Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.04.2011.
14:57
Beta A

Prodaja "Telekoma" propada zbog korupcije u Vladi Srbije!

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je danas da je konkurs za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija paravan za unapred postignut dogovor sa jedinim ponuđačem na tenederu Telekomom Austrija.

Verica Barać
 

Barać je na konferenciji za novinare iznela tvrdnju da su ostali potencijalni kupci Telekoma Srbije saznali za dogovor Vlade Srbije i austrijskog Telekoma, zbog čega su odustali od kupovine, "jer su saznali da Vlada to radi uz pomoć korupcije, kao i sve ostale važne poslove".

Da nije tako, ponuda Telekoma Austrija se ne bi uvažila, zato što je to bila jedna ponuda koja je mnogo ispod one cene koja je određena kao minimalna, tvrdi Baraćeva.

"Ponuda bi se odbila i bilo bi zaključeno da nema ponuda prema uslovima koje je vlada dala. Raspisuje se novi konkurs, ili se već traži neko drugo rešenje", rekla je Baraćeva.

Barać: Iduće nedelje izveštaj o Novostima

Baraćeva nije eksplicitno navela da je isti slučaj sa "Večernjim novostima", čiju prodaju takođe možemo da podvedemo pod "važne poslove", već je navela da će Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije objaviti iduće nedelje izveštaj o prodaji ove kompanije.


"Nacrt izveštaja smo već davno uradili, ali imali smo problem da dobijemo dokumentaciju od Komisije za hartije od vrednosti koja se poziva na razne odredbe i ne uvažava ni rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja da dostavi dokumenta", rekla je Barać na konferenciji za novinare u Beogradu.


Ona je rekla da će izveštaj istovremeno biti dostupan i javnosti i izrazila očekivanje da će to biti primer kako bi institucije ubuduće trebalo da štite državne interese.


Savet za borbu protiv korupcije je analizirao dokumentaciju o promeni vlasničkih odnosa u kompaniji "Novosti" od devedesetih godina, kao i u drugim kompanijama u okviru bivše savezne ustanove "Borba".

Šta ima država, šta ima Milan Beko?

Država trenutno u "Novostima", pored udela od 29 odsto akcija indirektno, preko Fonda PIO, poseduje još 7,2 odsto akcija. U vlasništvu malih akcionara ostalo je 0,7 odsto akcija te kompanije.


Paket od 62 akcije "Novosti" otkupile su od malih akcionara 2006. godine na berzi tri firme - Trimaks, Ardos i Karamat, od kojih su dve registrovane u Austriji, a jedna na Kipru.


Povezanost tih firmi je u novembru prošle godine počela da ispituje Komisija za hartije od vrednosti, pošto je Beko javno priznao da je većinski vlasnik "Novosti".


Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može mu se ukinuti pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata.


Beko je bio dužan da čim je stekao 25 odsto akcija "Novosti" o tome obavesti Komisiju za hartije od vrednosti i dostavi dokaze, što on nije učinio. Tek posle javnog priznanja da je većinski vlasnik "Novosti" on je posetio Komsiju i obećao da će dostaviti dokumentaciju preko kojih firmi je kupovao akcije "Novosti" na Beogradskoj berzi, ali te papire Komisija još nije dobila.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.04.2011. 19:21
Dokle će ova žena da uznemirava javnost. Drug Tadić je rekao da cena Telekoma pada i da je sada pravi momenat za prodaju kako znamo i umemo. Što se tiče Novosti nije Beko kriv što ima nekoliko firmi pa ni jedna nije sama većinski vlasnik nego se ljudi lepo dogovore sa Bekom šta će i kako će. Sve je to lepo uvijeno u pravnu oblandu kao i Luka Beograd i ostale akrobacije. Ona samo kvari rejting Srbiji, a bolji smo od Somalije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online