Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.04.2011.
11:31
Večernje novosti A

Kome će pripasti Titovo blago?

Enigma o vrednim dragocenostima predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita i njegove udovice Jovanke konačno će biti rešena sledeće godine. Tada će se navršiti tačno 30 godina otkako je nastala ova vrsta arhivske građe, čime će, prema Zakonu o arhivskoj građi SRJ, nestati i poslednja prepreka za njeno korišćenje.

Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom
 

Kako je potvrđeno za "Novosti“ u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, u kome se vodi ostavinski postupak za Titove naslednike, kada građa bude obelodanjena moći će da se koristi isključivo za ovu vrstu postupka i ni za šta drugo.
 

Tajna je mogla da bude otkrivena još 1991. Naime, posle dva ostavinska rešenja, prvog iz 1984. godine, kada su po trećinu Titovih autorskih prava dobili supruga Jovanka i sinovi Žarko i Aleksandar, i drugog - pet godina kasnije, kada je na isti način podeljena i pokretna imovina, ostavinski postupak je prekinut.
 

Sud je Jovanku Broz, nezadovoljnu onim što je dobila, uputio da u parničnom postupku dokaže da su stvari koje je popisala Komisija Predsedništva SFRJ 1982. i 1989. godine njena bračna tekovina.
 

Jovanka Broz je trebalo da pomoću, recimo, priznanica dokaže da je te stvari stekla u braku, odnosno, pošto je reč o, kako je tvrdila, poklonima, uz pomoć svedoka - objašnjava, za ”Novosti”, sagovornik iz Prvog osnovnog suda. - To je uobičajena procedura.
 

Posle tog rešenja suda, niko od naslednika nije zatražio da se nastavi ostavinski postupak. Sve do 2002. godine, kada je Titova udovica, preko punomoćnika, predložila da sud donese dopunsko rešnje, sa taksativno nabrojanim pokretnim stvarima.
 

Narednih godina, predlog je dopunjavan nekoliko puta. Sud je tražio dokaze o vlasništu, ali ih nikada nije dobio. Zato je odbacio predlog, a Jovanku uputio na parnicu, da se utvrdi koje stvari ulaze u Brozovu zaostavštinu.

Okružni sud je ukinuo ova rešenja, pa je Opštinski sud, kako mu je naloženo, zatražio od Arhiva Skupštine Državne zajednice Srbija i Crna Gora spisak stvari čiji je vlasnik bio Tito.
 

- Dobijen je odgovor da ne postoji nijedan poklon koji glasi na ime Josipa Broza - kaže izvor lista. - Jovanka Broz se obratila i Muzeju istorije Jugoslavije, iz koga je stigao odgovor da stanje evidencije muzejskih fondova ne omogućava da se postupi kako je ona tražila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online