Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.04.2011.
20:42
Vestionline A

Srbi posetili svoje kuće u Prizrenu

Oko 20 Srba posetilo je danas Prizren i svoja imanja, u okviru "Idi-vidi" posete u organizaciji prizrenskog udruženja "Sveti spas" iz Beograda i Danskog saveta za izbeglice (DRC).

Većina srpskih kuća u Prizrenu je uništena i opljačkana

Srbi, koji su izrazili želju da se vrate, obišli su svoje kuće u užem istorijskom jezgru grada u naselju Potkaljaja zajedno sa predstavnicima DRC-a, ministrom za zajednice i povratak u prištinskoj vladi Radojicom Tomićem i potpredsednikom opštine Prizren Orhanom Lomparom.

Predstavnik Srba iz naselja Potkaljaja Trajko Šemić rekao je da je krajnje vreme da se pronađu sredstva kako bi se Srbima iz Prizrena omogućilo da se vrate u svoje kuće pošto se obnove jer su sve uništene.

"Nadamo se da će ovo što pre da se obavi s obzirom na to da je prošlo već 12 godina, što je veoma dug period. Krajnje je vreme da se obezbede sredstva i ovim ljudima omogući da se vrate i nastave život koji je neko, nečim i zbog nečeg prekinuo ovim besmislenim ratom", rekao je Šemić.

U naselju Potkaljaja bilo je oko 100 srpskih kuća i sve su opljačkane i uništene od 1999. do 17. marta 2004. godine. Ovo naselje u užem istorijskom delu Prizrena nalazi se pod zaštitom UNESKO-a i Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije.

U naselju Pantelija u Prizrenu u toku je izgradnja 10 i rekonstrukcija još 10 srpskih kuća, a projekat koji bi trebalo da bude završen do kraja maja finansira britanska ambasada zajedno s ministarstvom za zajednice i povratak.

Tomić je kazao da je najbitnije što postoji dobra volja za povratak i naglasio da je za održivi povratak potrebno obezbediti ne samo rekonstrukciju kuća, već i radna mesta.

"U sklopu ovog projekta određena su sredstva u okviru ekonomskih projekata EK, vlade Velike Britanije i Ministarstva za zajednice I povratak. Stopa nezaposlenosti je visoka, ali to ne sme da nam bude prepreka da povratak ne bude veći. Moramo stimulisati ove ljude kroz određene ekonomske projekte, ulaganja u mala i srednja preduzeća", rekao je Tomić.

Lompar je istakao da su za realizaciju projekta potrebna velika novčana sredstva pošto ima oko 50 kuća koje treba rekonstruisati. Opština ta sredstva nema, ali će u tome pomoći ambasada Velike Britanije, kao i kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak.

Sutra treća runda dijaloga Beograda i Prištine

 

Beograd i Priština sutra će nastaviti dijalog u Briselu, rečeno je danas  EU.
"Sastanak će biti održan sutra popodne. Na dnevnom red biće više tema iz tri oblasti o kojima je do sada bilo razgovarano", rekla je portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić.
Razgovori timova Beograda i Prištine, koje predvode politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović i zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri, odvija se pod pokroviteljstvom EU.
Do sada su održane dve runde razgovora, 8. marta i potom krajem meseca, 28. marta. Razgovaralo se o katastrima, telekomunikacijama, predsedavanju CEFTA i izgledu carinskih pečata, električnoj energiji i matičnim knjigama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online