Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.04.2011.
13:43
Beta A

Tadić: I vojska gradi demokratiju

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da oružane snage više nisu izolovan i zatvoren sistem van društvenih tokova već da je danas Vojska Srbije "gradivni činilac demokratskog društva".

Na otvaranju trećeg međunarodnog skupa ombusmana za oružane snage u Beogradu, Tadić je ukazao da je dobro što pripadnici vojske u svojim pritužbama Zaštitiniku građana navode iste stvari kao i ostali građani, jer to dokazuje da imaju iste probleme i da su deo istog društva.

Dragan Šutanovac, Boris Tadić i Saša Janković

Tadić je rekao da je 2003. godine, kada je počeo proces reformi oružanih snaga, vojska bila izolovana od društva, pa čak i od Ministarstva odbrane, ali da je to sada prošlost.

Kao tri ključna faktora reforme vojske koji su doprineli približavanju društvu, Tadić je naveo izmenu strukture vojske i odnosa sa Ministarstvom, ukidanje vojnog pravosuđa i profesionalizaciju vojske.

Kao veoma pozitivne trendove, Tadić je naveo i značajnije uključivanje žena u sastav vojske i ocenio da je njihov dosadašnji rad pokazao da ne postoji ni jedna dužnost koju one ne mogu da obavljaju ravnopravno sa muškarcima, zbog čega su sve predrasude o njima postale suvišne.

Tadić je ukazao da je potrebno da se puna pažnja pokloni poštovanju prava pripadnika oružanih snaga i njihove profesije u kojima se od njih može očekivati da u izvršavanju dužnosti daju i svoj život ili uzmu tuđi.

On je izrazio očekivanje da će u tom smislu uskoro zaživeti sindikalno organizovanje u vojsci i ocenio da će to blagotvorno delovati na sistem, jer će omogućiti da vojnici imaju mesto gde će biti predstavljene njihove socijalno-ekonomske potrebe bez opasnosti da to negativno utiče na operativne sposobnosti vojske.

Uskoro sindikati u vojsci

 

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je to ministarstvo predložilo Vladi Srbije da usvoji uredbu kojom će biti omogućeno sindikalno organizovanje u vojsci.

 

Vlada Srbije bi uskoro trebalo da razmotri tu uredbu, dodao je on, podestivši da Zakonom o vojsci Srbije uspostavljen instuticionalni okvir za sindikalno organizovanje pripadnika vojske ali da zbog specifičnosti vojnog posla štrajk nije moguć.

 

Ministar odbrane je najavio da će Srbija, prvi put u svojoj istoriji, dobiti u septembru žene oficire. Šutanovac je istakao da će to biti kadetkinje koje će tada završiti neki od smerova Vojne akademije.

Međunarodnu konferenciju "Zaštita ljudskih prava pripadnika oružanih snaga: stari i novi izazovi" otvorio je u Palati Srbija predsednik Srbije Boris Tadić, zajedno sa Šutanovcem, direktorom Ženevskog centra za demoktratsku kontrolu oružanih snaga Teodorom H. Vinklerom i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.


Tema skupa je uloga institucija ombudsmana u zaštiti prava pripadnika oružanih snaga, pogoto njena dostignuća u praksi u zemljama koje učestvuju na konferenciji.


Posebna pažnja biće posvećena njihovoj ulozi u zaštiti prava pripadnika oružanih snaga u multinacionalnim operacijama i načinu rada i oblicima funkcionisanja vojnih sindikata i udruženja.

U radu skupa učestvuju ombudsmani za oružane snage, generalni inspektori, predstavnici vojnih sindikata i predsednici parlamentarnih tela nadležnih za zaštitu prava pripadnika oružanih snaga iz više od 20 zemalja.

Na kraju skupa trebalo bi da bude usvojena deklaracija, koja će izraziti zajedničke stavove i predloge za unapređenje prava pripadnika oružanih snaga.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.04.2011. 13:48
Godinama nas vozaju,vojsku unistise,nasi zatvori su toliko mali da u njih ne mogu stati veliki lopovi.
Četvrtak 14.04.2011. 15:11
Do juna meseca moraju da se usaglase sa zakonima i propisma EU. Šta god da kažu jasno je da samo ubrzano prepisuju i da ponovo radi Resavska škola, ovaj put sa prevodiocima. Oni kao "nešto predložili" da vlada usvoji, a svi znaju da tako mora. Nije šala, još mesec i po i eto ga juni mesec.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online