Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.04.2011.
11:52
Vestionline A

File: Nikolić ne radi u korist Srbije

Evropski komesar za proširenje Štefan File je Nikolićev štrajk okarakterisao kao nešto "što nije spojivo sa težnjama za evropsku integraciju Srbije" i da on lično treba da sačuva život i zdravlje.

Štefan File: Zabrinut zbog dešavanja u Srbiji
 

Na interparlamentarnom dijalogu Evropski parlament-Skupština Srbije u Briselu, File je juče takođe ocenio da je štrajk glađu i žeđu "pogrešan pravac" i da se ugrožavaju demokratske institucije ako se iz njih izlazi i primenjuju "poslednja sredstva".

Kako Beta saznaje iz diplomatskih izvora u Briselu, svi poslanici Evropskog parlamenta, koji su govorili o štrajku lidera SNS, jasno su
stavili do znanja da su protiv takvog čina.

Evropski komesar za proširenje Štefan Filerekao je da jedino stabilno političko okruženje može doprineti ispunjavanju ambicioznih ciljeva koje je Srbija sebi postavila po pitanju evropskih integracija i da se političke razlike moraju rešavati u okviru postojećeg političkog procesa."Političke razlike moraju se rešavati u okviru postojećeg političkog procesa", rekao je File na interparlamentarnom sastanku srpskog Evropskog parlamenta u Briselu.

File je rekao i da je sa pažnjom i zabrinutošću pratio događaje ovog vikenda u Srbiji.

On je upozorio da se mora ostvariti dodatni napredak po pitanju ključnih reformi.

Prema njegovim rečima, Srbija se mora koncentrisati na neophodne reforme i obaveze, a njena politika mora biti vođena u skladu sa strateškim ciljem priključenja EU, dok sva rešenja moraju biti usklađena sa evropskim standardima.

"Sat otkucava, a EU će pažljivo pratiti", rekao je evropski komesar.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija veoma aktivno radi na pripremi mišljenja, analiza odgovora Srbije na Upitnik je okončana, a dodatna tehnička pitanja poslata su Srbiji kako bi se dodatno pojasnile informacije predate u januaru.

File je rekao da su u domenu vladavine prava vidljivi koraci ka pravičnoj reformi pravosuđa, da mora još mnogo da se učini u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da zakoni o finansiranju stranaka i izborima moraju biti usklađeni sa evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije.

Visoki evropski zvaničnik je pozvao političku elitu u Srbiji da se ujedini kako bi zemlja ostvarila naredni korak u evropskim integracijama i upozorio da nije dovoljna deklarativna podrška evropskoj budućnosti Srbije, nego se moraju usvojiti i sprovesti odgovarajući pravni akti.

"Sa svoje strane, mi u EU, moramo održati reč i podržati sve one u Srbiji koji se trude da ispune dobro poznate uslove i kriterijume", dodao je on.

File je izrazio uverenje da će, uz podršku EU, Srbija nastaviti da ostvaruje značajan napredak na svom evropskom putu, što će poslati pozitivnu poruku čitavom regionu.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.04.2011. 15:22
Iz ovoga se može naslutiti da Toma i Aca definitivno neće biti pozvani na pauzu za doručak gospodina File da se siti ispričaju kao onomad. A žutima je poručeno - sat otkucava. Nema više izgovora da zbog Mladića ne možemo u EU. Ljudi su im jasno rekli da moraju da donose i sprovode evropske zakone ili sledi sudbina Albanije. Samo što će ovde umesto Rame biti vojvoda Šešelj. Sve se vrti oko juna meseca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online