Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 15.04.2011.
17:38
Fonet A

"Draža zaslužio Memorijalni centar na Adi"

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je danas, na mestu gde se smatra da je pogubljen komandant Jugoslovenske vojske u Otadžbini general Dragoljub Draža Mihailović, na Adi Ciganliji, da tu treba podići memorijalni centar Mihailoviću "prvom gerilcu slobode u tada okupiranoj Evropi" i "vođi antifašističke ravnogorske gerile".

"Neka vreme, narod i istorija bude sudija koji će izreći konačnu presudu u ideološkom sukobu Draže i Tita", rekao je Mihailović, podsećajući da "vođa antifašističkog partizanskog pokreta" Josip Broz ima grob i memorijalni centar u Beogradu.

Drašković je rekao da se nada da će današnji dan biti most za premošćivanju "zabluda, nedopustivih mržnji i lutanja" u srpskom narodu, kako bi se Srbi izmirili, jer gotovo da nema porodice, a da nije "pukla po šavovima Tito ili Draža".

Parastos generalu Draži Mihailoviću je sa blagoslovom patrijarha srpskog gospodina Irineja služio vikarni episkop hvostanski Atanasije.

Parastos uz prisustvo ministra Srećkovića, Vuka Draškovića i građana
 

Komisija za pronalaženje zemnih ostataka generala Dragoljuba - Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u Otadžbini, utvrdila je, kako se navodi u crkvenom saopštenju, "da je vođa prvog pokreta otpora protiv nacizma u Evropi ubijen i sahranjen na Adi Ciganliji, pored zatvora koji je kasnije srušen".


"Prema iskazima svedoka, đeneral Mihailović je ubijen u ranim jutarnjim časovima 17. jula 1946. godine. Komisija je izabrala jučerašnji dan da saopšti rezultate istrage, jer je upravo na taj dan - 14. aprila 1941. godine - đeneral Mihailović sa svojim Brzim odredom Prve armije Kraljevine Jugoslavije ugušio ustašku pobunu u Derventi na početku Drugog svetskog rata. Odatle je đeneral Mihailović, sa saradnicima koji nisu prihvatili kapitualciju, otišao na Ravnu Goru gde je začet prvi antifašistički pokret u Evropi", navodi SPC, dodajući: "Slava đeneralu Draži i svim herojima palim u odbrani Otadžbine!".

Jedini predstavnik Vlade Srbije na parastosu bio je ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Petak 15.04.2011. 17:47
"Neka vreme, narod i istorija bude sudija koji će izreći konačnu presudu u ideološkom sukobu Draže i Tita", rekao je (Mihailović), podsećajući da "vođa antifašističkog partizanskog pokreta" Josip Broz ima grob i memorijalni centar u Beogradu. Koji Mihajlović je rekao? I dokle će ovaj skot propali da se pretvara da je neki tamo Srbin i neki tamo patriota?
Petak 15.04.2011. 17:50
A da neces mozda da ga ogrnes sinjelom mike spiljaka koji ti je poklonio prilikom penzionisanja,svi imaju pravo da pricaju a ti zacepi,prodao si sve od dobrovoljaca do drzavu pa i sopstveno ime,zato sada vise i ne koristis ogledalo jer kad stanes pred isto vidis samo jednu veliku rupu u njemu ! Komandantu bez vojske to jest prodane vojske idi begaj i ne trtljaj vise! A djeneralu ako se bude podizao i osvestavao spomenik radi ce se bez tebe, zlu nedalo da se ne srusi ili padne,jer sta god si se ti latio da uradis otislo je u ku**c osim jedne stvari koja ti ide od ruku a to je blacenje Srbije i Srba!
Petak 15.04.2011. 18:03
neka draskovic stiti interese svojih dinarskih komunista , a srbi iz srbije srba iz srbije. odnos prema drazi je odnos prema srbima iz srbije. nema razloga da doseljenicki komunista brine o srbima iz srbije ,zar ne? srbi iz srbije se moraju udruziti .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online