Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.04.2011.
15:36
RTS A

Nemci stražarili dok su Srbe vodili na klanje

Nemački vojnici našli su se na meti kritika zbog otmica i ubistva Srba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Naoružani pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova prolazili su pored nezainteresovanih nemačkih vojnika, navodi radio "NDR".

Nemački vojnici i OVK zajedno u Prizrenu

Otmice Srba na Kosmetu dešavale su se pod "budnim okom" pripadnika nemačkog kontigenta pri Kforu, navodi nemački radio NDR, navodeći da su zvaničnici međunarodnih snaga godinama uporno tvrdili da tajni zatvori Oslobodilačke vojske Kosova ne postoje.

NDR citira izjavnu neimenovanog visokog oficira Bundesvera, koji je rekao da su se sumnje o postojanju tajnih zatvora OVK pojavile u avgustu 1999. godine.

"Prema mom mišljenju, oni su bili pod prinudom odvođeni na teritorije vodećih albanskih klanova u Albaniji", rekao je taj oficir, dodajući da nije "čuo apsolutno ništa o ubistvima i vađenju organa."

Njegova izjava se podudara sa izjavom jednog nemačkog generala koji je vodio Multinacionalnu brigadu jug, koji je u izveštajima koje poseduje NDR napisao da su njegovi vojnici "bili informisani o ilegalnim zatvorima OVK - vojne policije". Prema navodima iz tog izveštaja, nedugo posle ulaska nemačkih snaga na Kosmet, 12. juna 1999. godine, pripadnici OVK su "zarobili" 56 ljudi.

OVK je navodno predao oružje i preobukao se u civilno odelo

Pripadnici Bundesvera su 18. juna 1999. godine, predvođeni pukovnikom Rolfom Bestom, upali u jedan od takvih zatvora u Prizrenu, koji se nalazio u prostorijama bivše policijske stanice, gde su pronašli više zatočenih Srba i Roma.

"Jedan od njih, 70-godišnjak je već bio mrtav. Sedeo je vezan za stolicu, mučen sve dok nije preminuo", navodi NDR.

"Konkretna i detaljna slika događaja iz 1999. i 2000. godine se ne može rekonstruisati. Bavili su se iskazima o ilegalnim zatvorima i odvođenju ljudi. Postoje konkretni iskazi o deportaciji Srba i Roma u Albaniju ili u neku od susednih država, kao i manje konkretni o navodnom vađenju organa", rekao je NDR-u predstavnik nemačkog Ministarstva odbrane, komentarišući izveštaj Dika Martija.

Posle ulaska NATO trupa bilo je jasno da se pred Kforom nalazi težak zadatak uspostavljanja kontrole, navodi NDR, ističući da su se Kfor i čelnici OVK sredinom juna 1999. godine dogovorili da gerilci predaju svoje oružje i da se ubuduće pojavljuju u civilu.

"Uprkos tome, naoružani i uniformisani pobunjenici su prelazili granični prelaz Morina ka Albaniji pored nemačkih vojnika... Prelazili su granicu bez problema. Oni su samo prolazili pored Nemaca i to je bilo sve", navodi se u iskazu jednog od svedoka datom službenicima Ujedinjenih nacija.

"Prošli su sa belim kombijem marke 'folksvagen' u kojem su se nalazila trojica Srba, koji su prebačeni iz Suve Reke u Albaniju i tamo su najverovatnije ubijeni, kako bi njihovi organi bili prodati. To je bio posao kojim su 'visoki oficiri OVK sebi obezbedili dobro imovinsko stanje'", navodi se u izveštaju koji je UNMIK poslao haškim istražiteljima 2003. godine.

Navode o nesmetanim prelascima pripadnika OVK preko graničnih prelaza ka Albaniji potvrdio je i jedan od oficira iz štaba nemačkog kontigenta pri Kforu.

"Pobunjenici su prolazili u uniformama i naoružani pored nemačkih vojnika, pritom im se osmehujući i namigujući. To sam lično video. A Nemci su im uzvraćali istom merom. Kada sam pitao jednog mladog potpukovnika zašto ih ne kontrolišu i razoružaju, on mi je odgovorio: A zašto ovim jadnim ljudima da pravimo dodatne probleme? Ionako su dosta toga preživeli."

Priča o Budimiru Baljoševiću

OVK vodi otete Srbe

Ilustrujući događaje iz tog perioda, NDR navodi slučaj Budimira Baljoševića, učitelja iz Velike Hoče, koji je oktobra 1999. godine pokušao da pobegne sa Kosova i Metohije.

"Odlučio je da napusti 50 godina dotadašnjeg života i poruši sve mostove koji su ga vezivali za prošlost. On je hteo da pobegne sa Kosova koje su oslobodile NATO snage, jer to oslobođenje nije bilo i njegovo. Bojao se za svoj život, jer bi se oslobođeni Kosovari osvetili njemu i njemu sličnima. Tog 27. oktobra 1999. Srbin Budimir Baljošević je pobegao - i uskoro našao smrt", navodi NDR.

Baljošević je sa još četvoricom prijatelja platio 5.000 nemačkih maraka jednom Romu da ih prebaci do Crne Gore, ali ih je presrela grupa maskiranih osoba, od kada im se gubi svaki trag. Kao potpora za tu priču poslužio je iskaz Roma koji je bio "veza" za Crnu Goru.

Samo u opštini Orahovac bez traga nestalo je 55 osoba, rekao je za NDR Negovan Mavrić iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih. Ukupno, na njegovom spisku nalazi se još 537 imena, dok je broj kojima raspolaže UNMIK još veći, oko 1.000.

Emisija radija NDR je, inače, drugi žestoko kritički intoniran izveštaj nemačkih medija o ulozi Bundesvera zbivanjima na Kosmetu. Marta 2004. godine, "Špigl" se jednako oštro obrušio na nemačke vojnike zbog izostanka bilo kakve akcije tokom divljanja albanskih demonstranata, nazvavši ih "zečevima sa Kosova". 

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 15:44
....sad mi je zao shto hrvati ne poklashe sve nemce....
Petak 15.04.2011. 16:59
Englezi su zajeno sa UCK iseljavali Srbe iz Pristine, stan po stan, kucu po kucu. Kada su Siptari pobili obe Srbe na njivi u selu Staro Gracko, britanski vojnici su doveli koljace i odveli ih na sigurno. USA marinici su iselili tri srpska sela uz administrativnu liniju sa ostalim delom Srbije jer nisu mogli da kontrolisu. Nemci su 2004.godine organozovali pogrom Srba. Tada su komandant KFOR i UNMIK policije bili Nemci. To se videlo po tome sto su spremili autobuse za evakuaciju Srba, anisu spremili vojsku i policiju za odbranu i jos mnogo mnogo toga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online