna zajednica te žrtve tretirala kao da su manje vredne ili manje važne.

Ujedinjene nacije bi trebalo da vode glavnu reč: Vuk Jeremić
 


"Ne sme biti razlike između žrtava i ne sme biti razlika između procedura. U suprotnom bi se bilo teško odupreti utisku da postoje dvostruki standardi u sprovođenju međunarodne pravde", rekao je Jeremić.


On je izjavio da je Banu pismo uputio u sredu popodne zajedno sa predlogom Srbije kako bi mogla da izgleda istraga o navodima iz izveštaja specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima Dika Martija.


Jeremić je najavio da će taj predlog Ban u narednih nekoliko dana proslediti zemljama članicama Saveta bezbednosti tako da bi predsedavajuće ovog tela Kolumbija, koja predsedava sada, i Francuska, koja će to biti u maju, mogle da pokrenu zvanične konsultacije na predlog Srbije.


Jeremić je predvideo da će konsultacije unutar Saveta bezbednosti trajati nedeljama, jer se u tom telu svetske organizacije odluke ne donose brzo i lako. On je precizirao da je Srbija tokom prethodnih nekoliko meseci imala konsultacije sa svim ključnim igračima u međunarodnoj areni, uključujući i članice Saveta bezbednosti.


"Međunarodna zajednica je dobro upoznata sa našom namerom i istrajnošću u ovom slučaju. Mislimo da je došlo vreme za akciju", naglasio je Jeremić. On je dodao da se nada da će međunarodna zajednica usvojiti zajednički stav da je neophodno utvrditi istinu, a istina se može utvrditi samo ukoliko je istraga snažna i kredibilna".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online